Susijengi avasi EM-karsinnat kohtaamalla MM-hopeajoukkue Serbian. Susijengi pysyi isäntien kyydissä aina viimeiselle neljännekselle saakka, kunnes Serbia karkasi lopulta 77-61 (36-34)-voittoon.

Susijengi vihjasi ennen ottelua viritelleensä Serbialle muutamia yllätyksiä, ja Belgradin Aleksandar Nikolic -hallin loppuunmyyty kotiyleisö hämmästelikin, kun häkellyttävää joukkuepuolustusta esittänyt Susijengi nelisti 5–13-johtoon johtajanaan järisyttävällä itseluottamuksella pelaava Elias Valtonen.

Alkushokista tauottuaan Serbia käytti kokoylivoimaansa hyödykseen hakemalla jakson aikana seitsemän hyökkäyslevypalloa ja kalastamalla Luka Mitrovicin johdolla Susijengin isolle miehistölle urakalla virheitä. Aleksa Avramovicin ja Vanja Marinkovicin kolmoset veivät Serbian 17–15-johtoon, kunnes Elias Valtosen kolmonen ja Mikael Jantusen layup palauttivat tahtipuikon sinivalkopaidoille.

Ennakoidusti Serbia jaksoi jauhaa peruspeliään ja odottaa vastustajan herpaantumista. Avramovicin johtama pallollisen puolustus pusersi elintilaa pois Susijengin pelinrakentajilta samalla, kun Serbian isot miehet vetäytyivät tukkimaan korinalustaa. Susijengi sai kelpo määrän hyviä heittopaikkoja, mutta kolmoset kimpoilevat raudoista.

Susipuolustus piti pitkälti pintansa, vaikka Serbia yrittää viritellä karkumatkaa Mitrovicin onnistumisilla ja syventämällä ison susimiehistön virhevaikeuksia. Ennakkoluulottomasti pelannut Remu Raitanen ja aina varma Sasu Salin upottivat kuitenkin jakson aikana viisi pistettä mieheen ja pitivät Susijengin kahden pisteen päässä.

Jakson alussa nähtiin ottelun alun toisinto. Susijengin aloitusviisikko pysäytti Serbian pallonliikkeen ja sai kotiyleisön raivon partaalle. Valtonen nautiskelee donkin ja upotti kolmosen, Alexander Madsen torjui serbialaisheiton katsomoon ja säkitti neljä perättäistä vapaaheittoa. Serbiluotsi Svetislav Pesicin pyytämän aikalisän jälkeen Edon Maxhuni vei vieraat vapaaheittoviivalta 39–48-johtoon.

Kolmannen jakson loppu on Susijengille tervanjuontia. Remu Raitasen onnistunut kolmonen jäi ainoaksi hyökkäyspään suomalaisonnistumiseksi. Serbit pakottivat susihyökkäyksen pakotettuihin ratkaisuihin ja pallonmenetyksiin, joista serbihyökkäys jauhoivat Petrusevin ja  Avramovicin johdolla kuuden minuutin aikana nopeita vastahyökkäyksiä lukemin 19-3.

Saatuaan jalkansa kaasupolkimelle Serbia ei hellitänyt, vaan lietsoi Aleksandar Nikolic -hallin yhä suuremmille kierroksille viemällä jakson alun 10–0 samalla, kun hyvätkin susiheitot kalahtelevat rautoihin. Serbialle merkittiin kolmannen ja neljännen jakson aikana yhdeksän minuutin jakso murskapistein 26–3.

Susijengi katkaisi pitkän kuivan kautensa nousemalla Valtosen, Maxhunin ja Topias Palmin onnistumisilla kymmenen pisteen päähän (67–57) vielä viisi minuuttia ennen loppua. Ohuet saumat palata voittokamppailuun olivat vielä olemassa, mutta kehno kaukoheittopeli ei antanut vetoapua ja Serbia merkitsi taululle kuudentoista pisteen voiton.

Valtonen (10/9) jatkoi siitä, mihin Okinawan MM-kisoissa jäi ja osoitti olevansa Euroliiga-tason pelaaja molemmissa päissä kenttää. Jantunen (11/5) oli toinen elintärkeä lenkki paitsi osana Susijengin joukkuepuolustusta, myös henkilökohtaisella ratkaisuvalmiudellaan.

Maxhuni (10/0/6 syöttöä) oli ahtaassa paikassa Serbian Avramovicin vartioinnissa, mutta ammensi belgradilaisyleisöstä energiaa ja vapautti susihyökkäystä syötöillään. Penkiltä parhaat tyylipisteet kirjasi Remu Raitanen (8/3), joka upotti tukun tärkeitä heittoja joukkueensa sitä eniten kaivatessa.

Serbian peliä piti ensimmäisellä puoliskolla kasassa Luka Mitrovic (19/9), joka oli lähes yksin vastuussa Susijengin ison kaluston saattamisesta virhevaikeuksiin. Serbian takakentän tehomies Avramovic (18/3/4 riistoa) vertyi molemmissa päissä kenttää ottelun vanhetessa ja viime syksyn MM-hopeajoukkueen kakkossentteri Petrusev (8/6/5 syöttöä) säästi parhaansa Serbian karkumatkan huipennukseen.

Serbia – Susijengi 77–61 (17–20, 36–34, 58–51), miesten maaottelu (EM-karsintaa), Belgrad (Serbia) 23.2.2024

Susijengi: Mikael Jantunen 11/5, Edon Maxhuni 10/0/6 syöttöä, Elias Valtonen 10/9, Sasu Salin 8/3, Remu Raitanen 8/3, Alexander Madsen 6/3, Topias Palmi 4/1, Luukas Vaara 2/1, Daniel Dolenc 2/1, Ilari Seppälä 0/0/3 syöttöä, Perttu Blomgren 0/0, Jacob Grandison 0/0.

Serbia: Luka Mitrovic 19/9, Aleksa Avramovic 18/3/4 riistoa, Filip Petrusev 8/6/5 syöttöä, Dejan Davidovac 7/6/3 syöttöä/3 riistoa, Dusan Beslac 7/2, Vanja Marinkovic 7/1.