Susijengin huima taistelu ei riittänyt Ranskaa vastaan – tappio jatkoajalla

© Kuva: Salttu Forsström

Runsas 10 400 katsojaa saivat todistaa huikeaa koripallo-ottelua, kun Suomi ja Ranska iskivät yhteen EM-kisojen avauksessa. Kotijoukkue Ranska oli lopulta niukasti parempi lukemin 97-87 (81-81, 45-37).

Suomi aloitti hyvin Ranskan perässä, mutta jakson puolivälissä Ranska sai vedettyä kahdeksan pisteen kaulan ja Suomi joutui ottamaan aikalisän. Sen jälkeen ottelu tasoittui ja sen jälkeen Jamar Wilson nousi esiin. Wilson upotti viimeisen kolmeminuuttisen aikana peräti 11 pistettä ja nosti Suomen takaisin peliin mukaan. Ensimmäinen neljännes kirjattiin Ranskalle 24-22.

Ranska repäisi toisen neljänneksen alkuun 9-0 runin, kun Suomi heitti vapaat heitot ohi ja Ranska rankaisi kovalla kädellä. Joonas Cavénin tärkeä kolmonen toi Suomelle jakson ensimmäiset pisteet ja samalla ero kaventui taas kahdeksaan. Ranska jylläsi korin ja upotti puolipitkät heitot kovalla prosentilla sisään. Suomi ei löytänyt aseita Ranskan kookkaiden pelaajien pysäyttämiseksi. Hyökkäyspäässä Wilson oli ainoa, joka sai aikaan onnistumisia. Ero pysyi molemmin puolin kymmenen tuntumassa ja tauolle mentiin lopulta Ranskan johtaessa 45-37.

Toisen puoliajan Suomi aloitti vahvasti ja Ranska oli pakotettu ottamaan aikalisän, kun ero oli viisi pistettä. Seuraavasta hyökkäyksestä Suomi tuli jo kolmen pisteen päähän. Puolustuksessa Suomella oli erinomainen intensiteetti eikä Ranska saanut enää ensimmäisen puoliajan kaltaisia helppoja koreja. Ranska sai taas rivinsä jälleen kokoon ja Tony Parker alkoi ottaa isompaa roolia ja Ranska johti ottelua pahimmillaan jo 16 pisteellä. Suomi pääsi kuitenkin kaventamaan Sasu Salinin kahdella kolmosella ja myös Wilson ja Erik Murphy lisäsivät pistetiliään. Viimeiselle neljännekselle mentiin Ranskan 68-60-johdossa.

Päätösjakson Ranska aloitti 6-0 ja Henrik Dettmann joutui ottamaan aikalisän. Petteri Koponen alkoi lämmetä ja upotti nopeaan tahtiin viisi pistettä ja nosti Suomen tunnetilaa. Nopeassa tahdissa Gerald Lee, Matti Nuutinen ja Wilson nostivat Suomen jo kahden pisteen päähän. Kolme minuuttia ennen loppua Shawn Huff avasi pistetilinsä ja toi Suomen jo tasoihin. Suomen puolustus pakotti Ranskan jatkuvasti vaikeisiin ratkaisuihin ja levypallot jäivät Suomen näppeihin hyvällä prosentilla. Ratkaisevat heitot menivät kuitenkin ohi ja Ranska nousi johtoon minuutti ennen loppua. Koponen toi kuitenkin Suomen jälleen tasoihin. Lopullisen niitin ottelulle iski kuitenkin Nando de Colo, joka upotti kulmasta kolmosen sisään, kun 26 sekuntia oli jäljellä. Salin upotti kymmenen sekuntia myöhemmin lähes identtisesti kolmosen sukkaan ja peli oli jälleen tasan. Viimeisestä hyökkäyksestä Parker heitti ohi ja näin ottelussa mentiin jatkoajalle.

Jatkoajan alkuun Ranska repäisi viiden pisteen johdon, mutta Susijengi ei luovuttanut ja nousi taas kahden pisteen päähän. Salin ja Lee kuitenkin missasivat vapaaheittonsa ja Ranska käytti hyväkseen Wilsonin pallonmenetyksen ja Ranska karkasi niiden turvin seitsemän pisteen johtoon, kun 1.43 oli jäljellä. Sitä eroa Suomi ei enää pystynyt kuromaan kiinni ja näin jymy-yllätys kuivui lopulta huikeasta taistelusta huolimatta kokoon.

Wilson oli Suomen paras pistemies 21 pisteellä ja myös Koponen (15), Salin (14) ja Lee (10) ylsivät yli 10 pisteen. Erik Murphy keräsi seitsemän pistettä ja 11 levypalloa. Pisteille pääsivät myös Huff (7), Nuutinen (6), Cavén (3), Lee (2) ja Mikko Koivisto (29)


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.