Helsinki Seagullsin Timo Heinonen (198cm/36v) teki tiistaina 5.12. suomalaista koripallohistoriaa, ohittaen KTP-ikoni Jarkko Tuomalan pelattujen runkosarjaotteluiden määrässä ja siirtyen yksin ottelutilaston piikkipaikalle. Mitä pitkään rikkomattomana pidetyn ennätyksen uusi haltija itse miettii saavutuksestaan?

Jo 19:ttä kauttaan Korisliigassa pelaava Heinonen on perjantain Pyrintö-Seagulls -ottelun jälkeen pelannut nyt 625:ssä pääsarjatason runkosarjaottelussa. Vantaan Pussihukkien kasvatin pääsarjaura alkoi kaudella 1999/00, jonka jälkeen 198-senttinen sisäpelaaja on tehnyt itsestään luotettavan, jokaisen valmentajan unelmapelaajan.

Mittavan ja komean liigauran taipaleella Heinonen on ehtinyt edustaa kasvattajaseura PuHua, ToPoa, KTP:ta ja viimeisimmin Seagullsia. Miehen kiistattomasta merkityksestä joukkueilleen kertoo paljon se, että liigauransa kahden ensimmäisen kauden jälkeen Heinonen on kirjauttanut alle 20 peliminuuttia ottelua kohden runkosarjassa vain kahdesti.

Miltä saavutus maistuu, Timo Heinonen?

– Nämä ovat vähän sellaisia asioita, joita ei oikein vielä osaa hahmottaa täysin, Heinonen myöntää Koripalloliiton sivuilla.

– Eikä tämä varmasti muuta mitään tässä vaiheessa, mutta varmasti myöhemmin tulee katsottua uraa taaksepäin ja mietittyä sekä arvostettua enemmän näitä asioita.

Korisliiga-arjessa eläessä ison kuvan hämärtyminen on varsin ymmärrettävää. Jokainen peli on uusi mahdollisuus ja jokainen kausi oma tarinansa.

– Tästä voi sitten nauttia oman uran päätyttyä jonkun hetken. Kunnes Antero Lehto menee ohi, Heinonen naurahtaa.

19 liigakautta on valtava määrä. Se olisi valtava määrä kenelle tahansa pelaajalle, puhumattakaan 198-senttiselle sisäpelaajalle, joka hyökkää sekä puolustaa useimpina iltoina tuntuvan minuuttimäärän vastustajan vahvimpia jässiköitä. Erityisesti neljän ulkomaalaisvahvistuksen aikana Heinonen on saanut paimentaa vastustajan parhaimpiin pelaajiin lukeutuvia vahvistuksia illasta toiseen, kiitettävällä menestyksellä.

Tuollainen kuorma käy kropalle varmasti raskaaksi, mutta Heinonen on pystynyt kaudesta toiseen pelaamaan isoja minuutti- ja pelimääriä. Eikä miehen maine luotettavana, joukkueen tietynlaisena tukipilarina ei ole millään tavalla liioiteltu.

– On ollut paljon onneakin mukana, ettei ole tullut isompia loukkaantumisia, Heinonen muistuttaa.

Hyvä tuuri on lähes aina ansaittua. Tunnollisena harjoittelijana ja viimeisen päälle ammattilaisena tunnettu Heinonen tuntuu kaudesta toiseen olevan yhtä hyvässä kunnossa kuin vuosi sitten. Mies on kuin hyvä viini, vain paranee ikävuosien kertyessä.

– On tässä koitettu pitää itsestään huolta myös. Samalla on pakko nostaa hattua kaikille loistaville fyssareille ja fysiikkavalmentajille joita mulla on ollut uran aikana, Heinonen jakaa kiitosta.

Askel ei näytä juuri hidastuvan ja tilastojenkin valossa mies on pelaamassa ihan yhtä tehokasta sesonkia kuin esimerkiksi kaudella 2015/16. Keskiarvoikseen Heinonen on toimittanut 9,7 pistettä ja 4,3 levypalloa ottelua kohden. Kolmoset pussiin 35,7% tarkkuudella.

Seagullsin neljänneksi parhaan +/- -lukeman ottelua kohden (+3,4) kirjauttanut Heinonen on joukkueelleen edelleen lähes mittaamattoman arvokas palanen. Kuinka kauan Heinonen vielä jatkaa sorvin ääressä?

– Niin. Ei voi tietää, Heinonen miettii.

– Sopimusta on jäljellä vielä ensi kausi. Mikäli kropassa tuntuu samalta kuin nyt ja pelaaminen sekä treenaaminen maistuu edelleen näin hyvältä, niin miksei sitä sitten jatkaisi edelleen.