Koripallon sääntöihin muutoksia

© Kuva: Juha Tamminen

Koripallon virallisiin sääntöihin on tulossa pienoisia muutoksia. Koripalloliitto on sivuillaan koonnut FIBA:n tärkeimmät sääntömuutokset kotisivujensa uutisessa. Muutokset astuvat Suomessa voimaan 1.9.2018.

Yksityiskohtaiset muutokset ovat sääntökirjassa, joka suomennetaan mahdollisimman pian sen ilmestyttyä. Alta löydät kuitenkin yhteenvedon tärkeimmistä muutoksista.

Termimuutos
Erä (period) -> neljännes (quarter)
Jatkoerä (extra period) -> jatkoaika (overtime)

Sisäänheitto
Uuden säännön mukaan pelin viimeisten kahden minuutin aikana puolustaja ei saa sisäänheitossa ojentaa raajojaan rajan yli häiritäkseen sisäänheittoa. Erotuomari näyttää käsimerkin varkoituksena ennen sisäänheittoa, ja varoituksen jälkeen rikkomuksesta tuomitaan tekninen virhe.

Pallon heittäminen korilevyyn
Pallon heittäminen korilevyyn ja sen ottaminen uudestaan haltuun ei ole enää kuljetus.

Hyökkäysaika
Jos joukkue saa uuden pallonhallinnan (sisäänheiton) etukentällään vastustajan virheen tai rikkomuksen myötä tai ylösheittotilanteen myötä, hyökkäysaikaa on jäljellä 14 sekuntia.

Aikalisä pelin viimeisten kahden minuutin aikana
Jos pelin kahden viimeisen minuutin aikana joukkueella on sisäänheitto takakentällään (esimerkiksi vastustajan tehtyä korin) ja se ottaa aikalisän, valmentajalla on oikeus päättää, heitetäänkö sisäänheitto takakentältä vai etukentän sisäänheittoviivalta.

Valinta täytyy ilmoittaa ennen kuin peliä jatketaan aikalisän jälkeen. Jos sisäänheitto heitetään takakentältä, hyökkäysaika on se, mitä oli jäljellä. Jos sisäänheitto heitetään etukentältä, hyökkäysaika on se, mitä oli jäljellä jos oli alle 14 sekuntia, ja muussa tapauksessa 14 sekuntia.

Kaksoisvirhe
Virhettä ei enää tulkita kaksoisvirheeksi, mikäli kahden virheen rangaistukset ovat erilaiset. Näin tapahtuu, jos esimerkiksi toisella joukkueella on joukkuevirheet täynnä. Erotuomari määrittää tällöin virheiden tapahtumajärjestyksen.

Tekninen virhe
Teknisen virheen rangaistus on yksi vapaaheitto, jonka jälkeen jatketaan palloa hallinneen joukkueen sisäänheitolla siitä kohdasta, missä pallo oli. Jos kummallakaan joukkueella ei ollut palloa hallussaan (eikä oikeutta pallonhallintaan), seuraa ylösheittotilanne ja jatketaan nuolen mukaan.

Jos on tapahtunut useita virheitä (virheet erikoistilanteissa), niin teknisen virheen vapaaheitto heitetään ensimmäisenä.

Sisäänheitto epäurheilijamaisen tai pelistä erottamiseen johtavan virheen jälkeen
Epäurheilijamaista tai pelistä erottamiseen johtavaa virhettä (ulosajoa) seuraavien vapaaheittojen jälkeen sisäänheitto heitetään etukentän sisäänheittoviivalta. Hyökkäysaikaa on 14 sekuntia.

Valmentajan tekninen virhe, kun penkillä istunut erotetaan pelistä
Kun kuka tahansa joukkuepenkillä istunut (apuvalmentaja, vaihtopelaaja, bussikuski…) erotetaan pelistä (ulosajo), valmentajalle tuomitaan tekninen virhe (B), jonka rangaistus on kaksi vapaaheittoa ja sisäänheitto etukentän sisäänheittoviivalta. Hyökkäysaikaa on 14 sekuntia.

Tappelu
Jos penkiltä tappelun aikana lähteneet pelaajat tai muut siellä istuneet osallistuvat aktiivisesti tappeluun, niin heidän pelistä erottamisistaan seuraa jokaisesta kaksi vapaaheittoa (ja sisäänheitto).

Lähde: Koripalloliiton kotisivut