Susijengi iski kyntensä syvälle Ranskan lihaan 7009 katsojan edessä Espoo Metro Areenalla ja pääsi tuulettamaan rankasti elintärkeää 76-69 (31-33)-voittoa MM-karsintojen viimeisessä kotiottelussa.

Susijengi sai tarvittavan vetoavun Bosnian voittaneelta Tshekiltä ja sai MM-kisapaikan kohtalon omiin tassuihinsa. Sunnuntaina Susijengi tarvitsee MM-kisoihin päästäkseen vähintään kolmen pisteen voiton Venäjästä Permissä.

Ties jo monetta kertaa Susijengi piti kotiyleisönsä haromassa hiuksiaan, kun ranskalaiset pysyivät kintereillä kalkkiviivojen lähestyessä. Onneksi Jamar Wilson (29/4/6 syöttöä) on kouliintunut Ranskan kaataja, jonka ranne lämpenee liki kiehumispisteeseen jo Marseljeesin soidessa.

Moni saattoi yllättyä päätösneljänneksen alussa, kun Wilson vei puolustajansa postiin ja upotti eron viiteen kääntöhyppyheitolla. Kauaa ei kuitenkaan jouduttu odottamaan, kun Wilson pääsi esittelemään jonglöörin taitojaan näyttävillä kädenvaihdoilla ja näppärillä viimeistelyillä Ranskan tornien käsien ylitse.

Susijengin johto venyi kymmeneen 62-52 viimeisen jakson puolessavälissä, mutta ranskalaiset eivät vähästä hätkähtäneet, vaan kirivät eron vielä kolmeen pisteeseen viimeiselle minuutille. Ranska joutui rikkomaan vielä Wilsonia sekä Sasu Salinia, jotka veivät voiton vierasjoukkueen ulottumattomiin. Wilson sinetöi loppulukemat tyylipuhtaalla floaterilla viimeisellä sekunnilla.

– Aivan erikoislaatuinen ottelu. Jamar näytti jälleen intohimonsa koripalloa kohtaan ja kuinka tärkeää hänelle on pelata Suomen paita päällä. Kaikki näkivät taas tänään, millä ylpeydellä hän suhtautuu maaotteluihin, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann kehui Wilsonin otteita Koripalloliiton tiedotteessa.

Wilson nikkaroi itselleen uuden maajoukkuepiste-ennätyksen (29). Edellinen ennätys 21 pistettä syntyi myös Ranskaa vastaan Susijengin vuoden 2015 EM-kisojen jatkoajalle menneestä avausottelussa. Kun lähihistoriasta löytyy myös Wilsonin ratkaisema 2017 EM-kotikisojen jatkoaikavoitto ranskalaisista, niin voi vain pohtia, että onko Jammulla jotain Ranskaa vastaan.

– Ei minulla ole mitään Ranskaa vastaan, mutta on aina hienoa pelata vanhoja valmentajia, joukkuekavereita ja tuttuja kasvoja vastaan, Wilson naureskeli ottelun jälkeen.

Ranskan järkälemäisen Mathias Lessortin päällystakiksi usutettu Tuukka Kotti (2/1) joutui jo varhain virhevaikeuksiin ja huolta herätti myös Carl Lindbomin (3/4) ja Alexander Madsenin (4/3) virhetilien karttuminen neljään ottelun lopun häämöttäessä. Lindbom sytytti kotiyleisön vaikealla hetkellä ja ”MadZen” sai yliotteen Lessortista poistamalla muskelikimpun heittoyrityksen päätyrajan mainoksiin.

– Ensimmäinen vaihto oli vähän vaikea, mutta siitä se sitten lähti. Kun joukkue piti homman kasassa, siihen oli helppo lähteä mukaan, Madsen kommentoi.

Vähäkorisessa ottelussa Wilson kantoi valtaosan Susijengin pistetaakasta, mutta kaksinumeroisille pistelukemille pääsi myös Malagan tarkka-ampuja Salin, joka säkitti 14 pistettä. Topias Palmi (7/1) sytytteli kotijoukkuetta ennakkoluulottomasti avauspuoliskolla ja Mikael Jantunen (6/7) kaapi kokeneempien ja kookkaampien ranskalaisten nenien edestä neljä hyökkäyslevypalloa.

Susijengin läpi ottelun kestäneestä raivokkaasta painostuksesta ja syöttölinjojen peittämisestä kertoo Ranskan 21 menetystä, jotka ovat Ranskan tasoiselle maajoukkueelle harvinaisuus.

– Olen hyvin onnellinen ja valmentajana äärimmäisen ylpeä tavasta, jolla pelaajamme pelasivat yhteen. Puolustuksemme oli erittäin hyvää tänään. Ranskalla oli 21 pallonmenetystä. Vaikka hävisimme levypalloissa, pysyimme pelissä mukana puolustuksemme kautta, päävalmentaja Dettmann kertoi lehdistötilaisuudessa.

– Kenties kaikkein tärkein ominaisuus oli fanimme. Fanien kannustus oli aivan uskomatonta. Kun meillä on tällaiset fanit, pystymme mihin vaan.

MM-karsintojen K-lohkossa on edessä todellinen jännitysnäytelmä Ural-vuoriston länsirinteellä Permissä. Venäjä voitti omassa ottelussaan Bulgarian selkeästi 60-104, mutta Susijengin kannalta tärkeämmässä ottelussa Tshekki nappasi Suomelle välttämättömän voiton Bosnia-Hertsegovinan kustannuksella.

Yltääkseen Kiinan MM-kisapaikkaan on Susijengin päihitettävä Venäjä sunnuntaina vähintään kolmella pisteellä.

– Matkustamme huomenna Venäjälle ja nautimme tilaisuudesta pelata MM-kisapaikasta. Sunnuntain ottelussa on yksi suosikki ja se on Venäjä, Dettmann muistutti.