16-vuotiaat pojat selvittivät tiensä kahdeksan parhaan joukkoon EM-kisoissa

© Kuva: Juha Tamminen

16-vuotiaiden poikien maajoukkueen eteen A-divisioonan EM-kisoissa on heitetty putkeen neljä perinteikästä Balkanin koripallomaata, joista yksikään ei ole onnistunut kaatamaan Suomea. Tuoreimpana sudenpentujen tassujen alle jäi Montenegro, kun Elias Valtonen ratkaisi pelin kuusi sekuntia ennen loppua Suomelle 58-56 (31-26). Samalla Suomi ratkaisi jatkolohko F:n kärkipaikan.

Voiton myötä paikkansa EM-turnauksen kahdeksan parhaan joukkoon varmistanut Suomi näytti lähtevät omille teilleen päätösneljänneksen alussa, kun Tuomo Antikainen nakkasi kaksi kolmosta ja Andre Gustavson löytyi puolinopeasta hyökkäyksestä täysin vapaana kaaren takaa.

Tilanteesta 52-36 sinnikäs Montenegro kuitenkin kairasi itsensä lähemmäksi ja lähemmäksi kellon naksuttaessa kohti nollaa. 45 sekuntia ennen summeria Montenegron sentteri Marko Simonovic heitti turnauksen ensimmäisellä kolmosellaan tilanteeksi 56-53.

Suomi ei saanut koria pitkän hyökkäyksen jälkeen ja pallo pomppi montenegrolaisille, joita suomalaiset pyrkivät rikkomaan siinä onnistumatta. Pallo löysi tiensä jälleen Simonovicille, jota rikottiin hänen sisään menneessä nostossaan. Simonovic tasoitti vapaaheitollaan numerot 56-56.

Valmennusjohto määräsi aikalisän jälkeen pallon kapteeni Valtoselle, joka voitti oman pelaajansa kaarella ja pääsi nostamaan loppulukemat tyylikkäällä lay-upilla kuusi sekuntia ennen loppua. Suomen puolustus piti lopussa huolen, että montenegrolaisten voittoheitot menivät harakoille.

– Nyt on Adrianmeren liiga takana päin. Neljä peliä vedetty putkeen traditionaalista koripalloa vastaan ja ihan hyvä saada vaihtelua. Totta hemmetissä on hyvä fiilis varmistaa lohkovoitto. Onhan tämä poikkeuksellinen tilanne, päävalmentaja Antti Koskelainen aloitti Koripalloliiton tiedotteessa.

– Tiesimme jo ennakkoon, että edessä on haasteellinen matsi. Montenegro pelaa kärsivällisesti ja löytää omat vahvuutensa. Taas kerran pojat starttasivat todella hyvin. Se on tärkeätä näissä turnauksissa.

– Lopussa meni jännäksi ja vähän turhaan päästimme heidät vielä mukaan. Se oli myös Montenegron hyvyyttä ja siitä iso kunnioitus heille. Montenegro on hyvä joukkue ja he ovat onnistuneet kääntämään tiukkoja matseja itselleen aiemmin tässä turnauksessa.

Suomen linkkuveitsi Valtonen pelasi jälleen monipuolisen pelin kirjauttaen 12 pistettä, 8 levypalloa, 6 syöttöä ja 4 riistoa. Kauaksi ei jäänyt Miika Heinonen (13/6/4 syöttöä), joka on EM-kisojen syöttötilaston kakkosnimi tällä hetkellä. Gustavson heitti 12 pistettä ja Antikainen 9.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.