Naisten NCAA:ssa Kia Vaalavirran, Sini Mäkelän, Tuuli Mennan ja Sofia Rajalan kaudet päättyivät konferenssien pudotuspelivaiheeseen. Seitsemän suomalaisnaisen pudotuspeliurakka on vasta alkamassa.

Kia Vaalavirran San Franciscon tie West Coast-konferenssissa tuli päätökseen, kun Loyola Marymount puski lopputurnauksen toisen kierroksen ottelussa voittoon numeroin 45-66 (25-34). Vaalavirta ansaitsi ratkaisevassa kamppailussa 18 peliminuuttia, joiden aikana hän pussitti seitsemän pistettä, repi neljä levypalloa ja riisti pallon kertaalleen.

San Francisco kerrytti kauden aikana kaikkiaan seitsemän voittoa ja 24 tappiota. Vaalavirta esiintyi tulokaskaudellaan kaikissa 31 ottelussa, pelasi keskimäärin 18 minuuttia ja nousi aloitusviisikkoon 11 kertaa. Lupaavan ensimmäisen kauden tehoiksi suomalaisnainen merkkautti keskimäärin viisi pistettä ja 2,2 levypalloa.

Manhattanin kausi päättyi MAAC-konferenssin lopputurnauksessa puolivälieräotteluun, kun Marist vei kamppailun nimiinsä lukemin 51-65 (22-32). Manhattanin suomalaiskaksikon Sini Mäkelä kirjautti 18 minuutissa yhden levypallon. Tuuli Menna ei pelannut ottelussa.

Manhattanin nousujohteinen kausi päättyi 19 tappioon ja 12 voittoon, joista peräti yhdeksän tuli konferenssiotteluista. Mäkelä tehoili toisella kaudellaan kahden pisteen, 1,7 levypallon ja 15 minuutin keskiarvolla. Mennan kolmas NCAA-kausi tuotti keskimäärin 14 peliminuuttia, 2,3 pistettä ja 3,1 levypalloa sekä paikan avausviisikossa 11 ottelussa.

Sofia Rajalan Purdue Fort Wayne kärsi kauden viimeisen tappionsa, kun Summit League-konferenssin kärkijoukkue South Dakota State vei puolivälieräottelun selkeästi lukemin 50-88 (21-47). Rajala jäi kolmessa peliminuutissaan ilman tilastomerkintöjä. Fort Waynen kausi päättyi seitsemään voittoon ja 22 tappioon Rajalan esiintyessä koko kauden aikana kuudessa ottelussa.

Runkosarjat pakettiin ja kohti pudotuspelejä

Western Athletic-konferenssissa Seattle pääsi yllättämään Venla Variksen Grand Canyonin onnistuessaan kaatamaan kotijoukkueen viimeisessä runkosarjakohtaamisessa numeroin 70-55 (34-24). Varis heitti 19 minuutissa kahdeksan pistettä, joista kuusi syntyi tuttuun tapaan kolmoskaaren takaa. Kuudenneksi sijoittunut Grand Canyon saa WAC-lopputurnauksen ensimmäisellä kierroksella vastaansa kolmanneksi sijoittuneen CSU Bakersfieldin.

Sara Rokkasen Toledo ei pysynyt Central Michiganin vauhdissa tämän rynniessä Mid-American-konferenssin runkosarjan voittoon päihittämällä vieraat suvereenisti 45-78 (27-33). Rokkanen pelasi viimeisessä runkosarjaottelussa 15 minuuttia repien kolme levypalloa ja tarjoillen yhden syötön. Runkosarjan kuudenneksi sijoittunut Toledo kohtaa MAC-lopputurnauksen ensimmäisellä kierroksella sijalle 11 yltäneen Ball Staten.

CAA-konfererenssin runkosarja päättyi Hofstran osalta tappioon, kun William & Mary vei kovassa kamppailussa voiton luvuin 72-83 (34-37). Marianne Kalin väänsi aloitusviisikossa 32 minuutissa seitsemän pistettä, yhdeksän levypalloa ja yhden syöttöpisteen. Joukkuetoveri Sandra Karsten ylsi samaten seitsemään pisteeseen pelatessaan 19 minuuttia ja viimeisteli tilastonsa yhdellä pallonriistolla. Hofstra lähtee Colonial Athletic Association- turnaukseen sijalta yhdeksän ja saa vastaansa kahdeksanneksi sijoittuneen Elonin.

Ninni Salmen Northern Illinois nousi MAC-konferenssin päätösottelussa tärkeään vierasvoittoon nujertaessaan Western Michiganin lukemin 74-71 (27-35). Salmi jäi viidessä peliminuutissa pisteittä. Western Michigan saa mahdollisuuden revanssiin heti maanantaina, kun joukkueet kohtaavat toisensa uudelleen konferenssin lopputurnauksen ensimmäisellä kierroksella.