Viime kaudella Korisliigassa kymmenenneksi yltänyt Uudenkaupungin Korihait lähtee alkavaan kauteen espanjalaisvalmentaja Jordi Justen alaisuudessa.

Edelliset kolme kautta Ruotsin pääsarjassa Nässjö Basketissa valmentanut Juste tietää, ettei hänen joukkueensa ole Korisliigan suurimpia mestarisuosikkeja.

– Kun katsoo edellisten kausien tuloksia, niin varsinkin Korisliigan kärkijoukkueita vastaan on ollut vaikeaa. Siitäkin syystä kunnioitus tätä sarjaa kohtaan on erittäin korkealla, Juste korostaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Juste on tyytyväinen joukkueensa rakenteeseen. Amerikkalaisnelikosta jokainen on tarkkaan harkittu palanen kotimaisen rungon ympärille. Casey Benson toimii pelintekijänä, Anton Cook on takakentän korintekijä, Luke Meikle kaarelle levittävä sisäpelaaja ja Andre Berry perinteinen sentteri.

– Yleisesti voi sanoa, että meillä on hyvin nuori joukkue, jolla on varmasti paljon opittavaa. Ensimmäiset kuukaudet voivat olla välillä vaikeitakin.

– Viime kaudesta on vain yksi rotaatiopelaaja (Miikka Marttinen) jäljellä, joten aikaa menee toistemme opetteluun ja yhteisen pelitavan sisäistämiseen.

Juste haluaa, että hänen joukkueessaan pelaajat ovat aktiivisia ongelmien ratkaisijoita.

– Ajatukseni on, että jokainen pelaaja saa käyttää omia vahvuuksiaan valitun pelitavan sisällä. Haluan joukkueeni juoksevan mahdollisimman paljon. Siirtymät ovat meille avainasia.

– Muutoinkin hyökkäyksemme perustuu nopeaan tempoon, nopeisiin valintoihin. Olemme pienikokoinen ja nuori joukkue, joten haluamme pitää vauhtia yllä.

Kärjistettynä voi sanoa, että Korihait haluaa välttää viisi vastaan viisi -tilanteita.

– Hitaisiin hyökkäyksiin tarjoan pelaajille ratkaisumalleja, mutta luotan siihen, että kentällä tapahtuu oikeita asioita. En ole valmentaja, joka huutaa jokaisen kuvion, sellaisesta en pidä.

Korihait haluaa tehdä aloitteita myös puolustuksessa. Juste tietää, että Korisliigassa joukkueet tekevät tuhojaan, jos puolustaminen on passiivista.

– Haluamme olla puolustuksessa hyvin, hyvin aggressiivisia. Pallolle on annettava koko ajan painetta. Saatamme myös yllättää välillä eri tyyleillä.

Pelaajistostaan Juste nostaa Saksasta Korisliigaan palanneen Vesa Heinosen ja jo viime kaudelta tutun Miikka Marttisen.

– Heiltä odotan johtajuutta.

– 207-senttiseltä Henri Ventoniemeltä odotan isoa roolia. Uskon, että hän auttaa meitä paljon. Samalle haluamme tarjota hänelle paikan kehittyä. Nuorista esimerkiksi Tommi Lehtonen saa varmasti vastuuta.

Justen suurin haaste Suomessa on ollut rajallinen aika.

– Pelaajia on saapunut kaupunkiin pikkuhiljaa. Yleensä olen halunnut joukkueen kanssa kuuden–seitsemän viikon valmistautumisajan. Nyt kausi alkaa omasta näkökulmasta vähän liian äkkiä, mutta sen asian kanssa on vain tultava toimeen. Emme voi olla kauden alussa ihan valmiita, mutta sama tilanne on monella muulla.

– Haluan, että opimme heti voittamaan otteluita. On tärkeää näyttää yleisölle, että meidän peleihin kannattaa aina saapua, Juste vaatii.