Historiansa kolmansiin europeleihin lähtevä joensuulainen Kataja Basket joutuu heti startissa todella kovaan testiin. Se kohtaa kotikentällään Ranskan liigan kakkosen, viime kaudella jopa Euroliigaa pelanneen JSF Nanterren, joka vakuuttaa paitsi alkukauden tuloksillaan myös fysiikallaan sekä rosterinsa leveydellä.

Valmennusjohto on käynyt pelaajien kanssa henkilökohtaisia keskusteluja tulevista kovista otteluista ja tavoite on selvä.

– Pelaajat vaikuttavat olevan positiivisella mielellä ja odottavat näitä pelejä malttamattomina. Tavoitteemme on kova, se on mennä alkulohkosta eteenpäin. Teemun (Rannikko) ja Jessen (Niemi) panos joukkueelle on tietenkin erityisen tärkeä tässä asiassa.

– Liigassa kärsimämme tappiot ovat nostaneet kaikkien itseluottamusta sillä vaikka tappio on aina tappio, olemme tapelleet voitoista ilman kahta avainpelaajaamme. Tietyllä tavalla se on ollut minulle positiivinen yllätys, Katajan päävalmentaja Pekka Salminen pohtii seuran sivuilla.

JSF Nanterre nousi viikonloppuna Ranskan Pro A:n kakkoseksi, kun se kaatoi vieraskentällä Rouenin 69-60. Joukkueen saldo liigassa on viisi voittoa ja yksi tappio. Jalkoihinsa on jo jäänyt mm. viime kauden EuroChallenge-alkulohkosta Katajalle tuttu Cholet sekä Eurocupia pelaava Nancy. Ennen liigakauden alkua pelatusta Supercupista, johon Nanterre pääsi viime kauden cup-voittajana, se nappasi kauden ensimmäisen pystinsä kaatamalla viime kauden liigamestarin, täksi kaudeksi Euroliigaan selvinneen Limogesin.

Katajan taktiikka ranskalaissuosikkia vastaan on selkeä.

– Olemme katselleet otteitaan ja heillä on ollut ongelmia tietyn tyylisen pelitavan kanssa. Meidän tulee koettaa passivoittaa peliä, aggressiivisuudessa emme tule pärjäämään. Koetamme laittaa pelitemmon jäihin ja pitää oman kolmen sekunnin alueemme tiukkana. Tässä kohtaa lähdemme siitä että Areena on heille outo paikka heittää.

– Tiedämme mitä tapahtuu, jos ryntäilemme syöttölinjoille tai puolustamme muuten liian innokkaasti. Jos Nanterren tasoinen ryhmä pääsee juoksemaan ja saa hurlumhein päälle, on se sitten ”Terve!”, Salminen hymähtää.

Tasaisen kovasta ranskalaisryhmästä päävalmentaja poimii tässä kohtaa esiin yhden nimen.

– 19-vuotias sentteri Mouhammadou Jaiteh on todella lupaava prospekti, takuuvarmaa ”NBA-kamaa”.