Mika Honkasaloa voi hyvällä syyllä kutsua NBA-asiantuntijaksi, sillä hän katsoo satoja otteluita kaudessa. Honkasalo avaa hieman mietteitään meneillään olevasta NBA-kaudesta tämänkertaisessa viikon NBA-haastattelussa.

Monta NBA-ottelua tulee katsottua kaudessa?

– Varmaan sellainen nelisen sataa. Katson joka joukkueelta sen noin 30 peliä kaudessa.

Mistä innostus NBA:han on lähtöisin?

– Kaveri osti PlayStation 2:lle NBA-pelin ja pelasimme sitä hetken. Sen jälkeen aloin katsomaan oikeaa korista. Sitten huomasin, että ihmiset puhuvat sosiaalisessa mediassa ja kirjoittavat paljon koriksesta ja ajattelin, että itsekin voin sitä tehdä. Luin todella paljon koriksesta ja aloin ymmärtää sitä paljon paremmin.

Sinulla ei siis ole varsinaista koristaustaa muuten?

– Ei mitään taustaa. Jotkut ajattelevat, että siitä on haittaa, mutta kun on esimerkiksi jutellut Korisliigan valmentajien kanssa koripallosta, niin ei se hirveästi tunnu haittaavan.

Kuinka kauan olet seurannut näin aktiivisesti peliä?

– Tätä tahtia olen katsonut pelejä varmaan sen 3-4 vuotta. Ensimmäiset mitä katsoin kunnolla joka matsin, oli kun Paul Pierce, Kevin Garnett ja Ray Allen pelasivat silloin Celticsissä.

Mikä on paras NBA-muistosi?

– Paljon jää tietenkin pieniä asioita mieleen, mutta muistan kun kavereiden kanssa katsottiin Miamin ja San Antonion välistä finaalia, kun peli oli käytännössä ohi. Kawhi Leonard heitti viime hetkillä vapaaheiton, joka pyörähti raudan ympäri kahdesti ja meni ohi. Sitten Miami pelasi pallon kulmaan ja Ray Allen upotti kolmosen sisään. Se oli silloin kuudes peli ja Miami voitti lopulta mestaruuden.

Kiinnostaako mahdollisesti valmentaminen joskus tulevaisuudessa?

– Kiinnostaa. Valmentaminen olisi mahdollisuus oppia lisää. Eikä sitä kilpailullista fiilistä saa mistään muualta kuin olemalla joukkueen mukana.

Toimit viime kaudella Pieti Poikolan valmennusryhmässä Kouvoissa. Miten päädyit siihen hommaan?

– Se lähti siitä, kun puhuimme Pietin kanssa paljon koripallosta ja ajattelimme kokeilla onnistuisiko se. Joitain juttuja saimme mukaan, mutta kaikkia emme ensimmäisen vuoden aikana vielä saaneet ja ne jäivät tulevaisuuteen.

Kehitit myös vaihtoehtoisen toimintamallin NBA:n varausoikeuksien jakoon, joka perustuu ennen kautta tehtäviin joukkueen menestysennustuksiin, jolla vältettäisiin tämän kauden kaltainen tankkauskulttuuri. Millä mietteillä olet seurannut tätä tankkaamista tällä kaudella?

– Tällä kaudella tahallaan häviäviä joukkueita on kautta aikain eniten. Tämä on viimeinen vuosi, kun voi saada 25 prosentin mahdollisuuden ykkösvaraukseen ja siitä taistelee kahdeksan joukkuetta. Ensi kaudeksi se muuttuu siten, että huonoimmalla joukkueella on enää 12 prosentin mahdollisuus. NBA yrittää tehdä tankkaukselle jotain ja heidän ratkaisunsa oli pienentää prosentteja, mutta mielestäni se on epäluova ratkaisu.

– Niin kauan kuin draft-järjestelmä on olemassa, niin kysymys on siitä kenelle he haluavat antaa parhaat pelaajat. NBA:ssä se on niin merkittävä, sillä yhden pelaajan vaikutus on niin suuri. Mielestäni pitäisi olla joku luovempi ratkaisu.

