Talouskurimuksestaan maanantaina kertonut KTP-Basket aloitti kentän ulkopuolisen selviytymistaistelunsa, mutta parketilla se on ollut käynnissä jo jonkin aikaa. KTP hengittää Lapuan Kobrien ja BC Nokian niskaan, kun runkosarjaa on jäljellä seitsemän ottelua. Ensimmäinen niistä on pahin mahdollinen, kun hallitseva Suomen mestari ja ylivoimainen sarjakärki Joensuun Kataja saapuu keskiviikkona Karhuvuoreen.

Katajan mestaruuskrapulasta ei ole näkynyt merkkiäkään, sillä joensuulaiset porskuttavat sarjakärjessä kymmenen pisteen kaulan turvin. Tappioita on tullut koko kaudessa vain viisi, joista viime marraskuusta lähtien 21 ottelusta vain kaksi. Kotikentällään Kataja on uskomattomassa 14 ottelun voittoputkessa, mutta vieraskentälläkin se on ollut ylivoimaisesti sarjan paras joukkue (9-4).

– Kataja on tietenkin valtava haaste, mutta mekin olemme pelanneet kotona hyvin, KTP:n päävalmentaja Anton Mirolybov kertoo kotkalaisten sivuilla.

KTP on voittanut viimeisestä yhdeksästä kotiottelustaan kuusi, joten Karhuvuoressa tahti alkaa olla sitä mitä pitääkin. Kataja vieraili Kotkassa jo tammikuussa ja KTP oli silloin yhden Darren Duncanin vapaaheiton päässä voitosta. Jatkoajalle KTP-takamies joukkueensa vei, mutta Kataja otti lopulta 100-112 –vierasvoiton.

Teemu Rannikon tämän hetkistä virettä voi kuvailla monilla ylisanoilla, myös kliseisellä viinivertauksella. Vaikka viime kausi oli Rannikolle täysosuma Suomen mestaruuden, sekä vuoden pelaaja ja finaalien MVP –valintojen myötä, tuntuu Rannikko vain paranevan vanhetessaan. Yli 10 syötön keskiarvo molemmissa Katajan pelaamissa sarjoissa (Korisliiga ja FIBA Europe Cup) on täysin käsittämätön saldo ja ”Taikuri” onkin valittu jo kahdesti peräkkäin Korisliigan kuukauden pelaajaksi. Helmikuun valinta tehdään lähipäivinä ja vaikea uskoa kenenkään pystyvän estämään Rannikon hattutemppua. Helmikuun tilastot (18,5/10,8s) ja heittoprosentit (2p 68, 3p 41, 1p 95) kertovat kaiken oleellisen.

– Rannikko on ollut hurjassa vireessä ja meidän pitää löytää lääkkeet hänen pysäyttämiseksi, Mirolybov sanoo paljastamatta tarkempia suunnitelmiaan.

KTP:n terveystilanne aiheuttaa edelleen GTD-merkintöjä (päätös tehdään vasta ottelun alla) alustaviin kokoonpanoihin. Erityisesti amerikkalaisosastolla on epävarmuutta. Sefton Barrettin (17,4/6,7) tilanne on sama kuin aiemmin, eli pelikuntoa ei kukaan tiedä varmasti edes pelipäivän aamuna. Devonne Gilesin (16,9/9,1) selkävaivat ovat aiheuttaneet lisää harmaita hiuksia Mirolyboville, mutta KTP:n onneksi viimeiset kolme ottelua reservissä viettänyt Alex Herrera (10,3/9,2) on käytettävissä ja täydessä iskussa.

– Jos minun nimi huudetaan, olen valmis, pelihaluja uhkuva Herrera kertoo.

– Ei ole tietysti ollut ideaalinen tilanne seurata pelejä sivusta, mutta pyrin olemaan paras mahdollinen joukkuekaveri, pelasin tai en.

Valinta Gilesin ja Herreran välillä tehdään vasta ottelun alla.

Sarjan jumbosija yhdistettynä talousvaikeuksiin ei ole häävi lähtökohta, mutta Kotkassa on osoitettu viime päivinä huikeaa urheiluhenkeä ja yhteisöllisyyttä. Seuraa ei olla todellakaan hylkäämässä ja SoMe-pöhinän perusteella Karhuvuorea ollaan tulossa kansoittamaan tänään sankoin joukoin. Joukkueen sisällä ei kentän ulkopuolisia asioita luonnollisesti märehditä.

– Joukkueen tehtävä on keskittyä niihin asioihin joihin se pystyy vaikuttamaan, eli itse peliin, Mirolybov sanoo.