Tampereen Pyrintö lähtee tulevaan kauteen uusiutuneena niin kentällä kuin penkinkin päässä. Päävalmentajaksi palasi vuoden tauon jälkeen Pieti Poikola, joka sai apujoukoikseen Tanskan maajoukkueesta tutun aisaparinsa Lasse Rantalan sekä mm. Pyrinnön valmennuspäällikkönä toimineen Artem Khvorostin. Lisäksi Pyrintö on kiinnittänyt valmennuksen konsultiksi Jarmo Laitisen.

Viime kaudella Pyrintöä luotsannut Ville Tuominen siirtyi Tanskaan Bakken Bearsin peräsimeen ja pitkään Pyrinnön apuvalmentajana toiminut Ilpo Rantanen puolestaan kiinnitettiin Pyrinnön naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi.

– Olen äärimmäisen tyytyväinen staffiini. Meidän roolitus on selkeä ja henki hyvä. Apuvalmentajani näyttävät loistavaa esimerkkiä yleisen positiivisen suhtautumisen vaikutuksesta ilmapiiriin ja siten tekemisen laatuun. Silti he ovat äärimmäisen kriittisiä asioiden tekemiselle oikein ja laadukkaasti. Se on valitettavan harvinainen yhdistelmä, kommentoi Poikola Pyrinnön sivuilla.

– Lassen olen tuntenut jo pidemmän ajan takaa. Hän on yksi älykkäimmistä tuntemistani ihmisistä. Olen valmentanut Lassen kanssa aikoinaan junnuja ja viime kesänä Tanskassa. Lasse on tehnyt koko kesän töitä kolmiohyökkäyksen opiskelussa. Jo Tanskassa monet jutut hyökkäyksessämme olivat Lassen käsialaa, mutta roolijakoa ei tehty selvästi.

– Nyt viemme tuota askeleen eteenpäin. Lassella on nyt täysi vastuu viedä kolmiohyökkäystämme eteenpäin. Se on siitä hieno hyökkäys, että se tarjoaa lähes täydellisen tavan hyödyntää pelaajien vahvuuksia, on se sitten syöttö-, heitto tai vaikka pelinlukutaito. Se on myös todella loistava opetushyökkäys. Mutta se on myös äärimmäisen vaativa valmentajalle, sillä hyökkäys on pystyttävä tekemään helpoksi pelaajille kuitenkin siten, että pelaajien vahvuuksia pystytään hyödyntämään. Se vaatii paljon työtä salissa ja videoluokassa, mutta ennen kaikkea henkilökohtaisella tasolla. Siksi on hieno voimavara, että olen saanut Lassen mukaan ja on perusteltua, että hänellä on myös täysi vastuu ja valta hyökkäyksen kehittämisessä, Poikola valottaa valmentajakaksikon roolijakoa.

Artem Khvorostilla on myös tärkeä rooli Pyrinnön valmennusryhmässä.

– ”Arto” on uusi positiivinen tuttavuus. Arto vastaa videoidemme raakaklippauksesta. Työmäärä on suuri ja työnlaatu vaikuttaa suoraan tekemiseemme. Käytännössä minä ja Lasse olemme ohjeistaneet Artoa, mitä haluamme peleistä poimia. Parin pidemmän palaverin jälkeen olemme saaneet Artolta juuri sellaista materiaalia, jota tarvitsemme. Hän osoittanut hyvää näkemystä pelistä ja ennen kaikkea loistavaa työmoraalia. Artolla on myös täysin toisenlainen rooli: hän vastaa joukkueen aktivoinneista ja cooldownista. “Jarkin” (Laitinen) tehtäviin kuuluu puolestaan toiminnan yleinen tarkkailu ja avustaminen vastustajan scouttauksessa. Jarkin oli myös tarkoitus perehtyä älypallon tuomiin mahdollisuuksiin pelin kehittämisessä – kunnes hanke vedettiinkin yllättäen jäihin liiton toimesta, Poikola paljastaa.

Rantalan kipinä syttyi taas

Pyrinnön valmennusryhmään tullut Rantala lähtee innolla mukaan uuteen haasteeseen.

– Olin useamman vuoden poissa valmennustehtävistä, kipinä kyti koko ajan ja nyt tuli kesän lopussa voimakas tunne siitä että haluan ehdottomasti olla mukana haalarihommissa. Katsomosta on aina helppo puhua, mutta nyt on taas tekojen aika ja innostus on erittäin korkealla, kertoo Rantala.

Pyrinnöllä on sarjan neljänneksi pienin budjetti, mutta Rantala on tyytyväinen haalittuun joukkueeseen.

– Joukkue on koottu erinomaisesti, Pieti ja joukkueenjohto on tehnyt tässä loistotyötä. Mukana monipuolisesti erilaisia persoonallisuuksia ja eri-ikäisiä pelaajia kuten pitääkin. Vahvistukset on valittu oikeille pelipaikoille ja siten että ne sopivat pelisysteemiin mahdollisimman hyvin. Näin henkilökohtaisesti minkälaisen työmäärän Pieti teki vahvistusten valinnassa ja lopputulos on todella hyvä. Kuten monessa muussakin asiassa, niin kova työ luo parhaat edellytykset hyvään lopputulokseen. Kilpisen Kari ollut mukana myös arvokkaana apuna valintaprosessin eri vaiheissa, Rantala kiittelee.