Suomen korislupaus: ”Pelini perustuu pitkälti atleettisuuden ja heittovoiman varaan”

© Kuva: Juha Tamminen

Koripallon 20-vuotiaiden EM-kotikisoihin valmistautuva Samuli Nieminen ottaa kisojen jälkeen uuden askeleen urallaan, kun hän siirtyy USA:n kovaan yliopistosarjaan. Nieminen pitää omana vahvuutenaan erityisesti monipuolisuutta.

Nieminen oli jo viime vuonna mukana Susijengin ringissä ja pääsi aistimaan miesten maajoukkueen meininkiä. Susijengi-kokemustensa jälkeen Porvoon Tarmon kasvatti palasi HBA-Märskyn valkovihreään pelipaitaan. Abiturientti pelasi HBA:ssa 21 ottelua 23,0 minuutin, 9,2 pisteen, 4,0 levypallon ja 1,5 syötön ottelukohtaisilla keskiarvoilla.

– Pysyin kunnossa kauden loppuun asti ja ihan tyytyväinen saa omaan suoritukseensa olla. Joukkueena meille jäi hampaankoloon, ettei selvitty neljän parhaan joukkoon, mutta meillä olikin kaikennäköistä kremppaa pitkin kautta, Nieminen kertaa mennyttä kautta Koripalloliiton tiedotteessa.

Eräs HBA-Märskyn tehtävistä on ollut kouluttaa suomalaisia huippupelaajia kohti ammattilaisuutta mahdollisimman laadukkaassa harjoitteluympäristössä.

Nieminen on jo saanut ensituntumaa maajoukkueympyröistä, ja syksystä alkaen tiedossa on uusi haaste matkalla ammattilaisuuteen, sillä nuorukainen on saanut stipendin USA:n NCAA-liigan Stephen F. Austinin yliopistoon.

– Jonkinlaisen aavistuksen jenkkiyliopistojen koripallosta sain talvella, kun osallistuimme HBA-Märskyn kanssa National Prep School Invitational -turnaukseen. Tulevia high major -tason college-pelaajia vastaan pelatessa ainakin huomasin, että intensiteetissä ja tilanteiden loppuun asti pelaamisessa on vielä petrattavaa jenkkipelaajiin nähden.

Ennen Ison Veden taakse lähtemistään Niemisellä on kuitenkin edessään ikimuistoinen haaste: Helsingissä pelattavat 20-vuotiaiden miesten A-divisioonan EM-kisat.

Vaikka Nieminen on pikkujuniorina pelannut kourallisen otteluita Porvoon Tarmon Korisliiga-joukkueessa, hän on HBA-Märskyn muiden pelaajien tavoin suurimmaksi osaksi suuremmalle koripalloyleisölle tuntematon.

– Minun pelini perustuu pitkälti atleettisuuden ja heittovoiman varaan, Nieminen kertoo.

– Viime kaudella HBA:ssa ympärilläni oli niin kovia korintekijöitä, että rooliani muokattiin enemmän slasher-tyyppiseksi: leikkaan lujaa korille ja pyydän palloa, tai sitten juoksen screenien takaa ottamaan pallon kiinni ja heittämään. Korintekovoimaa löytyy, vaikka en pelaisi pallollisena.

Ja koska mikä tahansa esimerkki on tynkä ilman konkretiaa, on myös Niemisen kerrottava tulevalle EM-kisayleisölle etukäteen, millainen pelaaja hän on, jos esikuva on pakko hakea NBA:sta asti.

– Charlotten Nicolas Batumia katsellessa ajattelen usein, että tuolla tavalla tykkään pelata. Batum on joka paikan höylä, tekee kentällä vähän kaikkea. Sille tasolle kun pääsisi joskus.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.