Susijengi esiintyy viimeisen kerran kotiyleisölleen tänä kesänä keskiviikkona Pasilan Hartwall Areenalla, kun lennokas, nopea ja atleettinen Latvian maajoukkue saapuu Helsinkiin. Suomen apuvalmentaja Jukka Toijala arvioi Latviaa erinomaiseksi kenraaliharjoitusvastustajaksi EM-kisoihin valmistautuvalle Susijengille.

Latvian 1980-luvun lopulla ja sen jälkeen syntyneiden pelaajien ikäluokka alkoi tehdä esiinmarssiaan maajoukkuetasolle kolmen vuoden takaisissa EM-karsinnoissa.

Sittemmin Latvia on profiloitunut modernia, korkeatempoista nykykoripalloa pelaavaksi joukkueeksi, joka pärjää atleettisuudessa mille tahansa Euroopan huippuryhmälle.

– Hyvin roolitettu, vauhdikas, aktiivinen ja nuorekas joukkue on tulossa vastaan. Latvia on erinomainen kenraaliharjoitusvastustaja meille, Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala arvioi Koripalloliiton sivuilla.

Toijala teki lähempää tuttavuutta latvialaiseen koripalloon pelikauden 2012/13 Eurochallengessa, kun hänen valmentamansa Kataja Basket kohtasi kahdesti jatkosarjassa BK Ventspilsin.

– Ventspils oli seurajoukkuetasolla hyvin samankaltainen kuin Latvia maajoukkuetasolla: nuori joukkue, jonka pelaajat ovat menestyneet erinomaisesti nuorten maajoukkueissa ja tekevät nyt kovaa tuloaan Euroopan huipulle.

Latvian suurimpia vahvuuksia on pelaajaringin tasaisuus. Erinomainen osoitus Latvian monipuolisuudesta on se, että joukkueen valmistavissa maaotteluissa yksikään pelaaja ei ole yltänyt kaksinumeroiseen pistekeskiarvoon.

Viime kesän EM-karsinnoissa Latvian koritykkinä kunnostautunut Dairis Bertans (192 cm/23) on hakenut vielä rytmiään, kun taas veteraanipelinrakentaja Janis Blums (191/31) ja joukkueen korinaluspelote Kaspars Berzins (211/27) ovat muodostaneet yhdessä Kristaps Janicenoksin (195/30) ja liikkuvan Ronalds Freimanisin (210/25) kanssa ryhmän kärkinelikon.

– Ainakin Bertansia, Rihards Kuksiksia (197/25) ja viime kesäkuun NBA-draftissa Memphis Grizzliesiin varattua Janis Timmaa (201/21) kannattaa katsojan pitää silmällä latvialaisen koriksen suurimpina lupauksina, jotka ovat esiintyneet erittäin hyvin myös seurajoukkuetasolla.

Keskiviikon Suomi-Latvia -maaottelu on myös Latvian kenraaliharjoitus ennen 4. syyskuuta alkavia EM-kisoja. Latvia kohtaa kisojen alkulohko B:ssa eli ”Itä-Euroopan lohkossa” Bosnia & Hertsegovinan, Montenegron, Liettuan, Serbian sekä Makedonian.

Suomi ja Latvia kohtaavat keskiviikkona 28.8. klo 19:00 alkaen. Lipunmyynti käynnistyy Hartwall Areenalla klo 17:00.