Korisliigan puolivälierissä mielenkiintoinen ottelupari – tulikuuma vastaan jääkylmä

Perjantaina alkavissa Korisliigan puolivälierissä nähdään mielenkiintoinen ottelupari, kun erittäin vahvan lopputalven pelannut Pyrintö ja suuria muutoksia kokenut Bisons iskevät yhteen.

Tampereen Pyrintö on ollut yksi Korisliigan kevätkauden kuumimmista joukkueista. Vuodenvaihteen jälkeen pelaamistaan kuin se kuuluisa sika juoksuaan parantaneet tamperelaiset lähtevät pudotuspeleihin voitettuaan edellisestä 12 pelistään 8. Pyynikin palloiluhallilla Pyrintö on voittanut 8 edellistä otteluaan.

Näistä lähtökohdista puolivälieräsarjaan lähdettäessä voidaan todeta Pyrinnön omaavan ennakkosuosikin aseman Loimaan Bisonsia vastaan. Kotiedulla on pudotuspeleissä suuri merkitys ja sen merkitys korostuu entisestään sarjan katketessa kolmesta voitosta.

Suurin syy Pyrinnön ennakkosuosikin asemaan on luonnollisesti loimaalaisten ennennäkemättömän muutoksen kokenut kokoonpano. Runkosarjan avausottelusta ei Bisonsin riveissä ole enää yhtäkään ulkomaalaispelaajaa, eikä kotimaisistakaan profiilipelaajista ole jäljellä enää kuin Susijengin sentteri Tuukka Kotti ja kauden aikana kuntoutunut Ville Mäkäläinen.

Joukkueen ratkaisupelaajissa tapahtuneen muutoksen lisäksi yhtälöä ovat sotkeneet VTB-Liigan ottelut ja niiden tuoma äärimmäisen kova pelitahti. Esimerkiksi maaliskuun aikana Bisons ehti pelaamaan peräti 12 ottelua. Ylimääräistä harjoitteluaikaa ei joukkueella ole ollut ja se on näkynyt otteiden ailahteluna ja etenkin biisonilaumalle totutun tiiviin puolustuksen rakoilemisena.

Tuolle puolustukselle harmaita hiuksia ovat aiheuttamassa Damon Williamsin (15,0/9,4/3,7 syöttöä) johtama ja päävalmentaja Ilkka Palviaisen suunnittelema hyökkäys. Pyrinnön joukkueen piste-, levypallo-, sekä syöttökeskiarvoja johtava ikinuori Williams ei ehkä ole niin nopea kuin parhaina päivinään, mutta on edelleen otteluiden ratkaisuhetkillä lähes mahdoton pysäytettävä.

Pyrinnön jenkkikolmikko on kokenut kauden aikana myös muutoksia, mutta sentteri Esian Hendersonin (14,5/5,9) liityttyä tamperelaisten vahvuuteen, on Pyrinnön pelaaminen ottanut kenties jopa finaalipaikkaan kantavan, ratkaisevan askeleen eteenpäin. Eurokenttiä nähnyt laituri Ricky Minard (11,9/4,9/2,4 syöttöä/2,3 riistoa) on ollut osa Pyrinnön kokoonpanoa syyskauden puolelta saakka ja vaikka miehen tilastot eivät varsinaisesti hyppää tilastopapereista ulos, tuo Minard Pyrinnölle molempiin päihin parkettia voittamiseen vaadittavia elementtejä illasta toiseen.

Liigaparketeilta ja Pyrinnön paidasta aikaisemmiltakin vuosilta tuttu iso laituri J’Nathan Bullock (15,4/7,6/2,4 syöttöä) täydentää Williamsin osaamista aktiivisuudellaan ja aggressiivisuudellaan molemmissa päissä parkettia. Laiturien tonteille Pyrinnöllä on heittää myös maajoukkuekokemusta, kevään saapuessa parhaan pelivireensä löytäneen Joonas Cavénin (8,3/3,3) muodossa. Ison pään miesten huilauttajana toimii ulkomuistista noin 20 vuotta (kaudesta 2005/2006) pääsarjatasolla pelannut Petri Heinonen (5,9/3,6).

Takakentän pelintekijänä toimii tuttuun tapaan Antero Lehto (12,6/3,1 syöttöä) ja miehen vahvuuksien rajoittaminen palloskriinitilanteissa tulee varmasti lukemaan Bisonsin ottelusuunnitelmissa paksulla tussilla. Lehto ei ole esittänyt kenties sitä kaikkein vahvinta osaamistaan runkosarjan aikana, mutta Lehto ei aikaisemminkaan ole varsinaisesti hävinnyt kuvasta kevätauringon pilkottaessa pilvien välistä.

Bisonsin vahvuudet ottelusarjassa tulevat löytymään korirenkaiden lähistöltä sekä penkin päästä. Mestarivalmentaja Greg Gibson on todistanut tasonsa pudotuspelivalmentajana, eikä mieheltä varmasti lopu niksit takataskusta puolivälierien aikana.

Tuukka Kotti (10,5/6,9) tuo Bisonsille maailmanluokan sentterin jonka varaan voi rakentaa toimivan joukkuekonseptin parketin molempiin päihin. Bisonsin täytyy lähtökohtaisesti pystyä hidastamaan paperilla huomattavasti taitavamman Pyrinnön hyökkäyspelaamista ja Kotti on sen pelisuunnitelman keskiössä. Mies tulee ankkuroimaan Bisonsin puolustusta maajoukkuesentterin arvokkuudella ja taidolla, mutta onko harjoitteluaikaa ollut riittävästi jotta muut biisonilauman jäsenet on saatu samalle aaltopituudelle Kotin kanssa?

Ville Mäkäläinen (4,8/3,1) on isojen pelien mies, eikä asennetta ja taistelutahtoa tule puuttumaan charmikkaan parran kanssa taiteilevalta Mäkäläiseltä tänäkään keväänä. 22 ottelua loukkaantumisten vuoksi pelannut Mäkäläinen on pelannut vain reilut 21 minuuttia ottelua kohden runkosarjassa, mutta nyt minuutteja on tiedossa varmasti reilu siivu enemmän. Takakentällä jenkkitakuri P.J. Hill (10,1/3,6/3,1) vastaa pelinteon taakasta ja on varsin kykeneväinen takamies pyörittämään Bisonsin hyökkäystä tehokkaasti myös pudotuspeleissä.

Lähtökohdiltaan ottelusarjan voimasuhteet ovat kuitenkin selvät. Pyrintö on kokoonpanonsa yhteisten kilometrien, laajan materiaalinsa sekä kotietunsa vuoksi selkeä ennakkosuosikki puolivälieräsarjaan lähdettäessä. Pallon kuitenkin pyöreä, eikä yhtään otteluvoittoa anneta ilmaiseksi. Bisons on valmiina laittamaan kapuloita tamperelaisten rattaisiin niin paljon kuin niitä kapuloita sinne mahtuu, eikä Pyrinnöllä ole varaa lähteä takki auki yhteenkään otteluun.

Lähde: Koripalloliiton tiedote


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.