Katajalla vielä takaportti FIBA Europe Cupin jatkopeleihin – keskiviikkona isot panokset

Kataja Basketin oli vielä viikonloppuna tarkoitus paketoida kuluvan kauden europelit kotikentällään hollantilaista ZZ Leideniä vastaan. Kansainvälinen koripalloliitto ilmoitti kuitenkin maanantaina, ettei Mestarien liigan kahdeksan joukkueen suuruista FIBA Europe Cup -pudotuspelikiintiötä tulla käyttämään täysimääräisenä mikä tarkoittaa, että kansainvälinen kausi jatkuu varmuudella vähintään kolmella lohkosijoitusten 1-2 taakse jäävällä joukkueella. Katajan ja ZZ Leidenin välinen ottelu keskiviikkona LähiTapiola Areenalla saa täten täysin uuden merkityksen.

Katajan jatkolohkossa L pudotuspelipaikkansa ovat jo varmistaneet venäläinen Avtodor Saratov ja tanskalainen Bakken Bears. ZZ Leiden on kahdella voitolla kolmantena ja Kataja yhdellä voitolla neljäntenä.

Mestarien liigan (BCL) kiintiöstä vapautuvia pudotuspelipaikkoja tulee olemaan viimeisen BCL-alkulohkokierroksen (pelataan tiistaina ja keskiviikkona) tuloksista riippuen kolmesta jopa seitsemään kappaletta. Ne osoitetaan FIBA Europe Cupin (FEC) ”Lucky losereille” siten, että nämä joukkueet rankataan keskiviikkoisen päätöskierroksen jälkeen paremmuusjärjestykseen seuraavasti: 1) voitot jatkolohkossa, 2) koripiste-ero (tehdyt-päästetyt) jatkolohkossa, 3) koripisteet jatkolohkossa ja 4) arpa.

”Lucky losers” -rankkaus, tilanne ennen jatkolohkon päätöskierrosta.

Pudotuspelipaikkoja tulee olemaan vähintään kolme kappaletta, enintään seitsemän. Katajan ja ZZ Leidenin ottelussa on täten panosta riittämiin.

* Lohkossa J kolmanneksi sijoittuva joukkue (Balkan BC (BUL), Alba Fehervar (HUN) tai Ironi Ness Ziona (ISR)) tulee olemaan varmuudella tämän rankkauksen ykkönen.

Poikkeuksellisen tilanteen aiheuttaa se, että Mestarien liigaan osallistuvien joukkueiden tuli ennen kauden alkua ilmoittaa halunsa jatkaa kautta FIBA Europe Cupissa sen jälkeen, kun pelit BCL:ssä mahdollisesti päättyisivät. Kaikilla tätä halukkuutta ei ole ollut ja tällä hetkellä BCL-joukkueista FEC-pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle on varmuudella liittymässä ainoastaan Katajalle entuudestaan tuttu saksalainen Telekom Baskets Bonn.

Kataja Basket -käskyttäjä Juha Stenin katse tähtää luonnollisesti jo kohti keskiviikkoa, mutta pyydettäessä hän on valmis pohtimaan hetken ensimmäisiä valmennuskokemuksiaan kansainvälisillä kentillä. Stenin mukaan meneillään oleva europelikausi on ollut ennen kaikkea antoisa.

– Sekä minulle että Petelle (apuvalmentaja Petri Virtanen) on ollut hienoa ja rikastuttavaa kohdata erilaisia vastustajia. Olemme huomanneet, että kun pystymme pelaamaan omilla vahvuuksillamme, voimme hyvänä päivänä kaataa isojakin nimiä. Toisaalta silloin kun peli on takkuillut, on kyyti ollut kylmää, Sten arvioi Katajan sivuilla.

Kataja on onnistunut kirjauttamaan kotimaista koripallohistoriaa tälläkin kaudella. Joukkueesta tuli lokakuussa eniten europelien vierasvoittoja (12) pelannut suomalaisjoukkue. Sen lisäksi vierasvoitto Kreikassa (vastassa Aris Thessaloniki) oli ensimmäinen laatuaan.

Sten arvostaa saavutuksia jo nyt, mutta niistä nauttimiseen ei hänellä ole ollut aikaa.

– X vuoden päästä on varmasti kiva muistella yksittäisiä isoja voittoja – mitään jokapäiväisiä ne eivät ole. Meillähän on ollut uusi peli käytännössä koko ajan nurkan takana, joten sen suurempaan fiilistelyyn ei ole siitäkään syystä ollut mahdollisuutta.

Keskiviikkona Stenillä on vastassa toinen ”keltanokkavalmentaja”, 51-vuotias hollantilainen Rolf Franke, joka on Stenin tapaan entinen A-maajoukkuepelaaja. ZZ Leiden kylvetti johdollaan Katajaa Hollannissa joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa 9. tammikuuta 87-72.

– Leiden juoksi kenttää todella hyvin, mutta meidän intensiteettimme ei riittänyt missään vaiheessa. Peli eteni vähän kuin käsijarru päällä, Sten kertaa katkeraa tappiota.

Hollannin-matkan jälkeen Kataja on pelannut melko pirteästi. Se kärsi Korisliigassa niukat kotitappiot Tampereen Pyrinnölle ja Salon Vilppaalle, mutta kaatoi Lapuan Kobrat ja Helsinki Seagullsin selkein luvuin ennen loistokasta FEC-kotivoittoa Avtodor Saratovista. Korihait-kotivoiton jälkeen joukkue läsähti viikko sitten Tanskan maalla parkettiin Bakken Bearsin juostua taululle tylyt lukemat 102-58. Viime lauantaina Kataja haeskeli osittain kadonnutta itseluottamustaan Turusta, jossa Ura Basket antoi tiukan vastuksen, mutta joutui taipumaan aivan ottelun lopussa.

– Huomenna koetamme jatkaa siitä mihin Ura Basketia vastaan jäimme. Se ottelu kääntyi meille puolustuksen kautta eli koetetaan viedä asioita sitä kautta eteenpäin, Sten suunnittelee.

Kattavampi ennakko luettavissa Katajan sivuilla.

Lähde: Katajan kotisivut


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.