Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

Viime kevään mestaruuden jälkeen Susiladiesien ja Suomen naisten universisadijoukkueen valmennusjohdoissa toiminut Laakso sai Crailsheimistä yhteydenoton viikonloppuna ja lensi maanantaiksi Frankfurtiin työhaastatteluun. Haastattelun seurauksena seura tahtoi kiinnittää Laakson uudeksi päävalmentajakseen.

– Joukkue on hävinnyt kuusi perättäistä ottelua, mikä on luonnollisesti vaikuttanut pelaajien ja staffin itseluottamukseen. Näen kuitenkin, että Merlinsissä on paljon potentiaalia esimerkiksi Ranskan maajoukkuepelaaja Leo Westermannin ja amerikkalaispelinrakentaja Brandon Childressin muodossa, Laakso arvioi Merlinsin nykytilannetta Koripalloliiton tiedotteessa.

Saksan Bundesliigassa on viime vuosina esiintynyt paljon suomalaisia valmentajia ja pelaajia. Nyky-Bundesliigan seuroista kenties kaikkein ”suomalaisin” on nimenomaan Merlins, jonka päävalmentajana Tuomas Iisalo toimi vuosina 2016-21 apunaan Joonas Iisalo ja Vesa Vertio.

Laakso näkee oman roolinsa Merlinsissä nimenomaan suomalaisen valmennusosaamisen perinteenjatkajana.

– Merlinsissä on jäljellä pari pelaajaa Iisalon veljesten ja Vertion valmentaja-ajalta ja tuon varmasti turvaa heille siinä mielessä, että ajan sisään samantyyppisiä asioita kuin suomalaiskollegani aiemmin, hän selventää.

– Ensisijainen tavoitteemme tässä tilanteessa on saada miehet taas uskomaan joukkueeseen ja itseensä. Tarkoitukseni ei ole pistää pelikirjaa uusiksi, vaan pikemminkin yksinkertaistaa joitain asioita ja selventää roolituksia.

Laakson valmennusstaffissa toimii jo entuudestaan yksi suomalaisvalmentaja – jo vuosia Bundesliigassa viihtynyt 29-vuotias Daniel Herbert, joka aloitti Crailsheimissä kesällä 2022.

– Danielilla on taustallaan pitkä kokemus Saksan Bundesliigan joukkueista ja olosuhteista ja ensi käden tietoa Merlinsin nykytilanteesta. Omalta osaltani koen myös tärkeänä sen, että pääsen kommunikoimaan ensimmäisessä ulkomaan valmennuspestissäni osittain suomen kielellä, Laakso kiittää.

Suomalainen koripallovalmennusosaaminen on ollut viime vuosina kovassa nosteessa ja Laaksosta tulee uuden pestinsä myötä neljäs suomalaisvalmentaja Saksan Bundesliigassa tällä kaudella Herbertin, Daniel Janssonin (Tigers Tübingen) ja Joonas Iisalon (Heidelberg) rinnalla.

Kollegaverkostoon kuuluvat niin ikään mm. Paris Basketballin päävalmentaja Tuomas Iisalo ja Virtus Bolognaa Euroliigassa ja Italian Serie A:ssa valmentava Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi – unohtamatta edellisen sukupolven valmentajia Henrik Dettmannista Gordon Herbertiin.

– Henkan (Dettmann), Lassin (Tuovi) ja Tuomaksen (Iisalo) kanssa olemme jo ehtineet viestitellä ja Gordielta (Herbert) tuli ihan tuoreeltaan viesti, että voin milloin tahansa laittaa hänelle viestiä. On ilo lähteä uuteen tilanteeseen, kun saa näin paljon tukea kollegoiltaan, kiittelee Laakso.

– Erityiskiitoksen tahdon antaa Seagullsin päävalmentajalle Vesa Vertiolle, joka on ollut viime vuosina suurin tukeni valmentajakollegoista.

Suomalaisissa koripalloympyröissä Laakso on kokenut tekijä, joka on mm. valmentanut joukkueensa kolmesti Korisliigan mestaruuteen (Karhu Basket 2018 & 2019, Helsinki Seagulls 2023) ja luotsannut Naisten Korisliigassa Tapiolan Honkaa ja Helsingin NMKY:a.

Vyöllään Laaksolla on myös kohta kahdenkymmenen vuoden kokemus naisten ja nuorten maajoukkuevalmentajana. Laakso luotsasi mm. Suomen 18-vuotiaat tytöt B-divisioonan Euroopan mestaruuteen 2019 sekä oli mukana valmentamassa Suomen naisia pronssille Chengdun universiadeissa viime kesänä.

– Tämä on iso muutos minulle ja ensimmäinen kerta ulkomailla valmentajana, mikä herättää samaan aikaan suurta innostusta ja jännityksen tunteita. Tiedän kuitenkin, että minulla on seuran, kollegoiden ja kotijoukkojen tuki puolellani näissä uusissa kuvioissa.

Lähde: Koripalloliiton tiedote
Kuva: Samira Lee