Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out -koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä. Pitkäaikaiset maajoukkuepelaajat Tiina Sten ja Ville Kaunisto kuuluvat ensimmäiseltä Time Out -kurssilta valmistuneiden pelaajien joukkoon.

Kaksikko kertoi mietteistään koulutuksesta ja tulevaisuudestaan Koripalloliiton haastattelussa.

Onnittelut valmistumisesta! Miten kiteyttäisit omat tunnelmasi Time Outista valmistumisen jälkeen?
Tiina Sten: Heti valmistumisen jälkeen tunnelmat ovat mahtavat. Projekti oli todella onnistunut. Kurssissa oli jonkin verran hakemista, kuten pilottiprojekteissa asiaan kuuluukin, mutta pääasia eli sisältö ja se, mitä me osallistujat projektista saimme, oli kuitenkin todella hienoa.

Ville Kaunisto: Jättimäisen kokonaisuuden työmäärä varmasti yllätti niin järjestäjät kuin opiskelijat. Vaikka välillä oli varmasti kaikilla usko loppua kesken, sitä palkitsevampaa oli vetää homma kunnialla loppuun. Itse olen ylpeä kyvystäni toimia tehokkaasti ja määrätietoisesti kaiken kiireen keskellä.

Minkä osa-alueen Time Out -koulutusohjelmassa koit itse kaikkein hyödyllisimmäksi ja miksi?
Tiina Sten: Osa meistä, kuten minä ja Ville, teimme Time Outin kautta kolmeakin koulutusta samaan aikaan. FIBA-koulutus ja TASS-koulutus ovat nyt ohi, mutta yliopisto-opiskelu jatkuu edelleen. Itselläni on vielä gradu tekemättä, mutta sen jälkeen saatavat kauppatieteiden maisterin paperit ovat varmasti itselleni ne hyödyllisimmät. Myös FIBA:n toimintaan ja ihmisiin tutustuminen oli antoisaa, puhumattakaan kaikista uusista kontakteista porukan sisältä. Urheilubisneksen tuntemus kasvoi valtavasti.

Ville Kaunisto: Minulle ehdottomasti tärkeintä oli opiskeleminen Northumbrian yliopistossa. Niistä sain vain välitodistuksen ja matka kohti valmistumista jatkuu. Uskon kansainvälisen korkeakoulututkinnon olevan oman tulevan työelämäni tärkeimpiä käyntikortteja.

Hankkeessa oli mukana monia entisiä huippupelaajia aina NBA-kenttiä myöten. Minkä verran teitte töitä ryhmissä? Keihin koit tutustuneesi itse kaikkein parhaiten?
Tiina Sten: Teimme lähes kaiken ryhmissä, ammensimme toisiltamme ideoita ja näkemystä. Meistä tuli koko ryhmän kanssa tosi läheisiä. Jos pitää mainita muutama itselle tärkeä kaveri matkalta, sanoisin Villen lisäksi Slovenian Bostjan Nachbarin ja Saksan Svenja Brunckhorstin. Senjan kanssa olemmekin vanhoja pelikavereita. Uskon, että teen tulevaisuudessa tästä porukasta usean kanssa yhteistyötä muodossa tai toisessa.

Ville Kaunisto: Seminaariviikkoja oli useampi, ja silloin työskentelimme paljon yhdessä. Usein käy niin, että parhaiten urheilussa menestyneet ovat nöyrimpiä oppimaan uutta. Itse viihdyn parhaiten tämän kaltaisessa seurassa.

Mikä oli koulutuksessa kaikkein ikimuistoisinta?
Tiina Sten: Varmastikin ryhmämme. Oli hienoa tehdä juttuja mahtavien urheilijoiden ja fiksujen ihmisten kanssa.

Ville Kaunisto: Uskomaton työmäärä, yölliset deadlinerutistukset ja lopulta kaikesta tästä entistä vahvempana suoriutuminen.

Mikä on seuraava askel, mihin suuntaan lähdet kehittämään osaamistasi ja miten Time Outin suorittaminen auttaa siinä?
Tiina Sten: Työskentelen tällä hetkellä viestintätoimistossa, jossa saan tehdä paljon urheilumarkkinointia. Lisäksi minulla on oma leirini ja paljon muita urheiluun liittyviä projekteja. Uskon, että kaikessa tässä Time Outista on valtavasti hyötyä ja voin käyttää oppimiani asioita hyödyksi. Saattaa olla, että jokin projekti FIBA:nkin kanssa on tulevaisuudessa edessä. Seuraava askel on saada kaiken ohessa gradu tehtyä ja ottaa siinä kohtaa seuraavat suunnat.

Ville Kaunisto: Yliopisto-opiskelut jatkuvat ja kontaktiverkosto on taas hurjasti laajempi. Voin jopa kärjistäen sanoa, että Time Out oli itselleni pelastus, koska en pystynyt Suomessa yhdistämään koripalloa ja korkeakouluopiskeluita juuri lainkaan.