Kataja Basketin riveihin siirtynyt Renaldo Major on kokenut uransa aikana vastoinkäymisiä ja selättänyt vakavan sairauden. Nyt hän hakee uutta läpimurtoa Euroopasta.

Major pelasi pitkään NBA D-liigassa ja tammikuussa 2007 hän sai lyhyen sopimuksen Gold State Warriorsin kanssa jonka riveissä hän ehti pelata yhden NBA-ottelun.

Syksyllä hän oli jo lähellä siirtoa Eurooppaan, mutta Denver Nuggets ilmaisi kiinnostuksensa häneen. Nuggetsien teettämässä lääkärintarkastuksessa ilmeni yllättäen, että Majorin sydämessä oli jotakin vialla. Sivuäänen aiheuttajaksi selvitettiin läppävika, joka saattaisi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa jopa kuoleman. Seuranneessa avoleikkauksessa rintalasta halkaistiin, sydän operoitiin ja mies ommeltiin uudelleen kasaan. Leikkaus onnistui, mutta kausi oli ohitse jo lähtökuopissa eikä urankaan jatkumisesta ollut takeita.

Kova tahto ja sitkeä kuntoutustyö, jota ei helpottanut isänsä kuolema toukokuussa 2008, kuitenkin palkitsivat ja saman vuoden lokakuussa Major oli valmis jatkamaan koripalloilua NBA D-liiga -joukkueensa Dakota Wizardsin harjoitusleirillä.

Ammattilaisuransa jatkui paluun jälkeen onnellisissa merkeissä ja Major pelasikin D-liigassa seuraavat viisi kautta, aina viime kevääseen saakka.

Katajan pesti on Majorin ensimmäinen Euroopassa ja suurin etukäteiskysymys lienee se, kuinka konkari sopeutuu kylmään Pohjolaan ja toisaalta eurooppalaiseen pelitapaan.

– On selvää, että sopeutumisessa eurooppalaiseen koripalloon ja elämään yleisesti saattaa mennä oma aikansa. Tässä meidän on seurana ja joukkueena oltava valmiina auttamaan ja toimimaan. Vaikka Renaldo on jo 31-vuotias, hän on kuitenkin omalla tavallaan rookie-pelaaja Euroopassa, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala muistuttaa seuran sivuilla.

Toijala tietää, että Major on uransa aikana saavuttanut toiminnallaan kentällä ja sen ulkopuolella suuren arvostuksen niin pelaajien kuin valmentajienkin keskuudessa. Yliopistouransa päättyi reilu 10 vuotta sitten poikkeuksellisesti joukkueesta erottamiseen, minkä jälkeen uran suunta onkin ollut ainoastaan ylöspäin.

– Renaldolla on ollut omat suuret vaikeutensa. Yliopistouran päättyminen sekä vakava sydänleikkaus huomattavimpina, mutta joka kerta mies on noussut takaisin. Hänestä on kasvanut joukkuepelaaja ja persoona, jota jokainen joukkuekaveri, mm. David Bell ja Jared Newson, ja valmentaja ovat poikkeuksetta kehuneet estoitta, Toijala päättää.