Napolin universiadijoukkueen Kaisa Kuisma, 25, siirtyy ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaille ammattilaiseksi, kun 180-senttinen Orimattilan Jymyn kasvatti on tehnyt sopimuksen Portugalin pääsarjaa pelaavan Vitória Sporte Cluben kanssa.

Kuisma teki debyyttinsä Naisten Korisliigassa kaudella 2009/10 kasvattajaseuransa edustusjoukkueessa Team S-Hämeenmaassa, minkä jälkeen hänelle on kertynyt kokemusta Suomen pääsarjasta seitsemän kauden verran.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden opiskelut veivät Kuisman Keski-Suomeen, jossa hän ehti pelata HoNsUssa ja Äänekosken Huimassa. Edelliset kolme kautta hän on kuitenkin viettänyt Espoossa – ensin yhden kauden Espoo Unitedissa ja kaksi Tapiolan Hongassa. Kaudella 2018/19 Kuisma pelasi Hongassa suuressa roolissa keskimäärin yli 31 minuuttia 8,3 pisteen, 2,7 levypallon ja 2,0 syötön keskiarvoilla.

– Liikuntatieteiden opinnot ovat vielä kesken, mutta tämä ulkomaanhaave mielessä lähdin kuitenkin Jyväskylästä. Alun perin ajateltu piipahdus Espoossa venyi kolmen kauden mittaiseksi, mutta valmista sillä tavalla kuin toivoinkin tähän uran seuraavaan etappiin. Kiitos Hongalle siitä! Yksi unelma on ehdottomasti saavutettu, mutta tavoitteita riittää vielä jatkoonkin, Kuisma kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Kuisma toimii samalla tietynlaisena tienraivaajana, koska hän on ensimmäinen suomalainen naiskoripalloilija, joka on tehnyt sopimuksen Portugalin pääsarjaan. Naisten Korisliigan ulkomaalaisvahvistuksia on kuitenkin ollut paljon Portugalissa, muun muassa Kuisman edelliskauden joukkuetoveri Alexyz Vaioletama.

– Kun seura otti yhteyttä, niin katsoin parit joukkueen viime kauden matsit ja olin yhteydessä Vaioletamaan sekä heidän viime kauden vahvistukseen, että sain vähän tuntumaa millainen sarja ja maa on kyseessä. Innokkaan uteliaana lähden kyllä ottamaan vielä tarkemmin selvää, Kuisma hymyilee.

– Joukkue sijoittui sarjassa keskivaiheelle viime kaudella ja ensi kaudella olisi toki tarkoitus lähteä kamppailemaan ihan kärkisijoista. Mikä ei ihan mahdottomuudelta kuulostaisi, kun he pelasivat viime vuonna kuitenkin Portugalin cupin finaalissa. Oma rooli on vahvasti pelipaikoilla 2 ja 3. Intensiivistä 1-1-puolustamista ja rohkeaa transition-hyökkäämistä odotettavissa.

Suomen nuorisomaajoukkueissa Kuisma oli juniorivuosinaan vakiokasvo, jolle kertyi peräti 64 edustusta Sudenpennuissa. Haastajamaajoukkueen riveissä Kuisma on pelannut kuusi maaottelua.

– Kaisa on kovalla duunilla ottanut hienoja askeleita urallaan. Viimeisimpänä upeat universiadit ja nyt ammattilaiseksi. Onnittelut, Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen kommentoi.