Georgia Techin luottopelaajiin lukeutuva Lotta-Maj Lahtinen otti suuria edistysaskeleita toisella kaudellaan Yhdysvaltojen arvostetuimmassa yliopistosarjassa NCAA:ssa.

Suomen huippulupauksiin lukeutuvan 20-vuotiaan Lahtisen toinen kausi Georgia Techin paidassa päättyi maaliskuun alussa ACC-konferenssin puolivälierätappioon kivenkovaa NC Statea vastaan. Joukkueen vakuuttavien peliesitysten myötä kauden oli kuitenkin tarkoitus vielä jatkua joko WNIT-turnauksessa tai jopa kaikkien tavoittelemassa NCAA-lopputurnauksessa, jonne Georgia Tech ei ole yltänyt viiteen vuoteen.

– Tietysti harmittaa, että kausi loppui kesken. Pelejä olisi vielä riittänyt ja oltiin vielä täydessä vauhdissa ennen kuin sitten muutamassa päivässä ilmoitettiin, että pelit loppuu. Nyt on tietenkin ehtinyt jo prosessoida ja kokonaisuudessa olen tyytyväinen joukkueeseeni, miten kasvettiin ja miten kovia voittoja otettiin kauden aikana, Lahtinen analysoi Koripalloliiton kotisivuilla.

Kauppatieteitä opiskelevan Lahtisen mukaan kausi oli joukkueelle kokonaisuudessaan todella kehittävä ja positiivinen.

– Nautin kaudesta todella paljon. Meillä oli joukkueessa todella voitontahtoinen ja positiivinen fiilis koko ajan. Luotimme valmentajiin ja paransimme peliämme läpi kauden, ja saimmekin muutaman kovan voiton rankatuista joukkueista. Se oli todella hauskaa, Lahtinen iloitsee.

Kehitystä huippuvalmentajan alaisuudessa

Georgia Tech sai kauden alussa uuden käskyttäjän, kun päävalmentajan saappaisiin astui erittäin kokenut ja arvostettu Nell Fortner, joka on pitkällä urallaan johdattanut muun muassa Yhdysvaltojen naisten maajoukkueen olympiakultaan Sydneyssä vuonna 2000. Lahtinen kuvaa joukkueen päävalmentajaa luotettavaksi ja suorasanaiseksi.

– Valmennus on ollut aivan mahtavaa. Tykkään Coach Fortnerissa erityisesti hänen voitontahdostaan, rehellisyydestään ja keskustelun avoimuudesta. Hän on hyvällä tavalla vaativa: vaatii aina parempaa, koska hän haluaa olla paras ja voittaa.

Lahtinen tarjoili vakuuttavia näyttöjä jo tulokaskaudellaan, mutta kuluneella kaudella Lappeenrannan Catzin kasvatti on ottanut isoja harppauksia eteenpäin. Tilastojen valossa hurjaa edistystä on tapahtunut lähes joka osa-alueella ja kauden saldoksi muodostui 31 ottelussa keskimäärin komeat 9,1 pistettä, 4,3 levypalloa ja 2,6 syöttöä.

– Pelasin tällä kaudella sekä laitaa että pointtia. Roolini muuttui hieman isommaksi ja pelini monipuolistui. Aiemmin olen turvautunut paljon korille ajooni, mutta tällä kaudella heittoni meni paljon eteenpäin, Lahtinen arvioi.

176-senttinen Lahtinen kokee kehittyneensä kauden edetessä myös puolustajana. Kurinalaisena työmyyränä tunnettu suomalaisnainen oli joukkueensa kiistaton riistokuningatar 1,4 riiston keskiarvolla.

– Tykkään puolustamisesta todella paljon, varsinkin kun pääsen puolustamaan vastustajan parasta pelaajaa.

Vaikka kausi päättyi harmittavaan tappioon NC Statea vastaan, tarjosi kyseinen vastustaja myös yhden kauden huippuhetkistä. Helmikuussa altavastaajana kamppailuun lähtenyt Georgia Tech onnistui nimittäin nujertamaan NC Staten loistavalla pelillä lukemin 65-61. Lahtinen pelasi lähes täydet minuutit, pussitti yhdeksän pistettä, kahmi seitsemän levypalloa, jakeli viisi syöttöä sekä intoutui tapansa mukaan riistämään jopa neljästi.

– NC State oli rankattu neljänneksi koko maassa, ja voitimme heidät heidän kotikentällään täydessä hallissa. Muistan, kuinka pelin aikana en kuullut edes omia ajatuksiani, kun hallissa oli niin kova melu. Se oli ihan parasta, Lahtinen hehkuttaa.