Itä-Euroopan VTB-liigan sarjajärjestelmä muuttui, kun liettualaisjoukkueet jäivät sarjasta kokonaan pois. Näin kaksi lohkoa sulautettiin yhteen ja näillä näkymin sarja tullaan pelaamaan 16 joukkueen kaksinkertaisena sarjana. Sarjajärjestelmän muutokset eivät saaneet hurraa-huutoja aikaiseksi VTB-liigaan osallistuvassa Loimaan Bisonsissa.

Alun perin VTB-liigaa piti pelata kahden 10 joukkueen lohkossa, mutta uusi sarjajärjestelmä lähes tuplaa Bisonsin pelit liigassa. Bisonsin manageri Ari Hannulan mukaan sarjajärjestelmän muutos sekoitti loimaalaisten pasmat pahasti.

– Pelaamme VTB-liigaa ensi kaudella, mutta kaikki meni kokonaan uusiksi. Meillä on vähintään 15 kotiottelua ensi kaudella ja yksi kysymys esimerkiksi on, onko meillä halleja vapaana pääkaupunkiseudulla ja onko meillä rosteri, joka voi pelata 40 ottelua Korisliigassa ja 30 ottelua VTB-liigassa, Hannula toteaa mietteliäänä SuomiKoris-sivustolle.

– Onko meillä fasiliteetteja silloin vapaana? Tässä on muun muassa hallinäkökulma, talkooväen näkökulma, sponsorien näkökulma. Kaikki täytyy lähteä ruohonjuuritasolta, Hannula jatkaa.

VTB-liiga ilmoitti, että ylivoimainen enemmistö seuroista kannatti uutta sarjajärjestelmää, mutta Bisons ei näihin kuulunut.

– Emme äänestäneet tämän puolesta, mutta aiomme silti pelata VTB-liigaa. Uutisen kuuleminen oli meille shokki! Voidaan sanoa, että olemme NBA-joukkue, muttemme NBA-budjetilla.

Hannula toivoo yhteistyötä sekä kotimaisten koripallotahojen että VTB-liigan kanssa.

– Jos Korisliiga ei tähän reagoi, niin se varmasti näkyy meidän pelaamisessa Korisliigassa. Tästä on pakko avata keskustelu Korisliigan ja Koripalloliiton välillä. Koripalloliitto haluaa kansainvälisyyttä ja kansainvälisiä pelejä ja nyt sitten näemme ovatko he tukena.

– Joku voisi mennä leffaan ja tämä olisi ”Mission impossible”. Tässä vaaditaan joustavuutta joka suunnasta – niin Koripalloliitosta ja Korisliigasta kuin myös VTB-liigasta. Tämä ei ole lainkaan se formaatti mihin me lähdimme mukaan.

VTB-liiga on yksi Euroopan kovimmista sarjoista ja Bisonsin vastustajina ovat muun muassa Petteri Koposen Himki sekä kivenkova Moskovan TsSKA. Faneille sarja luokin ainutlaatuisen mahdollisuuden seurata huippukorista.

– On tietenkin hienoa, että saamme TsSKA:n kaltaisia joukkueita tänne, mutta nyt on kysymys siitä, että olemme aallonmurtajalla. Paljon puhutaan kansainvälistymisestä niin liigassa kuin maajoukkueessakin, mutta nyt nähdään halutaanko sitä, Hannulla toteaa.

Salttu Forsström