Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

Aarnisalo on sitoutunut pelaamaan ensi kaudesta lähtien UCLA:n maineikkaassa yliopistossa, mutta lähti täksi kaudeksi ulkomaan kentille hakemaan kokemusta kovemmista peleistä ennen yliopistouraa. NCAA:n sääntöjen mukaan Aarnisalo ei saa palkkaa ennen yliopistoon siirtymistä, joten varsinaisesta ammattilaisesta ei voida vielä tässä vaiheessa puhua.

– Palkkaa en saa tienata, mutta seura maksaa asunnon, ruuan ja liikkumisen, joten omat kulut jäävät lopulta aika pieniksi, Aarnisalo avaa järjestelyä Koripalloliiton tiedotteessa.

Vaikka Aarnisalo on päässyt maistamaan ammattilaisarkea, niin Aarnisalo aikoo pitää yliopistosuunnitelmistaan kiinni.

– Ainahan on tietenkin mahdollisuus perua lähtö, mutta ei se ole käynyt mielessänikään. Pää ei ole kääntynyt.

Aarnisalo pelasi viime kaudella HBA:ssa ja kuului Korisliigan ehdottomaan parhaimmistoon. Viime kesän alle 18-vuotiaiden EM-kilpailujen korikuningatar halusi kovempia haasteita ennen yliopistoon siirtymistä ja Kangoeroes tarjosi siihen mahdollisuuden.

– Juttelin maajoukkueen ja HBA:n valmentajien kanssa sekä tietenkin vanhempieni kanssa. Tuntui hyvältä idealta lähteä kokeilemaan jotain uutta ja millaista on pelata ulkomailla sekä kohtaamaan kovempia pelaajia ja nähdä vähän millaista korista muualla pelataan, Aarnisalo valottaa päätöksensä taustoja.

Aarnisalo ei ole katunut päätöstään, vaan on nauttinut alusta uusissa maisemissa.

– On ollut tosi kivaa. Treenit ja pelit ovat laadukkaita ja joukkuekaverit ovat tosi kivoja.

Aarnisalo on ottanut ison roolin Kangoeroesin joukkueessa. Belgian liigassa vastuuta on kertynyt keskimäärin reilut 22 minuuttia 10,2 pisteen, 5,0 levypallon ja 1,2 syötön tilastoilla. EuroCupissa jälki on ollut vieläkin vakuuttavampaa. Aarnisalo on taistellut kentällä 30 minuuttia 12,8 pisteen, 3,8 levypallon ja 4,0 syötön tilastokeskiarvoilla.

– On mennyt ihan hyvin ja olen pelannut mielestäni ihan hyvin. Varsinkin EuroCupissa on mennyt hyvin.

Aarnisalo ei hypännyt suoraan syvään päähän lähtiessään Euroopan kentille, sillä kovista peleistä on tullut kokemusta jo Susiladiesin paidassa.

– Maajoukkuepelit helpottivat paljon sopeutumista. Tiesi vähän etukäteen millaisia pelaajia ja kuinka kovia vastustajia on tulossa vastaan.

Kangoeroesin kausi on mennyt erinomaisesti ja se on Belgian liigassa puhtaalla pelillä yhdeksän ottelun jälkeen. EuroCupissa se selvitti tiensä jatkoon alkulohkosta ja edessä ovat pudotuspelit.

– Täytyy olla tosi tyytyväinen siitä miten Belgiassa on mennyt. Siellä on pari kovempaa joukkuetta, jota vastaan menemme kuin EuroCupin otteluun. Toki valmistaudumme muihinkin otteluihin kunnolla, mutta niissä hieman keskitytään enemmän kehittämään omaa peliämme ja hiomaan kuvioita.

Belgian liigassa kärkijoukkueiden ja häntäpään väliset erot ovat varsin isoja. Samalla se antaa Kangoeroesille mahdollisuuden kierrättää laajaa kokoonpanoa.

– Belgian liigan otteluissa saatamme kokeilla uusia juttuja ja vahvistaa vahvuuksiamme. Jos samalla viikolla on EuroCupin ja Belgian liigan peli, niin on ihan hyvä, ettei Belgian liigassa ole aina ihan niin rankkaa.

EuroCupissa kovia pelaajia ja vastustajia

Kangoeroes eteni tiukasta EuroCupin alkulohkosta jatkoon lohkokakkosena. Kangoeroes, Besiktas ja Panathinaikos päätyivät kaikki tasapisteisiin ja lopulta koko kolmikko ansaitsi paikan pudotuspeleissä. Lohkon täydensi slovakialainen Slavia Banska Bystrica, joka hävisi kaikki ottelunsa.

– EuroCup on ollut tosi hyvä kokemus. Varsinkin pelit Panathinaikosia ja Besiktasia vastaan. On hieno päästä pelaamaan tuollaisia isoja joukkueita vastaan. Siellä on ollut vastassa kovia nimiä kuten Besiktasin Dana Evans, joka pelaa WNBA:ssa. On mukava nähdä miten heitä vastaan pärjää ja pystyy pelaamaan sekä näkee millä tasolla Euroopan huiput pelaavat.

Susiladiesilla lupaava startti

Aarnisalo kuuluu myös Susiladiesin luottopelaajiin ja tulevaisuuden huippunimiin. Susiladies aloitti EM-karsinnat lupaavasti kaatamalla Bulgarian ja taipumalla niukasti EM-välieräjoukkue Unkarille.

– Tosi positiivinen leiri ja treenit. Löysimme hyvin yhteisen tekemisen ja joukkue pelasi tosi hyvin. Itse vähän sairastelin silloin, mutta tosi tyytyväinen maajoukkueikkunaan muuten.

Aarnisalon ohella Susiladiesiin on tulevaisuudessa tyrkyllä useita lupaavia pelaajia ja joukkueen tulevaisuus näyttää valoisalta.

– Tuntuu, että olemme hyvässä myötätuulessa tällä hetkellä. Meillä on paljon pelaajia pelaamassa kovissa sarjoissa tällä hetkellä. Kun löydämme yhteisen pelitapamme, niin parannamme entisestään.

Susiladiesilla siintävät Suomessa ja Liettuassa pidettävät EM-kilpailut vuonna 2027. Aarnisalo otti ilolla uutisen kotikisoista vastaan.

– Se on kyllä aika iso juttu. Toivottavasti paljon faneja tulee katsomaan pelejä ja pystymme näyttämään pelaavamme kovalla tasolla. Uskon, että meillä on silloin hyvät mahdollisuudet myös menestyä kisoissa.

Ennen neljän vuoden päästä siintäviä kotikisoja, Susiladies taistelee vielä kynnet teroitettuina paikasta vuoden 2025 kisoihin.

– Meillä on mahdollisuudet selvitä myös niihin kisoihin, jos pelaamme hyvin ja saamme kemiaa vielä paremmaksi.

Lähde: Koripalloliiton tiedote