Slovenian EM-kisoissa syyskuussa on mukana kaikkiaan 24 maata. Suomi on kovassa alkulohkossa, mutta tavoitteet ovat korkealla. Kokeneen Hanno Möttölän mukaan Susijengin on turha kuitenkaan lähteä haastamaan näiden omilla aseilla, vaan keskityttävä omiin vahvuuksiinsa.

Möttölä näkee SuomiKoris-sivuston haastattelussa Susijengin pelitavan selkeästi vastustajista poikkeavana.

– Meidän vahvuutemme EM-kisoissa on ehdottomasti se, että emme pelaa samanlaista koripalloa kuin 23 muuta maata siellä. Olemme aggressiivisia etenkin puolustettaessa. Vahva viiden miehen puolustus ja hyökkäyksessä ajamaan vastustajat erilaisiin tilanteisiin kuin mihin he ovat tottuneet. Möttölä kuvailee.

– Jos pelaisimme samalla tavalla kuin muut, emme pärjäisi ja emme missään nimessä voi lähteä pelaamaan jonkun muun peliä. Jos vaikka Kreikkaa vastaan pelaa kuten Kreikka, jolla on 215-senttisiä kavereita joukkue täynnä, niin häviöhän siitä tulee.

Suomi häviää valtaosalle vastustajista nimenomaan pituudessa ja tämä on Möttölän mukaan asia, joka pitää vain selkeästi tiedostaa.

– Meidän pitää kompensoida joukkueen pienempi koko aktiivisuudella. Kokoalivoima on tosiasia, mutta me koetamme horjuttaa jokaista vastustajaa ja olemme varmasti joukkue, jota vastaan on inhottava pelata, Möttölä uskoo.

– Me pelaamme innovatiivisesti ja heitämme eniten kolmen pisteen heittoja – parhaalla prosentilla. Molemmissa tilastoissa olimme karsinnoissa kärjessä viimeksi. Meillä on varmaan kymmenen pelaaja 12:sta, jotka ovat erittäin kaukoheittovoimaisia.

Valmistautumistapa muotoutunut

Susijengi aloitti valmistautumisensa EM-kisoihin heinäkuun alussa Helsingissä kahden viikon ”epävirallisella” jaksolla ennen kuin varsinainen kokoontuminen oli edessä Naantalissa 22. heinäkuuta.

– Tämä valmistautuminen sopii meille hyvin. Vähän toisenlaistakin on yritetty, mutta tämä on parhaaksi havaittu. Kaikilla oikeastaan kausi on päättynyt toukokuussa ja sen jälkeen on ollut vähän lomailua ja sen jälkeen pidetty kuntoa. Suomessa pelaavilla tauko on toki ollut vähän pidempi, Möttölä miettii.

– Ensimmäiset kaksi viikkoa on ollut sinänsä vapaata, että ovi on ollut auki ja jos on ollut jotain sukujuhlia tai muuta, niin on vapaasti voinut mennä. Jokainen on omantunnon mukaan mukana, mutta osallistumisprosentti on ollut aika kova – kun kuitenkin pitää harjoitella, miksei sitä tekisi sitten ohjatusti ja hyvin samalla.

Takana oleva kaksiviikkoinen on vapaaehtoiseuudestaan huolimatta tärkeä osa valmistautumista. Pelaajat ovat sen myötä päässeet virittämään itsensä varsinaisen harjoitusleirin alkuun.

– Fyysisesti kovimmat juoksut oikeastaan olivat jo ensimmäisellä kahdella viikolla ja tavoitteena on tietysti, että kaikki ovat samalla viivalla nyt kun aloitettiin varsinainen training camp. Sitten ei enää ole ihan niin raskasta, vaan keskitytään enemmän koripalloon. Tämä on tosiaan osoittautunut hyväksi näin, Möttölä korostaa.

Kim Sanden