Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

Joulukuussa Naisten Korisliigan voimasuhteet muuttuivat hieman yllättäen: Tuukkanen pelasi Pontevan riveissä tehokkuudella mitattuna elämänsä kautta Suomen pääsarjatasolla, mutta soitto Espanjasta muutti koko paletin. Muutaman päivän sisällä Tuukkanen löysi itsensä jälleen Espanjan pääsarjasta Mann Filter Zaragozan vahvuudessa kuukauden määräaikaisella sopimuksella.

Tuukkaselle Espanja oli hyvinkin tuttu. Legendaarisen koripallouran huippuvuodet sijoittuvat juuri Espanjan Liga Femeninaan, jossa hän on nyt pelannut jo kymmenenä kautena. Zaragozan tavoitteena oli edetä Copa de la Reinan finaaliturnaukseen tammikuussa – tavoite toteutui ja Tuukkanen jäi vielä yhdeksi lisäkuukaudeksi HyPon ja Zaragozan kompromissiratkaisuna.

– Oli todella hyvä kokemus ja olen tyytyväinen, että lähdin. Oli kiva haaste itselle, että pärjääkö siellä vielä. Ja kiva todeta, että kyllä, kuudessa Liga Femeninan ottelussa keskimäärin 13,2 pistettä ja 5,8 levypalloa tehtaillut Tuukkanen kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

– Se oli joukkue, jolta ei hirveästi odotettu mitään, mutta lopulta minun aikanani vain yksi vastustaja onnistui voittamaan meidät.

Zaragoza koitti vielä houkutella Tuukkasen jatkamaan, mutta tammikuun loppupuolella numero viisi palasi HyPon valkovihreisiin. Tuukkasen paluun jälkeen puolustava Suomen mestari on voittanut jokaisen kolmesta ottelustaan.

– Mestaruus on jälleen tavoite. Viime vuonna se saavutettiin ja tiesimme, että sitä on vaikeampi puolustaa. Nyt Naisten Korisliigassa on todella kovia joukkueita ja meillä ei ole mennyt niin putkeen kuin viime kaudella. Mutta pudotuspelit ovat tulossa ja silloin vasta ratkaistaan mitalit.

Maajoukkueessa Tuukkanen on 160 ottelun veteraani, joka vielä nelikymppisenäkin kuuluu Susiladiesin tähtipelaajiin. Nyt Suomi on kokoontunut 15 pelaajan voimin Kisakallion Susi Training Centeriin hiomaan kuvioitaan maajoukkueikkunan aikana.

– Olemme treenanneet lujaa kaksi kertaa päivässä ja valmistauduttu Romania-matsiin, Tuukkanen kertoo.

Edellisessä marraskuun maajoukkueikkunassa Suomi hävisi selkeästi kotiluolassaan Töölön Kisahallissa Ranskalle 44-103 ja vieraskentällä Slovenialle 57-97. Vaikka jatkopaikka näyttääkin epätodennäköiseltä, niin pelissä on Suomen naiskoripallon tulevaisuus.

– Voitto Romaniasta on ainoa tavoite. Pitää saada voitto, jotta pääsemme tulevaisuudessa parempaan EM-karsintakoriin ja sitä kautta helpompaan lohkoon. Romanialla on kova viisikko, mutta penkki ei välttämättä ole niin vahva.

Ranskaa vastaan pelatussa kotiottelussa liki tuhat Susiladies-fania oli pakkautunut kannustamaan Suomea ylivertaisen vastustajan edessä.

– Olisi huikeata, jos saataisiin Kisahalli täyteen ja hyvä meteli sinne. Nyt on kuitenkin mahdollisuudet voittaa, kun vastassa on Romania eikä mikään Ranska.

– Näitä pelejä on pakko alkaa voittamaan. Ja mitä enemmän saadaan porukkaa, äänekästä porukkaa, niin sitä paremmat mahdollisuudet meillä on. Kuudes pelaaja tarvitaan. Miehissä sen on nähnyt, että se auttaa.