Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue pääsi tuulettamaan Pohjoismaiden mestaruutta Susi Training Centerissä, kun Sudenpennut voittivat päätösottelussa Islannin 79-53 (27-23). 16-vuotiaissa pojissa Islanti karkasi päätösneljänneksellä ulottumattomiin.

18-vuotiaiden poikien maaottelu oli kahden väsyneen ja kolhuja saaneen joukkueen kamppailu, jossa ei, varsinkaan ensimmäisellä puoliajalla, pisteillä juhlittu. Sudenpennut sai pistehanansa hetkellisesti auki juuri ennen puoliaikaa, mutta lopullisesti ketsuppipurkki aukesi kolmannella neljänneksellä, joka meni suomalaisille 27-15 ja neljäs neljännes 25-15.

– Koripallossa on tyypillistä, että silloin kuin purskahtaa, niin silloin purskahtaa kunnolla, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Jouduimme todella grindaamaan itsemme peliin mukaan. Emme saaneet alkuun hyökkäyspään onnistumisia ollenkaan, mutta onneksi puolustus piti meidät pelissä mukana.

Suomi sai ottelussa onnistumisia lopulta laajalta rintamalta. Sentteriosastolta Federiko Federiko (8/8) pimensi puolustuksellaan islantilaisen toisensa jälkeen ja Luukas Vaara (7/5/4 torjuntaa) kaivoi tärkeän korin hyökkäyslevypallosta, kun Sudenpennuilla oli vaikeuksia saada taululle pisteitä.

Erik Sajantila (13/2/5 syöttöä/6 riistoa) pääsi omaan elementtiinsä toisella puoliajalla ja Thomas Exaucia (2/3) sai valmennuksen kehut puolustustyöskentelystään Islannin Veigar Páll Alexanderssonin (18/4).

– Thomas pisti hänet grilliin sillä tavalla, että ainakin medium plussaksi ehti lämpiämään, Lohikoski vitsaili.

Suomen kärkikolmikko oli kuitenkin turnauksen All Star -viisikkoon valitut Mustapha Amzil (9/6), Perttu Blomgren (13/1/3 syöttöä) ja Teemu Suokas (13/2/4 syöttöä/3 riistoa). Suokas palkittiin loistopeleillään koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Suomi voitti edellisen kerran Pohjoismaiden mestaruuden 18-vuotiaissa pojissa vuonna 2014.

– Tässä välissä virolaiset ja islantilaiset ovat päässeet juhlimaan. Siinä mielessä hieno juttu, että palasimme kirkkaimpien mitalien kantaan, Lohikoski sanoi.

– Koko turnauksen tarkoituksena oli saada puolustuksen kivijalat kuntoon. Siinä onnistuimme. Nyt seuraava askel on saada tällaisia puolustuslukemia myös heinäkuun loppupeleissä. Kaikki joukkueessa ymmärtävät, että tämä taso ei vielä siihen riitä. Välähdyksiä on tullut, mutta niitä pitää saada enemmän ja pysyvämmin.

Islanti karkasi Suomen 16-vuotiailta pojilta

16-vuotiaiden poikien maaottelussa Suomi kamppaili voitosta päätösneljännekseen asti. Islanti pelasi kuitenkin komean kymmenminuuttisen 6-20 ja voitti 66-85 (40-41).

– Harmittava tappio, harmittaa erityisesti ryhdikkäästi esiintyneiden poikien puolesta, että ei viimeisellä neljänneksellä riittänyt, Suomen päävalmentaja Ville Neva aloitti.

– Toisaalta tämä kuuluu urheiluun ja jos tämä vastoinkäyminen on otettava vastaan, niin otetaan se ennemmin nyt vastaan ja opitaan näistä, jotta voidaan loppukesästä olla parempia. Puolustuksellisesti ensimmäisellä puoliajalla tuli liikaa mokia siirtymäpuolustuksessa ja toisella oman pään levypallojen hakemisessa.

– Lisäksi viimeisellä neljänneksellä saimme kyllä edelleen heittopaikat luotua, mutta valitettavasti liian moni kolahti rautoihin ottelun voiton näkökulmasta. Kyllä tämä vaan on jatkuvaa taistelua helpoista koreista, jossa pitää olla koko ajan pelissä sisällä.

Suomen tehokolmikko ottelussa oli Ville Tolonen (9/4), Eric Chime (9/6/5 syöttöä/3 riistoa) ja Mikael Parpala (10/3). Tolonen valittiin myös koko turnauksen All Star -viisikkoon.

Suomi voitti PM-kisoissa kolme ottelua ja hävisi kaksi, mutta valui keskinäisessä vertailussa neljänneksi.

– Hyvä, ja voittosuhteeltaan positiivinen PM-turnaus, jossa aktiivista ja aloitteellista puolustusta todella testattiin ja hyvin se testistä jo tässä kohtaa pääosin selvisi. Sen varaan pystymme rakentamaan vauhdikkaan neljän takamiehen nopean hyökkäyksen ja jatkamaan pallon sekä miesten liikettä automaatiopelaamisella. Tämä antaa mahdollisuudet pelata hyvää koripalloa jatkossa.

– Ydinasiana tässä kuitenkin on oman ja yhteisen parhaan tekeminen ja sitä kautta keskittyminen kehittymiseen. Sen täytyy kentällä ilmentyä siinä, että erityisesti voitetaan taistelu helpoista koreista. Sitä kohti ollaan hyvällä tiellä.