Sami Toiviainen siirtyi Kotkasta Kauhajoen Karhun peräsimeen kolmivuotisella sopimuksella. Toiviainen on viihtynyt hyvin uusissa maisemissa ja toivoo pystyvänsä johdattamaan Karhun jo tällä kaudella mestariksi.

Toiviainen ilmoitti heti ensitöikseen Korisliigan avaustilaisuudessa, että Karhun tavoite on mestaruus. Onko tämä pohjalaasta uhoa vai onko sanoille myös vastinetta?

– On varmasti. Joukkue on riittävän hyvä ja pelaajat riittävän hyviä. Kolme hyvää jenkkiä. Bojan Sarcevic ykköstakamies ja Kanervon Antti tuli Joensuusta. Lisäksi penkiltä löytyy Korisliigan tasoisia pelaajia. Voihan toki olla, että muhun on tuo pohjalaanen hulluus jo tarttunut ja pitää asioita suurennella, Toiviainen naurahtaa SuomiKoriksen haastattelussa.

– Mutta kyllä tämä on kahdeksas kauteni Korisliigassa. Kyllä sitä osaa vähän analysoida joukkueita ja omaa joukkuetta. Eli kyllä siinä varmasti jotain katetta sanoille on.

Kauhajoki on 15 000 ihmisen kaupunki Etelä-Pohjanmaalla. Pikkukaupungissa on kuitenkin iso innostus koripalloon ja seuran budjetti on yli puolen miljoonan luokkaa.

– Siellä se ei perustu yhden tai kahden ihmisen työhön, vaan on parinkymmenen ihmisen taustaryhmä eritaustaisia henkilöitä ketkä sitä kerää. Siellä on myös tietynlainen kunnia-asia, että mitä luvataan, niin se pidetään. Budjetti tulee toteutumaan ja moni tekee töitä sen eteen, Toiviainen kertoo.

Toiviainen toimi aiemmin hieman isommilla pelipaikkakunnilla Lahdessa ja Kotkassa.

– Tietysti paikkakunta on pienempi, mutta kun ajatellaan Korisliigavalmentajan työtä, niin pääsääntöinen työmatka on kodin ja hallin välillä. Ihan sama missä sen tekee. Lapset koulussa ja päiväkodissa löysivät paikkansa ja puolisokin sai töitä Karhu-Basketilta. Täältä löytyy kaikki tarvittavat asiat.

– Koripallon pelaajalle Kauhajoki on loistava paikka. Siellä päästään harjoittelemaan meidän omassa pääsalissa 99 kertaa sadasta. Oheisharjoittelupuitteet ovat kohdillaan. Ei siellä paljoa virikkeitä ole, mutta jos haluat koripalloilijaksi, niin kannattaa Kauhajoelle tulla. Voit keskittyä olennaiseen. Viihdemaailma löytyy sitten jostain muualta.

Toiviainen sitoutui Kauhajoelle kolmivuotiseen projektiin. Tavoitteet on asetettu korkealle.

– Mestaruus – sen voisi ajatella, että tulisi näiden kolmen vuoden aikana. Lähdetään sitä heti nyt jo hakemaan. Lisäksi on tarkoitus viedä eteenpäin nuoria, kuten Niko Mattilaa esimerkiksi. Hänessä on potentiaalia miesten maajoukkueeseen ja eurokentille. Tammivaaran Ari teki huikeaa työtä koko seuran kehittämisessä ja nyt koetan tuoda oman panokseni siihen.

– Europeleistä on vielä varovaisesti puhuttu, sillä Kauhajoen sali ei ole vielä pelikelpoinen niihin. Se ei ole vielä ajankohtaista, mutta jos vaikka kolmen vuoden sisällä olisi. Kun niihin on päässyt Kotkan mukana, niin pelkkää positiivista niistä on sanottavana.

Toiviainen odottaa tästä kaudesta erittäin mielenkiintoista, sillä hänen mukaansa liigasta löytyy todella monta mitalipotentiaalin omaavaa ryhmää.

– Korisliiga on tasaisempi kuin muutamaan vuoteen. Pelaajia on jakaantunut nyt tasaisemmin. Loimaalla toki viisi maajoukkuepelaajaa on, mutta heillä on 70 peliä tiedossa Korisliigassa ja VTB:ssä. Jossain välissä varmasti näkyy. Onko se sitten yllättävinä tappioita Korisliigassa? Pyrintö tulee olemaan hyvä. Kotkalla suomalaiset ovat pysyneet samoina ja he tulevat olemaan korkealla. Kataja on muuttunut viime kaudesta, mutta he tulevat olemaan suht korkealla. Kouvot parantaa varmasti viime kaudesta. He pelasivat hyvän kevään ja nyt siellä on suht sama joukkue koossa, plus paremmat jenkit. Lahdella Vuori ja Mäkäläinen, jos pysyvät kunnossa, on mahdollisuudet mitaleille. Kaksikko oli kulmakivenä minulla siellä, kun voitettiin mestaruus. Enemmän joukkueita kuin moneen vuoteen – pakko jopa sanoa, joilla on mahdollisuudet mitaliin.

Toiviainen oli todistamassa Bilbaossa millainen hurmos koripallon ympärille MM-kisoissa rakentui.

– Itsekin kun paikan päällä oli pari päivää, niin hurjaa oli. Sellaista viisasten kiveä ei olekaan, jolla sen saisi suoraan siirrettyä Korisliigaan. Nyt tuo hurmos on näkynyt tietynlaisena innostuksena lasten parissa, innostuksena median parissa. Katsotaan miten, kun huuma laantuu, niin näkyykö oikeassa arjessa.

Korisliigassa jokaisella pelipaikkakunnalla toivotaan, että korishuuma saataisiin jalkautettua myös kotimaan parketeille.

– Meillä pitää olla hyvin markkinoitu ja laadukas tuote. Ei riitä, että yksittäiset henkilöt tekevät omilla paikkakunnillaan erinäisiä asioita, vaan yhdessä pitää tehdä. Ei voi vain olettaa että seurat olettavat että liitto tekee ja liitto olettaa että seurat tekevät. Se tässä huolettaa eniten, että liitto ja seurat tekevät omiaan, eikä tehdä oikeasti yhdessä. Toiset sanelevat ja toiset kuuntelevat, toivottavasti siihen ei mennä, vaan tehdään oikeasti kimpassa hommia.

– Tärkeintä kuitenkin on, että peli on niin hyvää, että yleisö haluaa tulla sitä katsomaan, siitä kaikki lähtee liikkeelle, Toiviainen päättää.

Pasi Heikkilä