Viime vuonna tällä päivämäärällä KTP-Basket porskutti Korisliigan kärjessä kahdeksan ottelun voittoputkessa. Nyt KTP taistelee putoamista vastaan ja yrittää kiivaasti nousta jumbopaikalta kuiville. Tähtäin on kohdistettu pykälää ylempänä keikkuvan Lapuan Kobrien logoon ja samainen joukkue saapuukin perjantaina Karhuvuoreen.

Voittajalle jaetaan tänäänkin kaksi sarjapistettä, mutta tässä tilanteessa lähimmän kilpakumppanin menettämät pisteet alkavat olla yhtä arvokkaita. Tällä hetkellä KTP ja Kobrat ovat toistensa päävastustajat, eikä tätä ottelua halua kumpikaan hävitä. Kobrat nousisi vierasvoitolla jo neljän voiton päähän KTP:sta, ja kotivoitto kaventaisi vastaavasti eron kahteen voittoon. Lapualaiset ovat pelanneet kaksi ottelua KTP:ta enemmän.

– Kobrat-ottelu on jatkoa meidän tärkeille peleille ja sarjataulukosta tietysti näkee mikä on tilanne, KTP:n päävalmentaja Anton Mirolybov muotoilee kotkalaisten sivuilla.

Ulkomaalaispelaajat ovat tämän kauden Korisliigassa entistä isommassa roolissa, sillä noin 63 prosenttia kaikista tehdyistä pisteistä on muiden kuin suomalaisten käsialaa. KTP:n jakauma myötäilee keskiarvoa, mutta Lapualla on otettu uusista tulkinnoista ilo parhaiten irti. Amerikkalaisvalmentaja Derrick Craytonin ykkösviisikko on täysin amerikkalainen, sillä pysyvän oleskeluluvan omaava Aubrey Conerly pelaa nykytulkinnoilla suomalaisstatuksella. Jenkkiviisikko on tehnytkin noin 85 prosenttia joukkueensa pisteistä.

– Meidän pitää olla joukkueena parempia ja vastata joukkuetekemisellä heidän koviin yksilöihin, ”Ponttis” sanoo.

Kobrat on voittanut kauden molemmat KTP-kohtaamiset kuudella pisteellä, ja molemmissa otteluissa shown on varastanut (28p ja 26p) Lamont ”MoMo” Jones (20,3/3,3s). Jones on liigan pistetilaston suvereeni ykkönen, mutta ottaa myös ylivoimaisesti eniten heittoja (ka 18,5). MoMon ratkaisuhalukkuutta voidaan kuvata myös NBA:ssa käytetyllä usage-prosentilla, mikä kertoo kuinka suuren osan pallonhallinnoista pelaaja ”käyttää” (heittämällä tai menettämällä pallon) kentällä ollessaan. Jonesin usage-prosentti 34,7 pesee jotakuinkin kymmenellä prosenttiyksiköllä muut ratkaisuhalukkaat kollegat, kuten vaikkapa KTP:n Devonne Gilesin tai Pyrinnön Damon Williamsin. Vertaaminen NBA:han ei tietysti ole relevanttia, mutta Jonesin prosentilla johdettaisi jopa supertähtikeskeisen taalaliigan usage-tilastoa.

Jonesin pysäyttäminen ei kuitenkaan yksin riitä, sillä esimerkiksi takamies-laituri Darien Brothers (16,1/4,4) on myös kovan luokan ratkaisija muun muassa 41,1 prosentin kolmostarkkuudellaan. Brothersin saldot kauden aiemmista KTP-kohtaamisista on 27 ja 21 pistettä.

– Jonesin ja Brothersin varalle on tietysti jotain pientä mietitty, mutta tiedämme että he tulevat joka tapauksessa ottamaan paljon ratkaisuja. Tärkeintä meille on tehdä heidän ratkaisunsa mahdollisimman vaikeiksi, Mirolybov miettii.

– Aktiivisuus, aggressiivisuus ja yhteinen tekeminen, luettelee Mirolybov avainasiat.