Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta Yhdysvaltain koripallohistorian yhdestä suurimmista nöyryytyksistä.

Ateenan 2004 olympiakisoissa Yhdysvallat jäi ensi kertaa vaille olympiakultaa, kun sillä oli olympialaisissa jalkeilla NBA-pelaajat. Yhdysvallat hävisi turnauksessa Puerto Ricolle, Liettualle ja välierässä Argentiinalle.

NBA sai kisoissa kunnon näpäytyksen. Viimeistään silloin katosi illuusio, että NBA:ssa kaikki pelaajat olisivat aivan ylivoimaisia.

Liettualainen Sarunas Jasikevicius ei ollut 2004 kelvannut NBA:han. Häntä pidettiin tuohon aikaan kuitenkin yhtenä parhaista Euroopassa pelaavista koripalloilijoista.

– Kukaan ei halua palkata minua NBA:han. Olen hidas, läski ja valkoinen. Mutta nämä läskit hitaat valkoiset voittavat USA:n, kommentoi Jasikevicius tuolloin Basketballnetworkin mukaan.

Jasikevicius oli yllättää yhdysvaltalaiset jo Sydneyssä 2000. Silloin Liettua olisi välierissä voittanut Yhdysvallat, jos hänen viimeinen heittonsa olisi mennyt sisään.

Yhdysvallat pehmitti Jasikeviciusin lopulta Ateenassakin oltuaan pronssiottelussa parempi. Samalla Liettuan kolmet kisat kattanut olympiapronssiputki katkesi.

NBA:ssa Jasikevicius yritti uraa 2005-07 Indiana Pacersissa ja Golden State Warriorsissa. Hän ei menestynyt. Syynä oli pitkälti sääntöjen erilaisuus, joihin Jasikevicius ei mieltynyt.

Euroopassa Jasikevicius pelasi joka tapauksessa huikean uran. Hän voitti Euroliigan mestaruuden neljästi. Liettuan paidassa hän voitti EM-kultaa 2003.

Jasikeviciusin tarina kuvasta osaltaan NBA:n ja eurokoriksen valtavaa eroa. NBA:n tähtipelaajakeskeisyys ei kaikkia koripallon ystäviä miellytä.