Joensuulainen Kataja Basket saa koripallopiireistä tutun nimen vahvistamaan organisaatiotaan. Parhaillaan toista peräkkäiskautta Tanskan pääsarjassa pelaavaa Bakken Bearsia valmentava Ville Tuominen (32) aloittaa kesäkuussa työt seuran toiminnanjohtajana. Halu kehittyä uudenlaisissa tehtävissä ajaa nousujohteisen valmennusuran edelle.

Tuominen seuraa tehtävässä Riku Tapiota, joka siirtyi tammikuussa Veikkausliiga-joukkue FC KTP:n toimitusjohtajaksi.

Taustoiltaan löytyy yhdeksän kauden mittainen pelaajaura Korisliigassa. Viimeiset kolme kautta (2004-07) hän toimi kasvattajaseuransa Torpan Poikien miesten edustusjoukkueen kapteenina. Tilillään on myös kolme miesten A-maaottelua.

Ennen päävalmentajauraa Tuominen työskenteli ToPo:ssa muutaman vuoden junioripäällikkönä vastaten yhdellä kaudella myös I divisioonassa pelanneen reservijoukkueen toiminnasta sekä valmentajana että toiminnanjohtajana. Korisliiga-valmentajaura alkoi Tampereelta ja tie vei kesällä 2013 Tanskaan, jossa hän luotsasi tulokaskaudellaan (2014) Bakken Bearsin maan mestariksi. FIBA EuroChallengessa joukkue kävi viime kaudella Joensuussakin, jossa se kaatoi Katajan ja varmisti samalla historiallisen jatkopaikan kilpailun 16 parhaan joukossa.

– Paluu Suomeen ei ollut suunnitelmissa tässä vaiheessa enkä valmentamaan olisi palannutkaan. Toiminnanjohtajan tehtävästä innostuin kuitenkin heti ja ajattelin tässä olevan hieno mahdollisuus laajentaa omaa koripallo- ja urheiluosaamistani. Haluan edelleen kokea uutta sekä kehittää itseäni ja nyt uuden maan ja kulttuurin sijaan pääsenkin uusien tehtävien ja haasteiden äärelle, Tuominen taustoittaa Katajan sivuilla.

Tammivaaran Ari laittoi viime kesän maajoukkuehommissa tietämättään alulle tähän päätökseen johtaneen ajatusprosessin kerrottuaan kuinka hän kokee organisaation ja joukkueen rakentamisen jopa valmennusta mielekkäämmäksi. Lisäksi olen nauttinut työskentelystä Bakkenin toiminnanjohtajan Michael Pilozin kanssa todella paljon ja arvostan sitä kuinka hän on toiminut pestissään 21 vuotta ja rakentanut Tanskan mittapuulla ylivoimaisen organisaation.

– Kataja on ollut jo yli vuosikymmenen malliesimerkki hyvin hoidetusta huippuseurasta ja Törmälän Juken (miesten edustusjoukkueen joukkueenjohtaja) kanssa neuvottelin ensimmäisen kerran jo 2004, silloin tosin oli tarkoitus touhuta kentällä eikä sen laidalla. Kaikki kuulemani ja näkemäni Joensuusta on ollut positiivista ja uskon että viihdyn erittäin hyvin. Lisäksi en ole päävalmentajana koskaan Areenalla hävinnyt, joten muistot sieltä ovat oikein hyviä, Tuominen hymyilee.

Kataja Basketissa toiminnanjohtajan tehtäviin kuuluvat yleisjohtaminen, edustusjoukkueen toiminnan pyörittäminen ja kehittäminen sekä yhteistyökumppanuuksien hoitaminen yhdessä tukiryhmän ja johtokunnan kanssa. Tavoitteekseen seura listaa aktiivisen kehityksen ylläpitämisen niin, että Kataja Basket koetaan nyt ja jatkossa houkuttelevaksi joukkueeksi, organisaatioksi ja yhteistyökumppaniksi.

Tuomisen liittyminen haussa olleesta tehtävästä kiinnostuneiden sangen laajaan joukkoon yllätti iloisesti.

– Kyllä piti nimi kahteen kertaan tavata ja silmiä hieraista kun hakemuksia katsastimme, joukkueenjohtaja Jukka Törmälä toteaa.

Vaikka aluevaltaus on Tuomiselle uusi, ei Katajassa epäillä mahdollisuuksiaan onnistua tehtävässä.

– Villellä on tietenkin paljon kokemusta pelistä ja urheilusta yleensäkin mutta etenkin persoonana hän on täydellisen sopiva ja motivoitunut tähän tehtävään, Törmälä uskoo.

Tuomisella on jo selkeä visio Kataja Basketista tulevina vuosina.

– Tavoitteeni on vahvistaa Kataja-yhteisöä, kasvattaa yleisömäärää ja koripallon suosiota entisestään sekä varmistaa, että Kataja on Suomen johtavia seuroja ensi vuosikymmenelläkin. Koripallo on vienyt minut jo yli 20 eri maahan ja niiltä reissuilta on mukaan tarttunut paljon ideoita, joita haluaisin Suomessa toteuttaa.

– Aika mielelläni olisin mukana kun se mestaruus Joensuuhun vihdoin tulee, mutta en nyt kuitenkaan katso pahalla jos Pekka, Teemu ja kumppanit hoitavatkin asian jo tänä keväänä kuntoon!

Jukka Törmälä nyökyttelee eikä peittele tyytyväisyyttään.

– Kai me jotain olemme täällä vuosien saatossa oikein tehneet kun Villen tasoinen kaveri haluaa meille töihin.