KTP:lle kolmas amerikkalaisvahvistus – ” Hän oli se isompi kala”

© Kuva: Getty Images

KTP-Basketin ulkomaalaisosasto on nyt yhtä sopimusta vaille valmis. Tuorein pelaajakiinnitys on JayVaughn Pinkston (27 vuotta/201 senttiä), joka allekirjoitti kotkalaisseuran kanssa alkavan kauden kattavan kontrahtin tiistaina.

Jo aiemmin KTP oli pestannut korisliigajoukkueeseensa vanhan tutun Kevin Langfordin (33/203) ja uuden tulokkaan, joskin ennenkin Suomessa pelanneen, Byron Wesleyn (26/196).

Puuttuvaa jenkkilenkkiä saadaan vielä odottaa, muttei todennäköisesti enää kauan. KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen on viime viikot kahlannut kuumeisesti pelaaja-agenttien tarjouksia, ja nyt kokonaisuus alkaa hahmottua.

– Pinkstonin valinnan jälkeen tiedämme tarkemmin, mitä haluamme neljänneltä ulkomaalaiselta. Vaihtoehtoja on joitakin, ja päätös syntynee ihan tässä lähipäivinä, sanoo Kaminen vielä hieman arvoituksellisesti seuran sivuilla.

Korisliiga alkaa syyskuun 27. päivänä, jolloin kotkalaiset suuntaavat Kobrien vieraaksi Lapualle. Valmentaja Kaminen haluaa, että silloin viimeistään KTP:n pelaajapakka on kasassa.

Sarja-avausta edeltäviä välietappeja ovat vielä kaksi turnausmatkaa Viroon ja harjoitusottelu Kouvolan Kouvoja vastaan Steveco Areenalla syyskuun 18. päivänä. Ensi viikonvaihteessa KTP matkustaa Viron Rakvereen. Kotkalaisten lisäksi paikalla ovat TKS Tarvas ja Pärnu Sadam maan pääsarjasta sekä Oklahoman joukkue Yhdysvalloista.

Kotka lähtee reissun päälle Langfordin ja Wesleyn vahvistamana. Pinkston tullee Suomeen sunnuntaina ja pelannee Kouvoja vastaan keskiviikkona.

Seuraavana viikonloppuna (20-21.9.) KTP on taas Virossa, ja silloin se saa vastaansa Avis Raplan ja TLU/Kalevin. Molemmat pelaavat Viron liigassa.

KTP:n valmennusjohdon kunnianhimoisena tavoitteena oli saada joukkue kasaan elokuun aikana, mutta vahvistusvalintojen takia aikataulusta on ollut pakko tinkiä.

– Jenkkimarkkinat ovat hankalammat kuin aiemmin ja pelaajatarjontaa on vähemmän. Olemme auttamattomasti myöhässä, mutta toisaalta luulen, että odottaminen kannatti, sanoo Kaminen ja viittaa muun muassa JayVaughn Pinkstoniin.

– Hän oli se ”isompi kala”, jota olen kytännyt. Ennakkoon ajateltuna kyseessä on kovan luokan kaveri, mutta kuten ennenkin on nähty, pitää odotukset pystyä myös lunastamaan, Kaminen muistuttaa.

Kotkan pääkoutsi odottaa fyysisestä Pinkstonista monipuolista ratkaisijaa. Ensisijaisesti mies pyrkii kohti koria, mutta siisti kaukoheittokin häneltä löytyy.

Wesley on treenannut KTP:n kanssa jo pari viikkoa ja on sinä aikana vakuuttanut Kamisen harjoituksissa.

– Wesley on monipuolinen pelaaja – juuri sellainen, joka Suomessa yleensä pärjää. Ensisijaisesti hän on laitahyökkääjä, joka menee kovaa korille, mutta tarvittaessa mies pystyy pelaamaan myös pelintekijänä. Lähdemme nyt liikkeelle ilman perinteistä pointtia, joten pallon pitäisi liikkua nopeammin, eikä jäädä pelintekijän käsiin, on Kaminen todennut.

Keskiviikkona kotkalaisten harjoitusvahvuuteen liittyi Kevin Langford, joka pelasi Kotkassa jo viime kaudella. Tilanne on kokeneelle amerikkalaiselle hieman outo, sillä pitkällä ammattilaisurallaan hän ei ole koskaan aiemmin pelannut kahta kautta peräkkäin samassa joukkueessa. Ja matka on sentään jatkunut jo 10 vuotta, 12 eri joukkueessa ja yhdeksässä eri maassa.

Edellä todettu lienee todistaa, että Langford viihtyy Kotkassa, ja vastaavasti taas KTP:ssa oltiin miehen palveluksiin tyytyväisiä viime vuonna, vaikkei hän mikään tilastorohmu ollutkaan.

Langford oli vasta KTP:n neljänneksi tehokkain jenkki Tyrell Nelsonin, Donte Thomasin ja Jalen Jacksonin jälkeen. Kaminen tunnustaa puntaroineensa Langfordin arvoa paljon ennen kuin uusi sopimus tuli tarjolle.

– Kevin on fiksu pelaaja, jonka hyvyyttä ei näe tilastoista. Koko jenkkinelikko ei voi olla pistenikkareita, vaan joukkueessa tarvitaan myös tasapainottavia pelaajia. Viime kaudella huomasin usein, että kun Kevin oli vaihdossa, niin homma ei toiminut. Hän ei pakota omia heittojaan, ja puolustuksessa Langford pelasti usein nuorempia apupuolustuksellaan.

– Kevinissä tiedämme tarkkaan mitä saamme ja myös jatkuvuutta joukkueeseen. Hän ei ole kovin puhelias, mutta toiminnallaan porukan nestori on hyvä esimerkki nuorille pelaajillemme, Kaminen jatkaa.

Sarjakauden kynnyksellä noiden nuorien ja lupaavien pelaajien kaarti täydentyy KTP:ssa, kun kokoonpanoon on kirjattu kahden uuden, Munkkiniemen Kisapojissa oppinsa saaneen, Emil Uotilan (19/198) ja Joonas Timosen (18/189), nimet. Jo viime kaudella KTP:ssa ja MuKissa pelasivat kaksoisedustuksella Markus Rautasalo (19/180), Okko Ailio (19/197) ja Miika Heinonen (20/191).

Rautasalo ja Ailio ennättivät paljastaa osaamisensa jo SM-pronssikaudella, mutta Heinosen vuotta varjostivat polvivaivat. Nyt kaikki näyttää taas hyvältä, ja niin hänen, Uotilan kuin Timosenkin edesottamuksia jäädään odottamaan mielenkiinnolla.

Lähde: KTP:n kotisivut