Suomen naisten maajoukkue esiintyy lauantaina 20.2. kotiyleisönsä edessä EM-karsintaottelussa Ruotsia vastaan Töölön Kisahallissa kello 14:00.

Suomen apuvalmentaja Jussi Räikkä luonnehtii länsinaapuria joukkueeksi, joka nojaa vahvasti kärkinelikkonsa yksilötaitoihin. Ottelu on istumapaikkojen osalta loppuunmyyty, mutta ennakkomyynnissä on jäljellä vielä seisomapaikkoja.

Ruotsi tuo Suomeen yksilötaidollisesti loistavan joukkueen, jossa kirkkaimpina tähtinä kiiltävät WNBA-pelaajat Amanda Zahui ja Farhiya Abdi sekä Eldebrinkin siskokset Frida ja Elin. Huippulupaus, 196-senttinen ja 113-kiloinen Zahui varattiin vuoden 2015 WNBA:n varaustilaisuudessa toisena ja yliopistossa hän keräsi mainetta pussittamalla 39 pistettä ja keräämällä 29 levypalloa yhdessä ottelussa.

Huippu-urheilullinen Abdi taas pelaa kolmatta kauttaan Los Angeles Sparksissa nousren viime kesänä lopullisesti joukkueen pelaavaan rotaatioon. Ruotsin naiskoripallon ikonit, Eldebrinkin siskokset, taas tuovat joukkueeseen korintekovoimaa Fridan muodossa, kun taas pelinteosta vastaa Elin.

– Ruotsi pyrkii luomaan pallottomien skriinien kautta asemia heidän isoille pelaajilleen. Zahui ja kolmospaikalta Abdi ovat heidän pääasiallisia aseitaan kolmen sekunnin alueella. Yksi avainasia ottelussa on, että miten pystymme siihen vastaamaan puolustuksellisesti, Räikkä kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

– Heillä on kokeneita, taitavia ja ison profiilin pelaajia. Tietyllä tavalla he nojaavat vahvasti individualistiseen pelityyliin verrattuna siihen, että me pyrimme pelaamaan kollektiivista koripalloa. Siinä on myös mahdollisuus, että pääsemme uimaan heidän liiveihinsä.

Ensimmäisessä EM-karsintaottelussaan Ruotsi hävisi loppuunmyydyssä Täljehallenissa Espanjalle 52-75 (24-41). Espanjaa vastaan Ruotsi piti tempon alhaalla ja pisti palloa ahnaasti sisälle 17 pistettä ja 8 levypalloa keränneelle Zahuille.

– Espanjaa vastaan he pompottelivat. Se saattoi olla taktinen valinta, jopa hyvä sellainen, mutta uskoisin, että meitäkin vastaan he haluavat päästä lähelle koria.

– Heidän maalatun alueen pelaamisen hidastamisen lisäksi meidän pitää pelata rohkeasti, jopa ärsyttävästi, jotta heiltä katoaa ajatus. Ruotsi on paperilla todella kova joukkue, mutta pelaamalla yhteen meillä on hyvä mahdollisuus ottaa tästä pelistä voitto.