Arpaonni suosi Suomea kesän 2015 EM-kisojen alkulohkoarvonnoissa Pariisin Disneylandissa maanantai-iltana. Hallitsevan Euroopan mestarin Ranskan ja Susijengin lisäksi paikoista auringossa kisaavat ensi kesän EM-kisojen Montpellierien alkulohkossa Bosnia & Hertsegovina, Puola, Israel sekä aina suomalaiset sytyttävä Venäjä.

FIBA Euroopan tuoreimmassa rankingissa Euroopan kahdeksanneksi parhaaksi joukkueeksi arvioidun Suomen nimi nostettiin EM-arvontojen kakkoskorista Montpellerien alkulohko A:han yhdessä kisaisäntä Ranskan kainalossa.

Suotuisa arpaonni suosi Susijengiä myös arvontojen edetessä, sillä onnetar arpoi Suomen lohkoon tukun pelityyliltään erilaisia joukkueita, joista jokaisen Susijengi on onnistunut viime vuosien aikana kukistamaan. Suomen ja Ranskan lisäksi alkulohkomatkan Ranskaan nappasivat Bosnia & Hertsegovina, Israel, Venäjä sekä Puola.

– Upeat arvonnat. Ei tullut yhtään helppoa ottelua. Hienoja pelejä jälleen luvassa ja tekemistä riittää, kommentoi Susijengin kokenut päävalmentaja Henrik Dettmann Koripalloliiton tiedotteessa.

– Turnauksen ensimmäinen peli on heti Ranskaa vastaan. Siinä on hyvä lämmitellä Euroopan parhaan ja maailman kolmanneksi parhaan joukkueen kotiyleisön edessä.

Ranska lähtee jo ennakkoon arvioituna kisoihin Montpellierin alkulohkon ennakkosuosikkina, mutta hallitsevan Euroopan mestarin jälkeen lohkossa ei ole selkeää kakkossuosikkia tai hännänhuippua. EM-neljännesvälieriin Lilleen etenee Montpellerien lohkon neljä parasta joukkuetta.

– Tapoihini ei kuulu spekuloida. Mieluummin olen onnekas kentällä kuin arvonnoissa. Kun Montpellerien viidennen pelin viimeinen heitto on ilmassa, lupaan arvioida, lähdemmekö Lilleen, Dettmann kuittasi kyselyt jatkoonpääsymahdollisuuksista.

Suomen koripallomaajoukkueen ”Susijengi-ilmiö” oli iduillaan jo muutaman sadan suomalaisfanin edessä Liettuan EM-kisoissa 2011, kunnes kesän 2013 Slovenian EM-kisojen ”Koperin ihme” esitteli Susijengi-fanit maailmanlaajuiselle yleisölle.

Viime kesänä Bilbaon MM-alkulohkopelit toivat Espanjaan noin kymmenen tuhatta suomalaista ja keräsivät kansainvälisen median kannoilleen. Dettmann toivoo, että susihuuma jatkuu entistäkin vahvempana Montpellierissä.

– Montpellier on fantastinen paikka Välimeren rannikolla ja samalla kaupunki, jonne tuskin tulisi muuten helposti lähdettyä. Nyt on hyvä syy lähteä, Dettmann usuttaa susifaneja.

– Toivotaan, että maailman parhaat fanit tulevat sankoin joukoin paikalle antamaan muille ihmeteltävää. Se olisi tärkeää myös joukkueelle.

Ikimuistoisia otteluita on luvassa mm. jo kisojen avajaispäivänä, kun Susijengi kohtaa kisaisäntä Ranskan. Kuumia tunteita herättää varmasti myös Venäjä, jonka Suomi kumosi kahden jatkoajan jälkeen Slovenian kisoissa.

– Meillä on hyviä muistoja otteluista kaikenlaisia joukkueita vastaan, mutta niistä peleistä on useampi vuosi aikaa. EM-kisoissa on vain hyviä ja loistavia joukkueita, Venäjä on yksi niistä.