Vuosikymmenen kääntyessä hiljalleen kohti loppuaan on suomalaisella koripalloperheellä yhä saavutettavaa. Arvokisamitali – eräs Henrik Dettmannin suomalaiselle koripalloperheelle asettamista pitkän tähtäimen tavoitteista – oli jo lähellä toteutua, kun Suomen 16-vuotiaat pojat kävivät kahden sijan päässä ikäluokkansa EM-pronssista tipahdettuaan mitalipeleistä vasta jatkoajalla.

Suomalaiset ammattilaispelaajat ovat levittäytyneet ympäri Eurooppaa Espanjasta Tshekkiin ja Ranskasta Kreikkaan, unohtamatta pioneerityötä Argentiinassa tekevää Juho Nenosta. USA:n yliopistoliiga NCAA:ssa pelaa lähes kolmekymmentä suomalaista naispelaajaa ja kaksi viisikollista miespelaajia. Susijengin isännöimiin EM-kisoihin Helsingissä on enää vuosi.

Vaan vielä 364 maaottelun jälkeenkin Dettmann jaksaa korostaa, että todelliset valloitukset saavutetaan tekemällä työtä, ei poppakonstein.

– Voittaminen on aina mukavaa, mutta silti pitää muistaa, että tappiosta usein oppii enemmän, päävalmentaja muistuttaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Voittamisella on parfyymin vaikutus. Hetken aikaa sitä haistelee, sitten sen tuoma ilo haihtuu. Kestävämpi menestys on aina yhteydessä hienhajuun.