Hiljattain 50-vuotispäiviään viettänyt KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen on ehtinyt kauden keskeytyksen jälkeen analysoida mennyttä kautta.

KTP oli keskeytyshetkellä runkosarjassa neljäntenä, ja sama sijoitus liigataulukossa rankattiin kotkalaisille myös niin sanotussa voittosuhdevertailussa.

– Vähän jäi kaudesta hampaankoloon. Koneessa olisi ollut vielä varaa lisäkierroksille, mutta emme saaneet itsestämme parasta irti. Pelissämme oli liian paljon hakemista, ja ero hyvän ja huonon päivän välillä oli liian suuri, Kaminen selvittää.

Kotkan koutsin mielestä kolmen kärki – Salon Vilpas, Helsinki Seagulls ja Kauhajoen Karhu Basket – oli pelillisesti Korisliigan muita joukkueita selvästi edellä.

– Runkosarjassa saimme varmastikin sen, minkä ansaitsimme, mutta pudotuspelithän ovat aina aivan oma maailmansa. Uskon, että me olisimme olleet vahva play offs -joukkue, sanoo Kaminen.

KTP:lle vain Karhu Basket jäi kauden aikana voittamattomaksi, kun Kauhajoki kuittasi kaikki kolme keskinäistä kamppailua. Vilppaan kotkalaiset voittivat kertaalleen vieraissa ja Seagullsin kotona.

– Pudotuspeleissä ei vanhoilla tuloksilla olisi ollut paljoakaan painoarvoa. Vastasimme kevään 2019 suurimmasta play offs -yllätyksestä, kun kukistimme Vilppaan SM-pronssimatsissa Salossa, ja yllätyksiin olimme valmiita nytkin, toteaa Kaminen.

Arvioidessaan toista vuottaan Kotkan päävalmentajana Kaminen on lähestynyt lopputulosta kriittisesti ja ennen muuta oman tekemisen kautta.

– Olen kysynyt itseltäni, miksi peliesityksemme olivat melkoista vuoristorataa, ja oliko joukkuehengessämme jotain vikaa? Ja edelleen; kuinka onnistuimme pelaajarekrytoinneissa, olisiko pelitavassamme tai harjoitusten sisällössä ollut jotain korjattavaa, Kaminen luettelee.

– Niin ikään ratkaisumme pelata ilman ykköspointtia – pelintekijää – herätti arvailuja. Mielestäni siinä emme antaneet vastustajillemme tasoitusta. Teimme peleissä paljon pisteitä, ja ”Jonttu” (Joonas Lehtoranta) pärjäsi omalta osaltaan pelinrakentajan roolissa ihan hyvin. Hän meni muutenkin isoja askelia eteenpäin, ja siitä olen erityisen iloinen, painottaa Kaminen.

Päävalmentaja ei ruoski itseään kohtuuttomasti, eikä ole syytäkään, sillä liigassa oli kahdeksan joukkuetta, jotka olisivat olleet kernaasti ainakin KTP:n paikalla.

– Itsetutkiskelun jälkeen tiedän, mitä minä voin – ja ”myä yhes” – tehdä ensi kautta varten paremmin. Vain muutos voi johtaa kehitykseen, sanoo Kaminen.

– Aivan ilmeistä on, että ensi kausi on operoitava pienemmällä budjetilla kuin edellinen. Jotenkin meidän olisi kuitenkin kyettävä vastaamaan Salon, Helsingin, Kauhajoen, ja Joensuun ja miksei muidenkin haasteeseen, jatkaa Kaminen.

Muutosta on tulossa muun muassa ulkomaalaisvahvistusten valintaan.

– Viime kaudella haimme ”isoa kalaa” viimeiseen asti ja toivoimme, että verkkoon tarttuisi kunnon saalis. Isoja kaloja kyllä saatiinkin, mutta jotkut tiesivät kokonsa ja olivat turhankin tyytyväisiä itseensä, toteaa Kaminen kriittisesti.

– Nyt voisi hankintalistalla olla nuoria, nöyriä ja nälkäisiä pelaajia, jotka eivät luule itsestään liikoja ja joiden hintalappukin olisi kohdallaan, ennakoi Kaminen ja viittaa kaudella 2018/19 Kotkassa pelanneeseen keltanokkaan Donte Thomasiin. Hän oli silloisen joukkueen halvin pelaaja, joka löi kuitenkin ensimmäisen vuoden ammattilaisena itsensä läpi Korisliigassa ja pääsi täältä leveämmän leivän ääreen Hollantiin.

Kaminen muistuttaa kuitenkin, että jenkkirekrytoinnit ovat aina arpapeliä.

– Se on kuin lottoa, jonka arvontakoneesta tulee ulos usein vääriä numeroita. Keskeisintä on, mikä on ulkomaalaisten motivaatio pelata, korostaa Kaminen.

Pääkaupunkiseudun karanteenissa Kamisella on kyllä aikaa ja kapasiteettia valmistella tulevaa sesonkia ja rakentaa joukkuettakin. Pelaajasopimuksia mm. on jo syntynyt ja lisää on tulossa.

– Kyllä minä pidän ”Pihviin” (KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström) ja muihinkin taustajoukkoihin yhteyttä ihan päivittäin, ja valmista syntyy koko ajan, Kaminen taustoittaa.