Kenestä ykkösvaraus? – kaksi kärkivaihtoehtoa

© Kuva: Getty Images

NBA:n varausvuorojen arvontatilaisuus pidettiin keskiviikkoyönä. Nyt spekulaatiot ensi kesän varauksista käyvät kuumina.

Ensi kesän varaustilaisuuden kärkinimiksi on nostettu Arizonan DeAndre Ayton sekä Real Madridin Luka Doncic. Ensimmäisenä pääsee varaamaan Phoenix Suns ja seuraavana Sacramento Kings.

Phoenix nimitti uudeksi päävalmentajakseen Slovenian viime kesänä Euroopan mestariksi valmentaneen Igor Kokoskovin. Hänen vaikutuksensa puoltaisi Doncicin valintaa ykkösvaraukseksi, sillä hän on päävalmentajalle jo entuudestaan tuttu pelaaja.

Doncic on häikäissyt Euroliigassa jo muutamana kautena, vaikka hän on vasta 19-vuotias. Hän on valmis NBA:han, mutta yhdysvaltalaisten mielissä vaivaa Doncicin atleettisuus. Hän korvaa mahdollisen atleettisuuden puutteensa kuitenkin poikkeuksellisella peliälyllään ja taidoiltaan hän on jo kovaa NBA-kaliiberia. Häneen kohdistuvat edelleenkin syvällä olevat ennakkoluulot eurooppalaispelaajista ja suurelle amerikkalaisyleisölle eurooppalaispelaajan valinta on aina riski. Katsetta ei tarvitse siirtää kauemmas kuin Lauri Markkaseen, johon kohdistuivat samat olettamukset. Markkanen pisti kuitenkin epäilijöille jauhot suuhun ja saman tulee tekemään Doncic. Hän on hyvin kokonaisvaltainen pelaaja ja on jo valmis ottamaan NBA:n haltuunsa.

Ayton on 216-senttinen sentteri, josta odotetaan tulevaisuuden supertähteä. Hän on erittäin vahva korin lähellä molemmissa päissä kenttää ja hänellä on myös kohtalainen keskimatkan heitto. Toisenlaisessa tilanteessa Ayton olisi todennäköisesti selkeä valinta ykkösvaraukseksi, mutta Kokoskovin ensikäden tieto ja kokemus Doncicista saattaa olla riittävä kääntämään Phoenix-pomojen pään valitsemaan slovenialainen ykkösenä.

Suosikki kolmanneksi varaukseksi laituri Marvin Bagley III, joka laskeutuisi Atlantan syliin.

Kärkikolmikon jälkeen onkin sitten tasaisempaa ja ennalta-arvaamattomampaa. Jaren Jackson Junior, Mo Bamba, Michael Porter, Trae Young, Wendell Carter, Mikal Bridges, Miles Bridges ja Collin Sexton ovat muut vahvat kandidaatit kymmenen kärkeen.

Markkasen Chicago pääsee valitsemaan seitsemäntenä ja Bulls-pomoilla on siinä pähkinä purtavaksi. Seurapomo John Paxson kertoi, että joukkue tarvitsee kokoa ja siinä mielessä 211-senttinen ja peräti 241-sentin sylivälin omaava Bamba olisi siihen omiaan. Chicagon puolustus oli viime kaudella yksi huonoimmista ja Bamba toisi sille osastolle rutkasti lisää. Hyökkäyspäässä hän on vielä hieman raakile, mutta mielenkiintoinen tulevaisuuden nimi. Bamba saattaa tosin mennä jo ennen seitsemättä vuoroa. Toinen pidemmän osaston pelaaja saattaisi olla Carter, joka on kokonaisvaltainen pelaaja molemmissa päissä kenttää ja täydentäisi Markkasta erinomaisesti. Carter ei ole yhtä hyvä heittäjä kuin Markkanen, mutta on vahvempi korin alla. Hänen lisäyksensä toisi lisää variaatioita sekä puolustus- että hyökkäyspelaamiseen.

Kaksi pelaajaa, joiden ympärillä kohistiin paljon ennen kauden alkua, olivat Michael Porter ja Trae Young. Molempien osakkeet ovat olleet laskussa, mutta samanaikaisesti heissä on potentiaalia nousta tulevaisuuden tähdiksi. Porter olisi Chicagolle tietynlainen lottovoitto pelaajatyypiltään, sillä hänellä on kokoa ja heittovoimaa. Porterin kohdalla suurin kysymysmerkki liittyy hänen selkäänsä, sillä hän joutui jättämään lähes koko kauden väliin selkävamman takia. Ilman sitä hän olisi kärkikolmikon varaus. Young olisi tyrkyllä takakentälle ja hän on kerännyt vertailuja Stephen Curryyn, mutta hänen puolustuspelaamisensa oli heikkoa eivätkä hänen otteensa loppukaudesta keränneet juuri hehkutuksia. Lisäksi Bullsilla on oiva takamies Kris Dunnissa, joten Young ei välttämättä olisi sopiva palanen joukkueeseen.

NBA:n varaustilaisuus on usein yllätyksiä täynnä ja on mielenkiintoista mitä lopulta tuleman pitää. Varaukset voivat kääntää koko seuran kurssin pohjamudista kohti huippujoukkuetta. Varaustilaisuus käydään 21.6.


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.