Shawn Huffilla on menossa vaiherikas viikko. Viime lauantaiaamuna hänen vaimonsa synnytti esikoispojan perheeseen ja sunnuntaina tuli jo lähtö Sloveniaan EM-kisoihin. Koti-ikävää helpottaa Sloveniassa oleva toinen perhe – joukkuekaverit.

Huff myöntää, että perheen jättäminen Suomeen ei ollut helppoa, mutta samanaikaisesti Susijengistä on muodostunut kaikille toinen perhe.

– Oli aika haikea fiilis, kun joutui jättämään vaimon ja pojan kotiin. Olen kuitenkin korispelaaja ja tämä on sitä hommaa mitä teemme. Jos jossain pitäisi olla muualla kuin perheen seurassa, niin en olisi muualla kuin näiden jätkien kanssa täällä. Tässä joukkueessa on sen verran hyvät jätkät ja hyvä fiilis. Tiedän, että kaikki on hyvin kotona ja se on tärkeää, Huff kertoo SuomiKoris-sivustolle.

Lapsen syntymä ennen kisoja mahdollisti kuitenkin sen, ettei tullut valintaa kisojen ja perheen välillä.

– Sitä ei onneksi tarvinnut miettiä. Ehdin kuitenkin olla synnytyksessä mukana.

Leirielämän rutiinit

Suomen pelaajat kokoontuivat yhteen jo heinäkuussa ja joukkue on ollut yhdessä muutaman kuukauden. Huffin mukaan pitkän leirin aikana ei kuitenkaan ehdi kyllästymään muihin.

– Kyllähän sitä aina kyllästyy kaikkien juttuihin, mutta minkäs sille voi, Huff nauraa.

– Ei vaan, ihan hyviä juttuja tulee. Tämä on letkeä porukka ja tässä kiva olla.

Huff paljastaa keneltä löytyvät huonoimmat jutut.

– En tiedä kellä on parhaat jutut, mutta [Petteri] Koposella on ainakin huonoimmat jutut. Lähdetään siitä, Huff hekottelee.

Leirielämään ei kuulu Huffin mukaan glamouria, vaikka joukkue asuu Portorozissa hulppeissa olosuhteissa.

– Tässä treenataan, pelataan, syödään ja nukutaan. Ei tässä mitään ihmeellistä ole. Eivät nämä mitään turistimatkoja ole eikä näissä ehdi juuri tekemään muuta kuin jonkun lyhyen kävelyn, Huff heittää.

Peli kerrallaan eteenpäin

Suomi on aloittanut kisat vahvasti. Ensin kaatui MM-kakkonen Turkki huikean trillerin jälkeen ja sitten Ruotsi sai tuta Susijengin kynsien terävyyden. Huff pitää kuitenkin jalat tiukasti maassa.

– Ainakin hyvä alku meille ja sellainen mitä haluttiin. Menemme matsin kerrallaan emme katso yhtään pidemmälle. Keskitymme nyt vain Italiaan ja annamme kaiken siihen ja sen jälkeen aloitamme keskittymisen toiseen matsiin. Sillä saamme annettua siihen peliin täyden suorituksen. Pitää olla hetkessä ja pelata sitä peliä eikä miettiä muita.

Suomen lisäksi puhtaalla pelillä ovat Kreikka ja Italia. Lohkon asetelmat ovat mielenkiintoiset, sillä vahvoiksi joukkueiksi veikatut Venäjä ja Turkki ovat hävinneet molemmat ottelunsa.

– Asetelmat lohkossa voivat kääntyä vielä toisinpäin. Kenelläkään ei ole vielä varmaa jatkopaikkaa ja toisaalta kukaan ei ole vielä pudonnut, Huff muistuttaa.

Kova Italia vastassa lauantaina

Lauantaina Suomelle asettuu vastaan Italia. Muutaman edelliskauden Italiassa pelanneena Huffille tulee vastaan tuttu joukkue.

– Suurin osa heistä pelaavat Italiassa, joten aika tuttuja pelaajia siellä on vastassa. Myös monta suomalaista on pelannut Italiassa, joten olemme varmasti myös heille tuttu joukkue. Olemme pelanneet aika monta kertaa vastakkain viimeisten vuosien aikana. Halli tulee olemaan täynnä faneja ja varmasti hieno matsi tulossa.

Italia on ollut jopa yllättävän hyvä voittaessaan selvästi sekä Venäjän että Turkin. Huff pitääkin Italiaa vaarallisena.

– Italia on tosi vahva joukkue. He liikuttavat palloa hyvin, pelaavat hyvin joukkueena ja heillä on hyviä kaukoheittäjiä. Meille ei saa tulla nukahduksia ja he pelaavat todella hyvää koripalloa. Se vaatii meiltä täydellisen suorituksen ja onnistuneen valmistautumisen, että onnistumme voittamaan.

Suomen pelaajat ammentavat voimaa yli tuhannesta Sloveniaan matkanneesta suomalaisfanista. Ruotsi-ottelun jälkeen pelaajat kävivät tervehtimässä huumassa olleita kannattajia. Huff korostaa, että fanien tuki on mittaamattoman arvokasta.

– Se oli ihan uskomaton fiilis. Heidän kannustuksensa on meille tosi tärkeä ja he antavat meille paljon energiaa. He eivät varmasti ymmärrä kuinka tärkeitä he ovat meille. Oli hieno päästä näkemään heitä ja keskustelemaan heidän kanssaan. En usko, että kukaan tässä joukkueessa on kokenut tuollaista – ainakaan Suomen faneilta.

Joukkueen noustessa lavalle yleisö repesi liitoksistaan. Huff myöntää tilanteen olleen vaikuttava.

– Ei sitä osaa edes sanoa. Tässä on tultu tosi pitkä matka. Toivottavasti he jatkavat sitä duunia mitä he ovat tehneet.

Suomi ja Italia kohtaavat lauantaina kello 18.45.

Salttu Forsström