Hienoa tulokaskautta pelaava Lauri Markkanen on osoittanut kuuluvansa NBA-tasolle. Chicago Bullsin päävalmentaja Fred Hoiberg vakuuttaa jyväskyläläisen olevan kulmakivi Bullsin tulevaisuudessa. Pelillisten taitojensa lisäksi Markkasen henkinen kantti saa päävalmentajalta suitsutusta.

Parhaimmillaan Markkanen on ollut tulokaskaudellaan ilmiömäinen: 33 pisteen ja kahdeksan kolmosen ensiesiintyminen voitto-ottelussa New Yorkin Madison Square Gardenissa tammikuussa, 32 pistettä ja viisi kolmosta Indianaa vastaan joulukuussa. Jos kaukoheitto ei ole pudonnut, on Markkanen hakeutunut lähemmäs koria, kuten ensimmäisessä vierasottelussaan Clevelandin ja LeBron Jamesin vieraana (25 pistettä).

Maratonin mittaiseen pelikauteen mahtuu myös vaikeampia jaksoja. Markkasen heittoprosentit tippuivat marraskuun lopun ja joulun välisenä aikana. All Star -tauon tuntumassa on puolestaan sairastuvalta palanneen Zach LaVinen sisäänajo vähentänyt hänen pallokosketuksiaan merkittävästi.

Hoibergin mukaan vaikeammista jaksoista ei kuitenkaan vedetä liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

– Pidän Laurista kaikkein eniten siinä suhteessa, että vaikka hänellä olisi vaikeampi jakso meneillään, hän tahtoo silti pallon seuraavassa hyökkäyksessä. Kun voitimme Detroitin tammikuun puolivälissä, Lauri sanoi erikseen haluavansa heiton, vaikka oli heittänyt kahdesti peräkkäin ohi, Hoiberg miettii Koripalloliiton tiedotteessa.

– Lauri ei pelkää olla ratkaisija. Sen ominaisuuden kehittäminen NBA:ssa vie joiltain pelaajilta vuosia, toiset eivät kehitä sitä ollenkaan. Se, että 20-vuotiaalla suomalaisella on tuo mielenlaatu… on jotain erityistä.

Mitä tulee ”tulevaisuuden kolmikon” Markkanen-LaVine-Kris Dunn sisäänajoon, jälki ei ole aina ollut kaunista, mutta Hoibergin luottamus tulevaisuuteen on vahva. Kausi 2018-19 tulee olemaan Bullsin uuden kärkikolmikon ensimmäinen tulikoe.

– Otamme oman aikamme ja varmistamme, että Lauri, Zach ja Kris pääsevät kaikki samalle sivulle. He ovat vielä ensi kaudellakin nuoria, mutta silloin heillä on jo taustallaan muutama kuukausi kokemusta yhdessä pelaamisesta. Olen hyvin innoissani siitä, kuinka paljon raakaa potentiaalia meillä on.

Koripallopiireissä Markkanen tunnetaan ennen kaikkea kohteliaana ja jalat maassa kulkevana nuorukaisena, joka yksinkertaisesti rakastaa koripalloa ja nauttii pelaamisesta.

Hoibergin mukaan NBA:n paikoin raskaskin arki ja illasta toiseen jatkuva kilpailu ei ole muuttanut jokaisen läheisensä huomioivaa työmyyrää, vaan hän on pysynyt entisellään.

– Lauri työskentelee äärettömän kovaa ja se on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joka pelaajalla voi olla. Hän on aina ensimmäisenä salilla oppimassa uutta, katsoo jatkuvasti ottelutallenteita ja oppii nopeasti, kiitos korkean koripallo-ÄÖ:nsa, päävalmentaja ylistää.

– Olen ollut äimistynyt Laurin kehityksestä tämän kauden aikana ja suurin kiitos siitä kuuluu hänen työmoraalilleen. Hän todella tahtoo olla tämän liigan parhaimmistoa eikä pelkää sanoa sitä. Samalla hänellä on pää tukevasti hartioillaan. Tuntuu siltä, kuin hän olisi odottanut tulokaskaudeltaan juuri tällaista.