Suomen Koripalloliitto ja Korisliigan erotuomarit ovat löytäneet molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun tilanteeseen, johon jouduttiin verottajan kiristyneen tulkinnan myötä. Sopimuksen myötä Korisliigan ottelut jatkuvat suunnitellun ohjelman mukaisesti.

Koripalloliitto ja liigaerotuomarit kävivät tiiviitä neuvotteluita viime päivien aikana. Ratkaisu löytyi myöhään sunnuntai-iltana.

Neuvotteluiden taustalla on verottajan kiristynyt tulkinta verolaista, jonka mukaan yleishyödylliseltä yhdistykseltä, johon ei ole työsuhteessa, voi nostaa kalenterivuoden aikana verottomasti korkeintaan 2000 euron edestä kilometrikorvausta ja 20 päivärahaa. Verottaja tulkitsi kyseistä lakipykälää ensi kertaa koripalloerotuomareiden kohdalla kirjaimellisesti vuoden 2013 verotuksessa aiheuttaen tuntuvia jälkiveroja paljon pelikauden aikana matkustaville Korisliiga-erotuomareille.

Neuvotteluissaan osapuolet ratkaisivat asian sopimalla Korisliiga-erotuomareiden määräaikaisesta, liigakauden 2014-15 kattavasta työsuhteesta Koripalloliittoon.

– Olemme iloisia, että tilanteeseen löytyi ratkaisu ja Korisliiga jatkuu keskeytyksettä sarjaohjelman mukaisesti, kommentoi Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén liiton tiedotteessa.

Suuri osa Korisliiga-erotuomareista oli ilmoittanut olevansa esteellisiä matkustamaan joulukuun liigaotteluihin, mikäli nykytilanteeseen ei löydetä ratkaisua. Korisliiga-ohjelmassa on joulukuulla 29 ottelua.

– Haluamme kiittää Koripalloliiton johtoa ja henkilökuntaa siitä, että ratkaisu saatiin aikaiseksi. Verottajan kiristynyt tulkinta pisti erotuomarit tukalaan tilanteeseen. Olemme kiitollisia, että muuttuneessa tilanteessa kaikilta osapuolilta löytyi joustoa tilanteen ratkaisemiseksi, kommentoi neuvotteluissa liigaerotuomareiden edustajistoon kuulunut Pekka Niemi.

Molemmat sopimusosapuolet pitävät verottajan tulkintaa täysin kohtuuttomana ja kohtuuttomana myös sitä, että ratkaisua joudutaan järjestötoiminnassa hakemaan työsuhteen synnyttämisen kautta. Maamme pitkät etäisyydet tulevat aiheuttamaan vastaavan ongelman kaikessa ympäri maata tehtävässä järjestötyössä.