Useissa Euroopan korismaissa pelataan viikonloppuna paikallisia cup-turnauksia. Suomalaispelaajista Sasu Salin jahtaa Espanjan Copa del Rey’n voittoa, Lassi Tuovi havittelee Ranskan Leaders Cupin mestaruutta ja Antti Kanervon silmissä siintää Islannin cup-mestaruus.

Espanjan Copa del Rey pelataan runkosarjan ensimmäisen kierroksen kahdeksan parhaan joukkueen kesken. Salinin Malaga varmisti paikkansa turnauksessa jo hyvissä ajoin ja havittelee nyt kauden ensimmäistä pokaalia.

Malaga pääsee lähtemään hyvistä lähtöasetelmista. Alla on maukas viime hetken jatkoaikavoitto Real Madridista sekä viime kierroksella summeriheitolla tullut voitto Manresasta.

– Kiva, että voittoja on tullut ja vieläpä tuollaisilla tavoilla, mutta tietenkin sitä mieluummin voittaisi vähän helpommalla. Olemme pystyneet kääntämään vaikeat tilanteet eduksemme ja se nostaa joukkueen itseluottamusta. Olemme voittaneet kaikki muut turnaukseen osallistuvat joukkueet kuin Baskonian ja Teneriffan ja pystymme kyllä hyvänä päivänä voittamaan minkä joukkueen tahansa. Toisaalta huonona päivänä pystymme häviämään kelle tahansa, Salin arvioi Koripalloliiton tiedotteessa.

Malaga kohtaa avausottelussaan nimenomaan Teneriffan, jolle se hävisi vuoden alussa kotonaan 61-78.

– Se ei ollut meiltä parasta puolustuspelaamista ja muutenkin meillä on välillä ollut ongelmia sen kanssa. Emme ole saaneet kunnon joukkuepuolustusta ja se heijastuu sitten esimerkiksi levypallopelaamiseen. Meitä rokotetaan pienistä virheistä ja ehkä tietynlainen intensiivisyys puuttuu. Puolustamiseen pitäisi saada samaa aggressiivisuutta kuin mitä meillä on hyökkäyspelissä. Jos saamme puolustuksen kuntoon, meillä pitäisi olla kaikki mahdollisuudet voittaa.

Ottelun voittaja selviää lauantaina pelattaviin välieriin, jossa se kohtaa voittajan otteluparista Barcelona-Valencia.

– Tämä on kauden ensimmäinen mahdollisuus voittaa pysti. Malaga on voittanut Copan vain kerran aiemmin, joten olisi varmasti kaupungillekin iso juttu voittaa. Sitä lähdetään hakemaan, Salin toteaa.

Tuovin Strasbourg vaikeista lähtökohdista Leaders Cupiin

Ranskan Leaders Cupin mestaruus ratkaistaan viikonlopun aikana Pariisin Disneylandissa. Copa del Rey’n tavoin Leaders Cupiin pääsi mukaan runkosarjan ensimmäisen kierroksen kahdeksan parasta joukkuetta.

Strasbourgin lähtökohdat viikonloppuun eivät ole helpot. Joukkueen alkuvuoden otteet ovat olleet mollivoittoisia, kun sen tie on noussut pystyyn sekä Mestarien liigassa että Ranskan cupissa. Vuoden aikana Strasbourg on pelannut yhteensä 11 ottelua ja voittanut niistä neljä. Osansa on ollut myös loukkaantumisilla, sillä tähtipelaajat Youssoupha Fall ja Mardy Collins ovat kärsineet loukkaantumisista ja Collins on sivussa myös viikonloppuna.

– Meillä on ollut avainpelaajia pätkiä loukkaantuneina, mutta rehellisyyden nimissä on myös sanottava, että meillä on täysin uusi joukkue viime kaudesta eikä viime vuoden rungosta ole jäljellä ketään. Meille on tullut pelaajia, jotka olivat isoissa rooleissa viime kaudella ja monilla on mennyt aikaa uuteen rooliin sopeutumisessa. Loukkaantumisten takia roolit ovat vaihtuneet myös paljon. Joukkueen yhteenhitsautumisessa on mennyt yllättävän kauan aikaa. Meillä on ollut parin viikon pätkiä, jolloin olemme ottaneet kovia voittoja, mutta samalla parin viikon jaksoja, jolloin olemme hävinneet käsittämättömiä pelejä. Tämä on ollut tällaista ylä- ja alamäkeä, Tuovi luonnehtii.

