Koripalloa ja Susijengiä seuraaville päävalmentaja Henrik Dettmann profiloituu lajin isänä ja johtajana Suomessa. On syytä kuitenkin muistuttaa, ettei Euroopan tai maailman huipulla saavuteta mitään ilman kivikovaa valmennustiimiä. Yksi tärkeimpiä palasia Dettmannin tiimissä onkin apuvalmentaja Lassi Tuovi.

Tuovi on kulkenut pitkän ja mielenkiintoisen polun huippuvalmentajaksi. Kaikki alkoi oman pelaajauran päättäneestä polvivammasta vuonna 2004. Tuovi oli tämän jälkeen mukana Lappeenrannan Namikan apuvalmentajana, ensin Mika Turusen, ja myöhemmin Jarmo Laitisen, apuvalmentajana. Vuonna 2011 24-vuotiaasta Tuovista tuli joukkueen päävalmentaja. Taktiikat ja valmentamisen nyanssit olivat miestä omien sanojen mukaan kiinnostaneet jo nuorena poikana, joten siirtymä valmentamiseen oli loogista.

Kolmen Namika-vuoden ohella Tuovi päätyi myös Dettmannin valitsemana maajoukkueen valmennustiimiin. Tämän jälkeen kuluvana vuonna 31 vuotta täyttävä Tuovi lähti suomalaisen lajilegenda Jukka Toijalan kanssa tutustumaan lajin saloihin Yhdysvaltoihin. Tämän Tuovi nimeääkin parhaaksi NBA-muistokseen.

– Oma paras NBA-muisto on keväällä 2015 Los Angelesissa vietetty aika Lakersin vieraana. Pääsimme kollega Jukka Toijalan kanssa maistamaan NBA-arkea ja seuraamaan Lakersin harjoittelua sekä otteluita joukkueen mukana.

Yhdessä Dettmannin kanssa turkkilaista Besiktasia valmentanut Tuovi sai myöhemmin kesällä mieluisan ja ikimuistoisen tehtävän.

– Samana vuonna matkasin Las Vegasiin NBA:n kesäliigaan scouttaamaan pelaajia Besiktasille. Suurseuran budjetti antoi mahdollisuuden käytännössä tarkkailla kaikkia pelaajia, jotka eivät NBA-sopimusta tulisi kesän lopussa saamaan. Siinä oli nuori valmentaja kyllä karkkikaupassa, Tuovi muistelee.

Tälle kaudelle Ranskan liigan BCM Gravelines-Dunkerquen valmennustiimiin liittynyt Tuovi kertoo seuranneensa NBA:n tapahtumia tavallista enemmän. Syyksi paljastuu linkki erääseen New York Knicks -pelaajaan.

– Laurin lisäksi suurin syy seuraamisen lisääntymiseen on New York Knicksin ensimmäisen kierroksen varaus Frank Ntilikina, jota valmensin viime kaudella Strasbourgissa. Nuoren miehen kasvu viime kauden aikana oli käsittämätöntä, ja hänelle vain taivas on rajana. Siksi minulle Ntilikinan muodostama duo Knicks-tähti Kristaps Porzingisin kanssa tulee olemaan tämän kauden yksi mielenkiintoisimmista asioista seurata.

Ruutu-palvelussa NBA:ta selostava Kristian Palotie sanoi viime viikolla SuomiKoris.comin haastattelussa, ettei Lauri Markkasessa mikään ole varsinaisesti yllättänyt. Lassi Tuovi jatkaa samoilla linjoilla.

– Lauri osoitti jo EM-kisoissa poikkeuksellista kypsyyttä ikäisekseen pelaajaksi, jonka vuoksi suuren roolin ottaminen ei ole yllättänyt. Tottakai asiat ovat sujuneet valtavan hyvin, mutta Laurin suhteen en pelkää edes mahdollisia vaikeampia jaksoja. Hän on äärimmäisen kova tekemään töitä ja kunnianhimoinen. Ne tulevat kantamaan hyvän alun jälkeen varmasti vielä paljon eteenpäin, Tuovi povaa.

Chicago Bullsin peli ei ole ottanut sujuakseen, vaan tappiot ovat seuranneet toisiaan. Lisäksi joukkue painii kovien loukkaantumisten kanssa. Tuovi uskoo Bullsin organisaatiossa kuitenkin kärsivällisyyden riittävän.

– Toki tiedämme, ettei Bullsin tämän kauden rosterilta odotettu suuria ennen kauden alkua. Lisäksi loukkaantumiset ovat vaikeuttaneet alkua ja joukkueen pelinteko on paikoitellen ollut varsin kehnoa. Bullsissakin taidetaan tiedostaa tilanne ja kärsivällisyys on läsnä vaikka tappioita tuleekin.

Myös Tuovi näkee Chicagon Markkaselle oikeana paikkana kasvaa ja oppia. Bulls on kokenut organisaatio, joka on luonut katseensa pitkälle tulevaisuuteen, niin Markkasen kuin koko seuran osalta.

Alkaneelle NBA-kaudelle Tuovi nostaa mielenkiintoisen nimen korisväelle seurattavaksi.

– Markkasen ja Ntilikinan jälkeen nostan kolmanneksi nuoreksi pelaajaksi Denverin Nikola Jokicin. Serbialaisella isolla pelaajalla on poikkeuksellinen taito nähdä kenttä ja tarjoilla maukkaita syöttöjä. Näiden kolmen nuoren otteita ja huippuhetkiä kannattaa koripallonuorien ahmia päivittäin.