SuomiKoris.comin viikon NBA-haastattelussa on tällä viikolla koripallovalmentaja ja -asiantuntija Pieti Poikola, joka viettää lajista sapattivuotta. Poikola on valittu Korisliigan vuoden valmentajaksi kolme kertaa vuosina 2010, 2011 ja 2014. Lisäksi hänellä on kolme Suomen mestaruutta vuosilta 2010, 2011, 2014 ja SM-pronssi vuodelta 2009.

Tavoitimme miehen Etelä-Aasian lentokentiltä.

Pieti Poikola, sinut tunnetaan menestyneenä koripallovalmentajana ja äänesi on tullut tutuksi myös Ylen kommentaattorina. Mitä kaikkea teet tällä hetkellä lajin parissa?

– Kesän jälkeen olen unohtanut koripallon ja lähes kaikki muutkin uutiset. Olen matkustellut ja yrittänyt kehittää itseäni. Ainoa koriskokemus on puolikas NBA-matsi TV:stä Bhutanissa Thimphun lentokentän aulassa eilen lentoa odotellessa.

Mikä sytytti nuorena ensimmäisen kipinän koripalloon?

– Luokkakaveri Kari Haakana pyysi urheilu- ja kilpailuhullun nuoren pojan yksiin harjoituksiin. Se riitti.

Paras ja tärkein NBA-muisto?

– Ensimmäinen live-matsi Charlottessa lähes 30 vuotta sitten. Kun palasin kotiin ja harjoituksiin, jokaisen suoritukseni teki Tyrone Bogues.

Syvään päätyyn: Miten koripallon evoluutio on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana isossa kuvassa ja miten se on mielestäsi näkynyt NBA:ssa? Kiekko ja muut pallopelit tuntuvat nopeutuvan jatkuvasti ja peli suosii yhä nuorempia.

– Pelinopeuden lisääntyminen on väistämätöntä menestyvälle konseptille, sillä nopeus lisää puolustuksen virheiden todennäköisyyttä. Ylikentän siirtymisessä parhaat joukkueet ovat luultavasti aika lähellä kyllästyspistettään, sillä nopeudella on korrelaatio menetyksiin.

Ehkä eniten nopeutuu tällä hetkellä pallonliike ja myös pallottomien liike, ei niinkään päästä päähän juokseminen. Se vaatii organisoidumpaa joukkuekonseptia, jotta tilankäyttö pysyy optimaalisena. Ja luonnollisesti parempaa syöttö- ja pallonkäsittelytaitoa. Kolmen pisteen heittäminen on koripallon megatrendi, joka ilman sääntömuutoksia vain vahvistuu.

Millaisia ominaisuuksia nuorilta lupauksilta maailman parhaassa liigassa vaaditaan nykyisin verrattuna vaikkapa kymmenen vuoden taakse?

– Kaikkea pitää tehdä paremmin ja monipuolisemmin. Kentälle ei ole asiaa, jos ei pärjää puolustamisessa. Huippuluokan heittotaito on nopein tie onneen. Jokaisen valmentajan palettiin mahtuu klassinen 3&d-pelaaja, tosin senkin täytyy osata laittaa palloa maahan ja syöttää sitä. Ja puolustuksessa pitäisi pärjätä useita pelipaikkoja vastaan.

Millä fiiliksellä olet seurannut Lauri Markkasen sisääntuloa maailman kovimpaan liigaan?

– Olen vaikuttunut.

Pieti Poikolan vihjeet mitä tarkkailla ja seurata NBA:ssa kun kausi lähestyy puoltaväliä?

– Kannattaa valita mikä tahansa yksityiskohta ja seurata sen toteutusta eri joukkueiden välillä ja kauden edetessä. Sillä tavalla oppii pelistä eniten.