Suomi saa lauantaina vastaansa kisojen suurimman ennakkosuosikin, kun Espanja juoksee parketille Suomen kanssa. Suomen valmennusryhmään kuuluva Jukka Toijala tietää edessä olevasta haasteesta, mutta uskoo Espanjan olevan kaadettavissa.

Espanjan joukkue vilisee tähtipelaajia, mutta suurin huomio kiinnittyy korin alla päivystävään Marc Gasoliin. Yksin häntä on vaikea pysäyttää ja Toijala korostaakin joukkuepelin merkitystä.

– Hänhän on isoista pelaajista varmasti se isoin haaste. Hän osaa heittää kaukaa, äärimmäisen hyvä syöttäjä ja hän pystyy tekemään myös korin alta pisteitä. Silloin kun hän saa pallon, niin meillä pitää olla kaikki pelaajat oikeissa paikoissa. Jos menemme auttamaan, niin kukaan ei voi olla puolta sekuntia myöhässä. Tästä tulee joukkuepuolustukselle iso haaste häntä vastaan. Varsinkin, kun heikolla puolella odottaa kaksi todella kovaa heittäjää, Toijala pohtii Gasolin pysäyttämistä.

– Jokainen tajuaa, että yleensä olemme kymmenen senttiä vastustajaa pienempiä ja reilut kymmenen kiloa kevyempiä. Yksi vastaan yksi-tilanteissa emme tule pärjäämään ja joukkuepuolustuksen pitää olla äärimmäisen hyvä. Joukkueena meidän pitää ottaa Gasol. Välillä olemme onnistuneet äärimmäisen hyvin ja välillä emme, nyt on taas iso haaste edessä, hän jatkaa.

Espanja on hallinnut Euroopan koripallokenttiä viimeisten vuosien ajan, mutta näissä kisoissa se on kokenut jo kaksi tappiota. Toijalan mukaan Susijengi lähtee aiheuttamaan Espanjan sen kolmatta tappiota.

– Lähtökohta on tietenkin, että jokaiseen peliin lähdemme taistelemaan voitosta. Näin 5-6 vuotena mitä olen maajoukkueessa tehnyt töitä, olemme voittaneet Ranskaa, Kreikkaa, Serbiaa ja niin edelleen. Meillä ei ole aikaisempaa historiaa Espanjan kanssa, mutta pelaajat jotka ovat pelanneet Euroliigaa, ovat pelanneet heitä vastaan ja pärjänneet ihan hyvin.

– Emme lähde vain ihmettelemään, että mikä joukkue siellä on vastassa, vaan lähdemme oikeasti tappelemaan. Jokainen pelaaja ja valmentaja olivat pettyneitä siihen millainen meidän edellinen peli oli. Emme päässeet sille omalle parhaalle tasolle mitä se vaatii ja ensimmäinen ajatus on, että meidän pitää parantaa omaa tekemistämme.

Suomen ja Espanjan peli alkaa kello 18.45. Ottelun vaiheita voi seurata myös SuomiKoris.comin Facebook- ja Twitter-sivuilta.
SuomiKoris.com Facebookissa
SuomiKoris.com Twitterissä

Salttu Forsström