Koripallon EM-kilpailut alkavat tänään ja odotukset ovat suomalaisittain odotetun hillityt, mutta optimistiset. Monella tapaa nämä EM-kisat ovat vedenjakaja nykymaajoukkueelle.

Edellisissä EM-kisoissa kaksi vuotta sitten Suomi joutui todella kovaan lohkoon, mutta selviytyi siitä erinomaisesti kaataen muun muassa Turkin, Venäjän ja Kreikan. Viime vuonna MM-kisoissa arpaonni oli ennakkoon suosiollisempi, mutta Susijengi ei yltänyt samalle tasolle. Nämä kisat ovat tietyllä tapaa vedenjakaja siitä mihin maajoukkue ja sen kannattajat ovat kulkemassa.

Liettuassa tullut menestys vuona 2011 herätti uinuneet koriskannattajat siihen, että tällä joukkueellahan on mahdollisuuksia pärjätä. Kaksi vuotta myöhemmin Koperissa nähtiin ensimmäiset merkit paljon hypetetystä buumista, jolle kaadettiin entisestään bensaa viime vuonna MM-kisoissa. Kävelin viime vuonna MM-kisojen alkulohkon jälkeen Bilbaon juna-asemalla, kun sadat suomalaisfanit lähtivät kohti Barcelonaa varta vasten järjestetyllä fanijunalla aikomuksena kannattaa Suomea jatko-otteluissa, mutta joka jäi sekä heille että minulle lopulta pitkälti turistireissuksi. Montpellieriin on jälleen taivaltanut iso joukko suomalaiskannattajia, mutta ymmärrettävästi ei päästä lähellekään Bilbaon lukemia. Se oli ”once in a lifetime” –hetki. Näissä kisoissa on kuitenkin paljon enemmän pelissä sekä urheilullisesti että fanikulttuurin osalta.

Mitä jos menestystä ei tule? Mitä jos Susijengi alisuorittaa kuten MM-kisoissa? Uskollisimmat kannattajat jaksavat seurata joukkuetta, mutta miten käy niille, jotka ovat purjehtineet mukaan menestyksen vanavedessä? Suomalainen urheilukannattaja on loppujen lopuksi sellainen, joka seuraa menestyksen perässä. Olkoonkin, että tiedän ja tunnen monien tulleen näihin kisoihin edelliskisojen tunnelman vuoksi, mutta se into hiipuu nopeasti, jos joukkue ei pärjää.

Kysymyksiä on paljon, mutta vastaus on yksinkertainen. Pelaamalla hyvin ja selviytymällä ensi kesän olympiakarsintoihin korisbuumi saa jatkoa ja liekki lepattaa edelleen voimakkaana. Susijengi pelaa muustakin kuin pelkästään joukkueen menestyksestä – he pelaavat tällä hetkellä koko lajin fanikulttuurin puolesta. Siemen on kylvetty ja se on alkanut itää vahvemmin kuin kukaan osasi odottaa. Juuret ovat tällä hetkellä vahvat, mutta näissä kisoissa on paljolti kyse myös siitä, että kuihtuuko hyvin kasvamaan alkanut verso. Viikon päästä tästä olemme asian suhteen jo paljon viisaampia ja toivottavasti fanikulttuuri voimistuu entisestään, sillä se on tuonut huikean piristysruiskeen suomalaiseen maajoukkuekoripalloiluun.

Hatunnosto kaikille reissaaville faneille. Olen varma, että te tulette tekemään osanne. Nyt on vain pelaajien vuoro vastata huutoon.

Salttu Forsström
Twitter: @SalttuF