Suomen koripallomaajoukkue starttaa keskiviikkona Vilnassa pelattavan neljän maan turnauksen kohtaamalla isäntämaan Liettuan. Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin mukaan suomalaisilla on paljon opittavaa liettualaisesta koripalloilusta.

Liettua lähtee yhtenä ennakkosuosikeista Sloveniassa pelattaviin EM-kisoihin. Haaste on Suomelle siis kova, mutta niin sen pitää ollakin ennen arvokisoja.

– Nyt pääsemme mittaamaan, miten pysymme kansainvälisessä vauhdissa mukana, sillä Liettua edustaa tätä kaikkea parhaimmillaan. Se on kotijoukkue ja maailman huippu, joten ei ole parempaa tilaisuutta mitata omaa tasoaan, Dettmann kertoo SuomiKoriksen haastattelussa.

Tietyllä tapaa Liettua on Suomen idoli koripallomaana. Vaikka maassa on asukkaita vain kolme miljoonaa, on Liettua pystynyt niittämään paljon menestystä arvokisoissa. Pelkästään 2000-luvulla Liettua on voittanut Olympiapronssia (2000), EM-kultaa (2003), EM-pronssia (2007) ja MM-pronssia (2010).

– Liettua on hyvä esimerkki siitä, miten pieni maa pystyy olemaan jossakin asemassa maailman huipulla, kun siihen riittävästi paneutuu. Siitä haemme paljon malleja, Dettmann myöntää.

Dettmann haluaa nähdä keskiviikon ottelussa parannusta jokaisella osa-alueella, mutta erityisesti Suomen korinaluspelaamisessa.

– Pystymme tuottamaan sieltä enemmän pisteitä. Meidän pitää pystyä tekemään eri valintoja silloin, kun meille syntyy painetta, ettemme rupea heti heittämään hyppyheittoja. Myös puolustuksessa voi aina parantaa omaa läsnäoloa ja intensiteettiä, joka ei ole koskaan liian hyvää, Dettmann korostaa.

Suomi – Liettua pelataan keskiviikkona Vilnan Siemens Arenalla klo 19.20 lähtien.

Kim Kallström