Loimaa Bisons sai ensikosketuksensa Venäjän ja Itä-Euroopan VTB-liigaan runsaan viikon Venäjän turneella. Sunnuntaina Bisons avasi VTB-voittotilinsä historiallisella kotivoitolla Tsmoki Minskistä Loimaan Liikuntahallissa. Toista kauttaan loimaalaisia edustava Antto Nikkarinen, 23, kertoo joukkueensa tottuneen kauden ruuhkatahtiin vähitellen.

Bisons avasi VTB-liigataipaleensa tappiolla Venäjän moninkertaisen mestarin Moskovan TsSKA:n vieraana, jonka jälkeen loimaalaiset haastoivat kaikkia todennäköisyyksiä vastaan miljoonabudjetilla operoivan UNICS Kazanin tasaväkiseen taistoon.

Venäjän turneen päättäneen Krasnojarsk-tappion jälkeen Bisons sukelsi syvään päähän Korisliigan vierasottelussa Tampereen Pyrintöä vastaan, mutta kasvojenpesu oli nopea ja perinpohjainen: sunnuntaina Bisons teki selvää jälkeä Valko-Venäjän suurseura Tsmoki Minskistä kotikentällään ”Biisoniveräjässä”.

– Todettiin yhdessä Pyrintö-matsin jälkeen, että tulee pitkä kausi, jos pelataan ekassa VTB-kotipelissä yhtä huonosti kuin lauantaina, Bisonsin tehonyrkkiin kuuluva pelinrakentaja Nikkarinen kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

– Sunnuntaina pidettiin hauskaa kentällä ja se näkyi heti, viittaa Nikkarinen 23 pisteen kotivoittoon ennakkosuosikki Minskiä vastaan.

Bisons haki viime kaudella tuntumaa europeleistä kymmenessä Eurocup-ottelussa, mutta Venäjän kovimpien joukkueiden ympärille kasattu VTB-liiga on ollut aivan omanlainen haasteensa.

Vaikka Eurooppa on suuri, Venäjä yhdeksine aikavyöhykkeineen on aivan omanlainen haasteensa. Siperiaan lähtiessään Bisonsin joukkue päätti pitää kellonsa Moskovan ajassa pitääkseen ajantajunsa edes jotenkin uomissaan.

– Pelit olivat hienoja tapahtumia, mutta tuollaiseen matkusteluun ja aikaeron kanssa temppuiluun pelien välillä ei ole tullut vielä törmättyä, Nikkarinen kertoo.

Venäjä on perinteisesti jääkiekkomaa, mutta ruplat liikkuvat myös koripallorintamalla. Parhaat venäläiset koripallojoukkueet ovat edenneet perinteisesti Euroliigan pudotuspeleihin. Sekä areenat että organisaatiot ovat omaa luokkaansa.

– Kaikki tilanteet pitää näissä peleissä pelata loppuun asti, muuten tulee kylmää kyytiä. Kaikki joukkueet ovat pelanneet tähän asti organisoitua ja todella kovaa koripalloa, arvioi Nikkarinen.

– Tuntuu, että liiga on ollut innoissaan saadessaan suomalaisjoukkueen mukaan. Venäjällä meitä kohdeltiin hyvin joka paikassa ja liigalta on tullut myönnytyksiä meidän suuntaamme; saamme esimerkiksi pelata kotipelejä Loimaalla.