Susijengi-luotsi katsoo luottavaisena tulevaisuuteen: ”Seuraava sukupolvi syönyt enemmän kaurapuuroa”

© Kuva: Salttu Forsström

Suomen taival EM-kisoissa päättyi sunnuntaina ja samalla katseet siirrettiin jo kohti tulevaa. Päävalmentaja Henrik Dettmann korostaa, että tulevaisuus näyttää hyvältä tällä hetkellä.

Susijengin ongelmaksi kisoissa koitui koko, kun vastustajan vahvat korinaluspelaajat olivat astetta kookkaampia kuin suomalaiset. Dettmannin mukaan tulevaisuudessa myös Suomi pystyy tuottamaan isoja korinaluspelaajia.

– Siihen on tulossa parannusta. Se on ihan selvä asia. Nykyiset pelaajat pystyvät vielä parantamaan omaa tasoaan siinä ja sitten seuraava sukupolvi on syönyt enemmän kaurapuuroa aamulla, Dettmann heitti.

Nykymaajoukkueen runko on tällä hetkellä hyvässä iässä. Tuukka Kotti on ikänestorina 34-vuotias ja Shawn Huff sekä Jamar Wilson ovat 31 ja he olivat avainpelaajista ainoat yli 30-vuotiaat. Petteri Koponen ja Gerald Lee ovat 27, Matti Nuutinen 25 sekä Sasu Salin ja Erik Murphy 24. Tulevan sukupolven tasosta on saatu osviittaa nuorten kisoista, kun kaikki kolme Suomen maajoukkuetta pelaavat A-divisioonassa ja 16-vuotiaat selvittivät tiensä ensi kesän MM-kisoihin.

– Kyllähän niitä pelaajia on olemassa. Kymmenen vuotta tätä työtä on tehty sen eteen, että tulee johdonmukaisesti kasvatettua uusi sukupolvi. Tämän sukupolven kanssa olemme luoneet mallin siitä, että voi menestyä. Joukkueen runkohan ei ole vielä vanha. Koponenhan voisi pelata vielä vuoden 2014 olympialaisissa. Sen jälkeen kannattaa miettiä monta vuotta hänellä on uraa sen jälkeen jäljellä. Jos hän oikein pinnistää niin kuin Möttölä, niin hän voi vetää vielä seuraavat MM-kisatkin, Dettmann heitti.

– Tuleva sukupolvi on aina edellistä parempi. Se asettaa nykyisille tähtipelaajille mielettömän haasteen, että he kehittävät itseään, jatkoi päävalmentaja.

Yhdet mielenkiintoiset tulokkaat saattavat olla Erik Murphyn nuoremmat veljet Alex ja Tomas joiden Dettmann povaa liittyvän maajoukkueen mukaan piakkoin.

– Varmaan lähivuosina. Tällä vuosikymmenellä viimeistään.

Teemu Rannikko joutui jättämään kisat väliin sormivamman takia. Hänen roolinsa maajoukkueessa on vielä auki, mutta Dettmann kaavailee Rannikolle peliuran jälkeen isoa roolia.

– Se liittyy tähän kokonaiskuvan maalaamiseen. Teemulla tulee olemaan tärkeä rooli kentällä, niin kauan kuin hän kentällä on. Sen jälkeen, kun hän ei ole kentällä, niin hän on tukevassa roolissa. Näen, että hänestä on suomalaiselle koripalloilulle vielä seuraavaksi 50 vuodeksi hyvää käyttöä, Dettmann letkautti.

Toinen kysymysmerkki on Kotti, joka on vain yhden ottelun päässä Jouko Heikkisestä, jolla on kautta aikain eniten maaotteluita tilillään. Kotti totesi itse, että aikoo pohtia maajoukkuejatkoaan ensi kauden jälkeen, mutta Dettmann vihjaa oven olevan sotaratsulle avoinna.

– Eiköhän se ensi vuonna hoidu, jos hän pysyy terveenä. Nytkin Tuukka pelasi sitä paremmin mitä pidemmälle turnaus eteni, Dettmann muistutti.

Salttu Forsström, Lille


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.