Onko joku joukkue tehnyt tällä kaudella erityisen vaikutuksen?

– Houston Rockets. Golden Staten piti olla ihan ylivoimainen, mutta jo nyt on ilmiselvää, että on joukkue, joka pystyy haastamaan heidät.

Onko sitten joku negatiivinen yllätys?

– Ei niin paljon kuin mitä voisi kuvitella. Chicagolle osui se yksi hyvä jakso, mutta tiedettiin, että se loppuu jossain vaiheessa. Kyllä ennen kauden alkua oli aika lailla tiedossa mitkä joukkueet ovat tällä kaudella huonoja. Ainoa pienoinen yllätys on ollut ehkä Memphis Grizzlies, joka on aiemmin ollut pudotuspeleissä. Marc Gasol ja Mike Conley ovat olleet kuitenkin suurimman osan kaudesta loukkaantuneina ja heiltä vain yksikertaisesti loppuvat pelaajat kesken. Ei sekään niin suuri yllätys ole ollut, jos katsoi hieman tarkemmin heidän joukkuettaan ennen kauden alkua.

Onko jotain mihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota loppukauden aikana?

– Jännittävä juttu on läntisen konferenssin playoff-taistelu. Siellä on 10 joukkuetta muutaman tappion sisällä toisistaan ja jopa San Antoniokin voi vielä pudota pudotuspeleistä. Lisäksi kaikki joukkueet voittavat tällä hetkellä. Itäisessä konferenssissa on mielenkiintoista nähdä pystyvätkö Toronto tai Boston vihdoin tosissaan haastamaan kunnolla Clevelandin.

Onko Clevelandista voittamaan mestaruutta tällä kaudella?

LeBron pisti siellä joukkueen uusiksi ja nykyinen joukkue on varmaan onnellisempi, mutta se ei ole selvästi parempi. Sieltä on finaalissa tulossa kuitenkin vastaan joko Golden State tai Houston, jotka ovat historiallisen tasoisia joukkueita. Clevelandilla ei vain ole enää tarpeeksi vastata siihen. Yksi iso syy siihen on Kyrie Irvingin kauppaaminen kesällä. Joukkueesta lähti toiseksi paras pelaaja, niin sitä ei pysty paikkaamaan muutamalla hyvällä pelaajalla.

Entäpä mitä mieltä olet ollut Lauri Markkasen kaudesta?

– Yleiskuva on varmasti ollut se, että Markkanen on ollut parempi kuin aavistettiin. Vaikka heittoprosentit eivät ole huippuja, niin heitto näyttää kuitenkin siltä miltä sen pitääkin näyttää, hän pystyy puolustamaan suht hyvin, vaikka välillä on vaikeuksia 1 vastaan 1 -puolustuksessa ja hyökkäyksessä hän on näyttänyt, ettei ole pelkästään heittäjä ja syöttöjäkin on nähty.

Markkasen heikkouksina pidettiin USA:ssa juuri sitä, että hän on pelkästään heittäjä eikä ole parhaimmillaan puolustuksessa. Hän on kuitenkin pystynyt osoittamaan monipuolisuutensa kauden aikana.

– Varsinkin USA:n valtamedian puolella he katsovat, että 213 pitkä valkoihoinen pelaaja ei varmaan osaa muuta kuin heittää ja he ovat analyyttisesti aika laiskoja. On mielenkiintoista, että häntä verrataan paljon Dirk Nowitzkiin. Laurilla on puhtaampi ja nopeampi heitto kuin Nowitzkilla on koskaan ollut, mutta Nowitzki on 1 vastaan 1 -tilanteissa korin alla todella hyviä. Markkasesta voi tulla tähti, jos hän pystyy jatkossa luomaan enemmän 1 vastaan 1 -tilanteita, haastamaan puolustajansa ja olemaan vahvempi korin alla. Jos hän puolustuksessa pystyy jatkossa puolustamaan paremmin vitospaikan pelaajia, niin hän voisi pelata vitosena. NBA:ssa ei ole montaa heittävää vitosta ja vastustajilla olisi silloin ongelma miten puolustaa häntä.