Lassi Tuovi on Susijengin valmennusnelikon kuopus. Korisliigassa Lappeenrannan Namikan päävalmentajana toimiva Tuovi on jo neljättä kesää mukana Susijengin valmennusryhmässä. Valmentajaura lähti liikkeelle pelaajauran päätyttyä polvivammaan ja pienten sattumusten kautta hän on noussut yhdeksi Suomen kirkkaimpien valmentajalupausten joukkoon.

Lappeenrannasta kotoisin oleva, tänä vuonna 27 vuotta täyttävä, Tuovi pelasi koripalloa Namikan edustusjoukkueen mukana, mutta loukkaantumisen myötä tie vei valmentajapolulle.

– Olin silloin syksyllä 2004 Lappeenrannan Namikan kokoonpanossa ja silloin minulta hajosi polvi eikä meillä ollut Turusen Mikalle tuolloin apuvalmentajaa. Puolivahingossa harjoituskaudella aloin tehdä vastustajan tarkkailua. Kausi eteni siinä eikä polvi tullut kuntoon ja voitimme keväällä mestaruuden. Sitten, kun mies olisi ollut kunnossa, niin ajatukset olivat jo siirtyneet valmentamiseen, Tuovi valottaa ensimmäisiä askeleitaan valmentajana SuomiKoris.comille.

– Muistan, kun Mika kysyi kauden jälkeen, että yritänkö vielä pelata, niin vastaus oli aika nopea ei. Tämä tuntui omalta jutulta. Sen verran voin sanoa pelaajataustasta, ettei suomalainen koripallo menettänyt siinä mitään ja toivottavasti saavat enemmän tästä, vuodesta 2011 Lappeenrannan Namikaa luotsannut Tuovi naurahtaa.

Tuovi toimii maajoukkueen mukana nyt neljättä kesää. Maajoukkueeseen päätymistä hän kuvailee pieneksi sattumaksi.

– Tämä on ollut opettavaista ja joka päivä oppii. Pitää myöntää, että yleensä asioita ansaitaan, mutta minulla on ollut myös loistava tuuri. Olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tietysti Namikassa silloin ja sitten se miten Henkka [Dettmann] otti minut tähän huippukoripallovalmentajakurssilta tekemään yhtä rästitehtävää. En tiedä miten siitä suoriuduin, mutta aika nopeasti ilmoitettiin, että saattaa olla jatkossakin hommia. Olen aika etuoikeutetussa asemassa, mutta tuuriakin on ollut mukana, Tuovi toteaa vaatimattomasti.

Maajoukkuekokemus palkitseva

Suomen koripallomaajoukkueesta huokuu hyvä henki ja toverillisuus. Niin valmentajat kuin pelaajat tulevat hyvin toimeen ja juttu lentää. Tuovi yrittää parhaansa mukaan imeä vaikutteita valmennusryhmän muilta jäseniltä.

– On tämä ollut antoisaa. Olen oppinut paljon ympäristöstä, mutta ennen kaikkea miten huippu-urheilijoiden kanssa toimitaan miten tällainen valmennusryhmä on hioutunut. Olen aina korostanut sitä, että jos meidän pelaajat ovat hyvin hioutuneita, niin samaa voidaan sanoa myös meidän valmennusryhmästä, Tuovi kiittelee taustaryhmää.

Tuovi on valmennusnelikosta selkeästi nuorin, mutta piikittelyä ei kuulemma tule iästä, vaan lähinnä jutuista.

– Ei ehkä iästä tule mitään, mutta ehkä maalaisserkun luonteestani nämä Helsingin herrat muistuttavat, mutta olen sen verran supliikki kaveri, että pystyn antamaan takaisin. Huumori on myös meillä aika vahva ja se on yksi syy minkä takia me jaksamme edelleenkin toimia aika pirteästi yhdessä.

Jokaisella omat vahvuutensa

Suomen maajoukkueessa on vahvoja johtajapersoonia sekä kentällä että penkillä. Päävalmentaja pitää langat käsissään, mutta jokainen pääsee antamaan oman mielipiteensä asiaan.

– Kun aikalisä tulee, niin käytännössä se menee niin, että jokaisella on yhden lauseen verran mahdollisuus antaa jotain signaalia. Jos se on oma aikalisä, niin se on hyvin usein edellisten tilanteiden keskustelua. Pelin aikana tietenkin keskustelemme Henkan kanssa koko ajan ja se voi olla syy siihen miksi aikalisä otetaan, Tuovi valottaa valmennusryhmän toimintatapoja.

Dettmannin ja Tuovin lisäksi Susijengin valmennusryhmään kuuluvat Pekka Salminen ja Jukka Toijala. Tuovin mukaan valmentajat täydentävät hyvin toisiaan.

– Kyllähän päävalmentaja yleensä sitä puhetta johtaa, mutta sitten meillä on erilaisia tyyppejä. Minä seuraan enemmän hyökkäyspeliä ja joukkueasioita ja Pekka ja Toikka antavat sitten enemmän henkilökohtaisia neuvoja. Olemme kuitenkin aika erilaisia valmentajia siinä miten me seuraamme peliä. Valmennusryhmä on rakennettu siten, että jokainen saa hyödyntää vahvuuksiaan ja ehkä se on sen takia toiminutkin.

Pitkät videoillat eivät haittaa

Yksi Tuovin vastuualueista maajoukkueessa on videoanalysointi. Salminen ja Toijala keskittyvät sitten lähemmin tuleviin vastustajiin paikan päältä tehtävän tarkkailun muodossa. Roolijaot ovat selkeät ja hyväksi todetut.

– Herrojen kanssa menee enemmän vetoketjuperiaatteella, eli esimerkiksi Pekka vastasi Kroatiasta, Toikka keskittyy Espanjaan ja Pekka taas hoitaa Slovenian. Kesän alussa se alkaa siten, että minä yritän tehdä jonkinlaisen pohjatyön videoiden, ensimmäisten harjoitusotteluiden ja tilastojen perusteella ja annan sen sitten valmentajille ja heistä jompikumpi lähtee paikan päälle katsomaan käsimerkkejä ja miten joukkuetta valmennetaan. Sitten kun sieltä reissulta tullaan, niin pistetään koko paketti kasaan. En välttämättä hirveän montaa kertaa meidän vastustajaa näe ennen sitä varsinaista ottelua, vaan katson heitä omalta pieneltä läppäriltäni.

Pelaajien keskittyessä lepäämiseen ja nukkumaanmenoon, Tuovi ahkeroi edelleen videoiden parissa. Häntä ei kuitenkaan haittaa, vaikka yöunet saattavat jäädä joskus vähiin.

– Pitkiä päiviä, mutta tällaisia pelaajia ja joukkueita kun katselee, niin aika addikti olen koripalloon. Kun sain viimeisen kerran Kroatian pyöritettyä joukkueelle, niin ei hirveästi tuota ongelmia yöllä alkaa Espanjaa katsoa. Kyllä siitä nauttii, Tuovi hymyilee.

Salttu Forsström