Tapiolan Hongan kolmen kotiottelun putki Korisliigassa päättyy keskiviikkona. Ennakkoasetelmiltaan herkullisen jännittävässä ottelussa Tapiolan urheiluhallille saapuu lauma lokkeja naapurikaupungista.

Sarjanousija, Stadin ylpeys Helsinki Seagulls, on tehnyt hyvää jälkeä Korisliigassa ja noussut alkukauden hapuilun jälkeen pudotuspeliviivan yläpuolelle. Keskiviikon ottelussa taistellaan paitsi pääkaupunkiseudun herruudesta, myös pudotuspelipaikasta.

Honka hävisi sunnuntaina jo lähestulkoon voitetun ottelun katkerasti KTP:lle jatkoajalla. Tuosta tappiosta on ollut pakko päästä nopeasti yli, sillä keskiviikon ottelu on Hongalle elintärkeä. Espoolaisten pahimmat kilpakumppanit ovat Gullsien ohella tällä hetkellä Salon Vilpas ja Kobrat. Tappio keskiviikkona heikentäisi Hongan tilannetta sarjan jumbosijalla huomattavasti. Hongan ja Gullsin kohtaamiset ovat tältä kaudelta tasan 1-1, molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

– Keskiviikon ottelun merkitys on suuri. Haluamme jatkaa KTP-ottelun toisen puoliajan ilmeellä ja meillä on siihen hyvät edellytykset, vaikka valmistautuminen on lyhyt. Molemmilla joukkueilla kokoonpanot ovat hieman eläneet loukkaantumisten ja sairastelujen vuoksi ja varmaa on, että molempien joukkueiden peli kohenee yhteisten harjoitus- ja pelituntien karttuessa, Hongan päävalmentaja Tuomas Iisalo ennakoi keskiviikon ottelua Hongan sivuilla.

Gullsin joukkue on melko tasainen ja kokenut. Sentteri Melsahn Basabe (19,0/12,6) on ollut helsinkiläisten tehokkain pelaaja. Takamies Deremy Geiger (15,5/2,6) on ailahdellut, mutta on molemmissa Honkaa vastaan pelatuissa otteluissa ollut hyvä. Kolmen jenkin lisäksi kaksinumeroinen pistekeskiarvo löytyy honkalaisille tutulta Carl Lindbomilta (11,9/6,6).

– Seagullseilla on koossa kokenut ja tasainen ryhmä kotimaisia, joita täydentää hyvä jenkkitrio. Joukkueen pelityyli on merkittävästi erilainen kuin meillä – he pelaavat hitaammalla tempolla, mutta liikuttavat palloa puolen kentän hyökkäyksissä paljon pelaajalta toiselle. Joukkueessa on selkeät roolit: heittäjät heittävät, leikkaajat leikkaavat ja puolustajat puolustavat. Heidän suurimpia vahvuuksia on jenkkikaksikko Geiger-Basaben palloskriinipelaaminen, jossa molemmat ovat erittäin ratkaisuvalmiita. Sen lisäksi Lindbomin heittovoima tuo lisäulottuvuuden heidän hyökkäykseensä. Tammi-helmikuussa Gullsien hyökkäys on hieman takkuillut, mutta Stommesin paluu tuo varmasti lisäboostin hyökkäyspäähän miehen pelituntuman parantuessa, Iisalo kuvailee keskiviikon vastustajaa.

Honka näytti sunnuntain ottelussa KTP:ta vastaan molemmat puolensa. Ensimmäisen puoliajan flegmaattinen Honka ei säväyttänyt, mutta toisen puoliajan taistelevaa ja hyvin joukkueena pelannutta Honkaa oli ilo seurata. Keskiviikkona kopista kentälle pitää ehdottomasti marssia jälkimmäinen. Hongan tilannetta helpottaa se, että uusi amerikkalaisvahvistus Greg Logins on keskiviikkoon mennessä ehtinyt saada jälleen muutaman harjoituksen verran lisätuntumaa uuteen systeemiin ja joukkuekavereihin. Logins tuo heittovoimaisena nelospaikan pelaajana Hongan muille pelaajille lisää tilaa hyökkäykseen.

– Gregin sisäänajaminen joukkueeseen lyhyellä aikavälillä on tietysti haastavaa, mutta hän tuntuu omaksuvan asiat nopeasti ja tuntee useat vastustajat, joka helpottaa sopeutumista. KTP-ottelun valmistautuminen sujui pitkälti omien asioiden läpikäyntinä, joka selvästi näkyi 1. puoliajalla. Seagulls-otteluun ehdimme käydä enemmän asioita vastustajasta läpi ja se varmasti antaa paremmat lähtökohdat otteluun.

Etenkin takamies Emmanuel Ubilla varmasti nauttii Loginsin kentälle tuomasta lisätilasta. Ubilla oli KTP:ta vastaan toisella puoliajalla jälleen pitkästä aikaa oma juonikas ja vaarallinen itsensä. Myös Ike Udanohille tulee korin alle entistä enemmän tilaa. Keskiviikkona Udanohin ja Basaben taistelusta tulee varmasti yksi ottelun ratkaisun avaimista. Jenkkikolmikon lisäksi Hongan pitää saada onnistumisia myös suomalaiskaartiltaan. Villematti Kopio, Anton Odabasi, Okko Järvi, Joni Herrala ja Tero Laitinen ovat väläytelleet kukin vuorollaan. Näiltä herroilta kaivataan onnistumisia myös keskiviikkona, mutta ennen kaikkea Hongan tulee onnistua ryhmänä.

– Joukkueellemme kaikki kaikessa ovat vauhti ja ryhmätyöskentely molemmissa kenttäpäädyissä. Haluamme tilanteita, joissa nopeat pallonkäsittelijämme saavat tarvittavan tilan ja kaaoksen tehdäkseen tuhojaan eli luodakseen etuja joukkueellemme, joita pääsemme sitten konseptien mukaisesti ylläpitämään tai hyödyntämään hyvän tekopaikan muodossa. Sama suomeksi: luo ylivoimatilanne ja löydä vapaa pelaaja, joka käyttää tekopaikan tai siirtää edun joukkuetoverilleen syötöllä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta vaatii jatkuvaa oman toiminnan suhteuttamista palloon ja yhdeksään kanssapelaajaan, joka taas edellyttää joukkueen yhteisen kielen eli erilaisten tilanteiden toimintamallien sisäistämistä. Siinä on meille hiomista ensi peliä, loppukautta ja pelaajien kehittymistä ajatellen pitkäksi aikaa, Iisalo pohtii.

Kuuma ja kiihkeä paikalliskamppailu Tapiolan Honka – Helsinki Seagulls pelataan keskiviikkona 11.2.2015 klo 18:30 alkaen Tapiolan urheiluhallilla.