Strasbourg lähtee Leaders Cupiin pienoinen otteluruuhka alla. Viime viikolla joukkue pelasi Belgiassa Mestarien liigaa, viikonloppuna oli Ranskan liigan ottelu ja maanantaina Ranskan cupin peli.

– Pelasimme edellispelit käytännössä seitsemällä pelaajalla, joten ei tässä hirveästi ole jäänyt palautumisaikaa. Helpottaisi, jos saisimme yhdenkin pelaajan pois sairastuvalta.

Tuovilla päivät ovat olleet pitkiä, kun hän on valmistautunut huolellisesti tuleviin vastustajiin. Valmistautuminen onkin hänen mukaansa avainasemassa, kun Strasbourg kohtaa avausottelussa Dijonin, joka pätki Strasbourgin tammikuussa tylysti 25 pisteen erolla.

– Dijon on monella tapaa erilainen joukkue kuin muut Ranskan liigan joukkueet. Heillä on hyvin aktiivinen ja monipuolinen puolustus ja se on itse asiassa aika lähellä susikorista. Se vaatii meiltä hieman erilaisen valmistautumisen.

Leaders Cupiin lähdetään puhtaalta pöydältä eikä edellisotteluiden tulokset paina. Strasbourgin selkeä tähtäin on voitto.

– Cupit eivät ole niin suuri juttu kuin sarja tai europelit, mutta kyllä voitot ja mestaruudet muistetaan. Leaders Cupin on cup-kilpailuista seuratumpi ja sinne mukaan pääseminen on kunnia-asia. Se joukkue, joka saa perjantaina hyvän flow’n päälle, on yleensä aika vahvoilla, miettii Tuovi.

Kanervon Stjarnan hurjassa vireessä Islannin Final Fouriin

Islannin cupissa pelataan Final Four –turnaus, jossa välierät ovat edessä torstaina ja finaali häämöttää lauantaina. Kanervon Stjarnan pääsee lähtemään cup-viikonloppuun hyvistä lähtökohdista, kun joukkue on voittanut peräti 10 peräkkäistä otteluaan.

– Hyvin on mennyt. En edes muista milloin olemme viimeksi hävinneet, Kanervo pohdiskelee rauhalliseen tyyliinsä.

Joukkueen palaset ovat Kanervon mukaan loksahtaneet kohdilleen ja joukkue nauttii tällä hetkellä pelaamisesta.

– Meillä vaihtui amerikkalaisvahvistus joulutauolla ja sillä on ollut pieni vaikutus. Toisaalta voitimme jo ennen sitäkin. Se on vapauttanut joukkueen energiaa ja voimme keskittyä olennaiseen ja treenaamiseen. Pelejä on kuitenkin ollut sen verran tiuhaan viime aikoina, että treenaaminen on jäänyt vähän vähemmälle.

Stjarnanin lisäksi Islannin cupin mestaruudesta taistelevat IR, KR sekä Njardvik. Cup-viikonloppu on todellista korisjuhlaa, sillä samanaikaisesti taistellaan myös naisten ja nuorten cup-mestaruuksista.

– Cup on täällä tosi iso tapahtuma ja sitä arvostetaan hirveästi. Se on iso juttu, valottaa Kanervo.

Stjarnan kohtaa torstaina välierässä IR:n. Stjarnan on voittanut joukkueiden molemmat kohtaamiset tällä kaudella ja Kanervo lähtee cup-huipentumaan luottavaisena.

– Olemme pelanneet joukkueena hyvin viime aikoina. Pyritään keskittymään ensin torstaiseen IR-peliin ja jos ajatus vähänkin karkaa, niin pian ei tarvitse lauantaina pelata, Kanervo heittää.