Susijengin nouseva tähti valmis suurempaan vastuuseen – ”Jokaisella on jotain annettavaa”

Susijengi sai pelikauden 2018-19 MM-karsintaotteluidensa aikana rotaationsa yhden kansainvälisen tason pelaajan lisää, kun Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi asteli näyttämölle kuvia kumartelematta. Vastikään kolmevuotisen sopimuksen Italiaan tehneelle Palmille, 24, on luvassa suuri rooli myös helmikuussa alkavissa EM-karsinnoissa.

Suomen juniorimaajoukkueissa korisukkaa liekittänyt Palmi sai kutsun miesten maajoukkuerinkiin ensimmäisen kerran EM-kisakesänä 2017 upotettuaan aiemmin kesällä universiadeissa 11,6 pistettä ottelua kohden.

Ensimmäiset maaotteluminuuttinsa Palmi pelasi Tampereen Hakametsän jäähallin siirtoparketilla Latviaa vastaan. Runsaasta kahdesta minuutista ei jäänyt tuolloin suuresti kerrottavaa jälkipolville.

– Valmis minä siinäkin ottelussa olin pelaamaan, mutta oli ehkä vähän häiriötekijöitä ympärillä ja keskittyminen herpaantui, kotiyleisönsä edessä esiintynyt Palmi nauraa muistellessaan 29.7.2017 pelaamaansa miesten maaotteludebyyttiä Koripalloliiton tiedotteessa.

Ammattilaisena Palmi kuitenkin nollasi nopeasti kahden menetyksen ja yhden helaksi heitetyn kolmosen debyyttiään. Seuraavan kesän valmistavissa maaotteluissa Palmi oli kertaheitolla Susijengin ykköstykki 13,0 pisteen keskiarvollaan.

”Tasanteen kanuunan” rohkeat otteet poikivat rotaatiopaikan MM-karsintajoukkueessa. Pelikauden 2018-19 aikana pelatussa viidessä karsintaottelussa Palmi sai vastuuta runsaat kymmenen minuuttia ottelua kohden ja rankaisi mm. Bosniaa viidellä ja Ranskaa seitsemällä pisteellä. Joka kerta kentälle tullessaan Palmi on ollut pelaaja, jota vastustajat joutuvat jahtaamaan väsymättä riippumatta siitä, pelaako hän pallollisena vai pallottomana.

Palmi kertoo syyn omaan pelivalmiuteen löytyvän läheltä.

– Näissä leirityksissä on pelkästään valmiita pelaajia. Liettua- ja Serbia-matsitkin näyttivät, että vaikka kentälle tulee viisi uutta jätkää, jokaisella on jotain annettavaa. Useimmat löytävät paikkansa jo ekassa matsissa, joiltakuilta menee siihen toiseen matsiin, Palmi naurahtaa.

Pistetykistä kokonaisvaltaiseksi urheilijaksi

Ensimmäiset nuorten maaottelunsa Palmi pelasi vajaan 18 vuoden iässä, kun taas ikäluokkansa arvokisajoukkueeseen hän pääsi 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa 2013, jolloin hän rummutti Luxemburgin sukkaan hurjat 60 pistettä.

Pistepommittajaksi Palmi oppi juniori- ja sittemmin Korisliiga-vuosinaan Tampereen Pyrinnössä. Seuraavan suuren kehitysaskeleen hän otti 2018-19 pelikaudella, jolloin hän pelasi täysammattilaisena Joensuussa Korisliigaa ja FIBA Europe Cupia.

– Joensuun kausi oli käänteentekevä siinäkin mielessä, että en ollut aikaisemmin elämässäni asunut yksin. Muutettuani 18-vuotiaana kotoa pois menin heti tyttöystävän kanssa kimppaan, kun taas Joensuussa olin täysin vastuussa itse itsestäni, Palmi arvioi.

– Kauden aikana opin todella paljon siitä, miten ammattilaisen on toimittava arjessa. Kun on yksin vastuussa kaikesta, se pakottaa kasvamaan.

Käänteentekevää Palmille on ollut siirtymä opiskelevan urheilijan paikalta täysammattilaiseksi. Puhtaasta korintekijästä on viimeisen Pyrinnön kauden ja toistaiseksi ainoan Joensuun kauden aikana tullut yhä kokonaisvaltaisemmin urheilija.

Palkintonsa Palmi sai kauden 2018-19 palkintogaalassa, jolloin hänelle ojennettiin Korisliigan valmentajien ja kapteenien äänestyksen tuloksena Korisliigan arvokkaimman pelaajan (MVP) palkinto.

– Oli erityisen tärkeää, että palkinto tuli valmentajien ja kapteenien äänestyksen tuloksena. Se oli merkki siitä, että olin tehnyt joitain asioita oikein, ja se kasvatti nälkää entisestään jatkoon.

EM-karsintoihin tiedossa kansainvälisempi Palmi

Useimmat Suomesta kansainvälisille ammattilaiskentille siirtyneet pelaajat ovat kehittyneet jättiharppauksin ulkomaan komennuksillaan.

Palmilla on mahdollisuus tähän syksystä 2019 alkaen, sillä hänet kiinnitettiin kolmivuotisella sopimuksella Italian Serie A:n välieriin viime keväänä yltäneeseen Vanoli Cremonaan.

– Tavoitteeni on varmistaa heti ensimmäisenä kautena paikka rotaatiossa. Mitä pidemmälle sopimusvuosissa mennään, sen isompi rooli joukkueesta on tarkoitus lohkaista, Palmi pohtii.

– Sopimus syntyi niin nopeasti, etten ole päässyt vielä yksityiskohtaisesti valmentajan kanssa puhumaan. Tiedän kuitenkin suurin piirtein, millainen valmentaja on ja mitä hän minusta odottaa.

Susijengissä Palmille on tarjolla kasvavaa roolia helmikuussa 2020, jolloin on vuorossa EM-karsintaottelut Serbiaa sekä EM-esikarsintojen viimeisen vaiheen lohkonsa voittanutta joukkuetta vastaan.

– Omalta osaltani uskon olevani helmikuun peleissä entistä tottuneempi kansainvälisten pelien tempoon ja fyysisyyteen ja toivottavasti myös siten yhä suuremmaksi hyödyksi joukkueelle, Palmi pohtii.

Topias Palmi vetää Suomi-paidan ylleen Susijengin 80-vuotisjuhlaturnauksessa pe 16.8. ja su 18.8.

Lähde: Koripalloliiton tiedote


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.